Mördade Gert Lindgren. Foto: PRIVATMördade Gert Lindgren. Foto: PRIVAT
Mördade Gert Lindgren. Foto: PRIVAT
Andreas Elander fälldes för mordet och dömdes till livstids fängelse. Foto: PRIVATAndreas Elander fälldes för mordet och dömdes till livstids fängelse. Foto: PRIVAT
Andreas Elander fälldes för mordet och dömdes till livstids fängelse. Foto: PRIVAT

Småbarnsmamman: "Jag mår jättedåligt"

Publicerad

Tingsrätten friade den 30-åriga småbarnsmamman för att ha deltagit i strypmordet på Gert Lindgren, 43.

Nu har hovrätten tvärvänt – och häktat henne i hennes frånvaro i väntan på dom för misstankar om mord.

När Expressen talar med kvinnan på lördagen är hon fortfarande på fri fot:

– Jag mår jättedåligt. Det är psykiskt påfrestande att veta att jag inte gjort något och ändå kommer att bli straffad, säger hon.

Det var den 11 mars i år som 43-årige Gert Lindgren ströps till döds i sin lägenhet i Ställdalen  i Ljusnarsbergs kommun. 

Utredningen visade att tre av hans vänner befann sig i lägenheten när Gert mördades. Det var 35-årige Andreas Elander, en 30-årig småbarnsmamma samt en 40-årig kvinna.

Den 30-åriga småbarnsmamman sa inledningsvis att hon hade mördat Gert. Senare under utredningen drog hon tillbaka erkännandet – och menade att hon falskeligen hade tagit på sig mordet av rädsla för Andreas Elander som hon pekade ut som den verklige mördaren.

Men när åklagaren tog fallet till tingsrätten åtalades Elander och kvinnan för att ha mördat Gert Lindgren i samförstånd. Andreas Elander fälldes för mordet och dömdes till livstids fängelse. Den 30-åriga kvinnan friades för mord och fick i stället, liksom den andra kvinnan, ett års fängelse för skyddande av brottsling.

Elementet som offret Gert Lindgren ska ha knuffats in i samband med mordet.Foto: Polisen.

LÄS MER: Mördaren Andreas Elander överklagar – vill bli frikänd

Häktas i sin frånvaro

Domen överklagades och i torsdags avslutades förhandlingen i Göta hovrätt. Den 30-åriga kvinnan, som varit på fri fot sedan i slutet av augusti, kunde då lämna domstolen.

Först dagen efter – i samband med rättens överläggning – kom tvärvändningen.

Kvinnan häktades då i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket hennes advokat Thomas Weilander bekräftar.

– Uppenbarligen gör tingsrätten och hovrätten helt olika bedömningar på i stort sett samma material. Vi får läsa domen när den kommer och se hur de har resonerat, säger advokaten.

Går det att tolka som att hon kommer att fällas för mord?

– Ja, det är svårt att tolka på annat sätt. Jag vet inte hur de har tänkt, säger Weilander.

Den 30-åriga småbarnsmamman sa inledningsvis att hon hade mördat Gert. Senare under utredningen drog hon tillbaka erkännandet.

LÄS MER: Han får livstid för mordet på Gert, 43

"Tänker inte gömma mig"

Under lördagen har Expressen varit i kontakt med 30-åringen som är häktad i sin frånvaro. Hon befann sig då fortfarande på fri fot.

Kommer du att överlämna dig till polisen?

– Jag tänker inte gömma mig. Men jag vill hitta någon som kan hjälpa mig att bevisa att jag är oskyldig.

Efter att hon drog tillbaka sitt initiala erkännande har 30-åringen konsekvent nekat till att hon deltog i mordet. Dock har hon erkänt skyddande av brottsling.

Åklagaren yrkade i första hand på att kvinnan skulle dömas till 18 år eller livstids fängelse för mord. När hovrätten nu efter avslutad förhandling valt att häkta henne så inser 30-åringen att hon kan stå inför ett långt fängelsestraff – för ett brott som hon menar att hon är oskyldig till.

– Det räcker nu. Jag var hotad och uppskrämd i lägenheten. Jag var tvingad att ta på mig något jag inte har gjort, vilket vi har gått igenom flera gånger nu, säger kvinnan.

– Ska det vara så här lätt att sätta dit någon annan? Då kan vem som helst få livstid för ett brott dom ej begått. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag