Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Småbarnsmamman: "Jag mår jättedåligt"

Mördade Gert Lindgren. Foto: PRIVAT
Andreas Elander fälldes för mordet och dömdes till livstids fängelse. Foto: PRIVAT

Tingsrätten friade den 30-åriga småbarnsmamman för att ha deltagit i strypmordet på Gert Lindgren, 43.

Nu har hovrätten tvärvänt – och häktat henne i hennes frånvaro i väntan på dom för misstankar om mord.

När Expressen talar med kvinnan på lördagen är hon fortfarande på fri fot:

– Jag mår jättedåligt. Det är psykiskt påfrestande att veta att jag inte gjort något och ändå kommer att bli straffad, säger hon.

Det var den 11 mars i år som 43-årige Gert Lindgren ströps till döds i sin lägenhet i Ställdalen  i Ljusnarsbergs kommun. 

Utredningen visade att tre av hans vänner befann sig i lägenheten när Gert mördades. Det var 35-årige Andreas Elander, en 30-årig småbarnsmamma samt en 40-årig kvinna.

Den 30-åriga småbarnsmamman sa inledningsvis att hon hade mördat Gert. Senare under utredningen drog hon tillbaka erkännandet – och menade att hon falskeligen hade tagit på sig mordet av rädsla för Andreas Elander som hon pekade ut som den verklige mördaren.

Men när åklagaren tog fallet till tingsrätten åtalades Elander och kvinnan för att ha mördat Gert Lindgren i samförstånd. Andreas Elander fälldes för mordet och dömdes till livstids fängelse. Den 30-åriga kvinnan friades för mord och fick i stället, liksom den andra kvinnan, ett års fängelse för skyddande av brottsling.

Elementet som offret Gert Lindgren ska ha knuffats in i samband med mordet. Foto: Polisen.

LÄS MER: Mördaren Andreas Elander överklagar – vill bli frikänd

Häktas i sin frånvaro

Domen överklagades och i torsdags avslutades förhandlingen i Göta hovrätt. Den 30-åriga kvinnan, som varit på fri fot sedan i slutet av augusti, kunde då lämna domstolen.

Först dagen efter – i samband med rättens överläggning – kom tvärvändningen.

Kvinnan häktades då i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket hennes advokat Thomas Weilander bekräftar.

– Uppenbarligen gör tingsrätten och hovrätten helt olika bedömningar på i stort sett samma material. Vi får läsa domen när den kommer och se hur de har resonerat, säger advokaten.

Går det att tolka som att hon kommer att fällas för mord?

– Ja, det är svårt att tolka på annat sätt. Jag vet inte hur de har tänkt, säger Weilander.

Den 30-åriga småbarnsmamman sa inledningsvis att hon hade mördat Gert. Senare under utredningen drog hon tillbaka erkännandet.

LÄS MER: Han får livstid för mordet på Gert, 43

"Tänker inte gömma mig"

Under lördagen har Expressen varit i kontakt med 30-åringen som är häktad i sin frånvaro. Hon befann sig då fortfarande på fri fot.

Kommer du att överlämna dig till polisen?

– Jag tänker inte gömma mig. Men jag vill hitta någon som kan hjälpa mig att bevisa att jag är oskyldig.

Efter att hon drog tillbaka sitt initiala erkännande har 30-åringen konsekvent nekat till att hon deltog i mordet. Dock har hon erkänt skyddande av brottsling.

Åklagaren yrkade i första hand på att kvinnan skulle dömas till 18 år eller livstids fängelse för mord. När hovrätten nu efter avslutad förhandling valt att häkta henne så inser 30-åringen att hon kan stå inför ett långt fängelsestraff – för ett brott som hon menar att hon är oskyldig till.

– Det räcker nu. Jag var hotad och uppskrämd i lägenheten. Jag var tvingad att ta på mig något jag inte har gjort, vilket vi har gått igenom flera gånger nu, säger kvinnan.

– Ska det vara så här lätt att sätta dit någon annan? Då kan vem som helst få livstid för ett brott dom ej begått. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!