Carina Löfgren har varit utsatt för ett helvete senaste åren efter att ha blivit utsatt för en stalker. Men polisen hinner inte utreda. Foto: BrottscentralenCarina Löfgren har varit utsatt för ett helvete senaste åren efter att ha blivit utsatt för en stalker. Men polisen hinner inte utreda. Foto: Brottscentralen
Carina Löfgren har varit utsatt för ett helvete senaste åren efter att ha blivit utsatt för en stalker. Men polisen hinner inte utreda. Foto: Brottscentralen
Carina, som har två små barn, har hängts ut på porrsajter på nätet och ovetandes sålts som sexslav. Här berättar hon sin historia för Brottscentralens Li Rodziewicz. Foto: BrottscentralenCarina, som har två små barn, har hängts ut på porrsajter på nätet och ovetandes sålts som sexslav. Här berättar hon sin historia för Brottscentralens Li Rodziewicz. Foto: Brottscentralen
Carina, som har två små barn, har hängts ut på porrsajter på nätet och ovetandes sålts som sexslav. Här berättar hon sin historia för Brottscentralens Li Rodziewicz. Foto: Brottscentralen

Småbarnsmamman hängs ut på porrsajter av stalker

Publicerad

Carina Löfgren, 28, har utsatts för en stalker i åtta år. 

Hon har hängts ut på sexsidor och hennes identitet har sålts som sexslav.

– Jag blev köpt på internet av en okänd man som flög hit och stod utanför min dörr, säger hon. 

Trots flera anmälningar och en misstänkt gärningsman har polisen inte tid att utreda brottet. Istället uppmanas hon att skydda sig på egen hand. 

Allt började när Carina Löfgren var 20 år och fortfarande bodde hemma. Plötsligt stod en man i farstun och undrade varför Carina inte dök som avtalat på deras mötesplats. Enligt mannen hade Carina en profil på en sexslavsida på internet där de ska ha avtalat ett möte. 

– Jag hade blivit köpt på internet av en okänd man som flög hit och stod utanför min dörr. Jag började fråga hur han hittat mig och sen började jag googla, då fanns massor av information om mig på diverse porrsidor, berättar Carina Löfgren.

Stalkern har utöver uthängningarna försökt att ta lån i Carinas namn och beställt mängder av sexuella varor.Foto: Brottscentralen

"Kom upp namn på porrsidor"

Carina anmälde händelsen som kort efter lades ner, det fanns inga tydliga bevis på vem som skapat profilen i hennes namn. Åren fram till början av 2017 är lugna, hon träffar sin man och tillsammans får de sina två barn. Men 2017 börjar det dyka upp märkliga konton i Carinas namn på sociala medier och nya konton skapas på diverse sexsidor.

– Det kom upp namn efter namn på porrsidor där man skrev mitt namn, vart jag bor, vad jag arbetar med. Man skrev att jag gillar bdsm-sex, att jag gillar att bli dominerad, att bli påhoppad och bakbunden, säger hon. 

"Man blir hela tiden nedbruten, min familj blir orolig och ledsen. Till slut orkar man inte ens gå till jobbet längre", säger Carina om mardrömmen.Foto: Skärmdump

Orkar inte gå till jobbet

Med tiden eskalerar stalkingen. Carina blir allt mer rädd för att det som skrivs om henne på nätet ska dra till sig personer som vill henne illa. Stalkern har försökt att ta lån i Carinas namn, beställt mängder av sexuella varor och genomfört flera id-kapningar. 

–  Man blir hela tiden nedbruten, min familj blir orolig och ledsen. Till slut orkar man inte ens gå till jobbet längre, berättar Carina.

En av alla identitetskapningar Carina har utsatts för.Foto: Skärmdump

Anmäler – men får ingen hjälp

I februari förra året fick Carina Löfgren ett plötsligt erkännande av stalkern, en man som visade sig vara en person som hon umgåtts med i tonåren. I ett meddelande på Facebook skrev mannen att det är han som hade skapat konton i Carinas namn. Men trots erkännandet och IP-adresser som kan kopplas till adresser dit mannen uppehållit sig så har polisen inte påbörjat någon utredning. Carina Löfgren har också haft kontakt med ett par andra kvinnor som sagt sig ha varit utsatta av samma man.

– Handläggaren menar att de har resursbrist och uppmanar mig att fundera på vad jag kan göra för att skydda mig själv, och då står jag här, säger Carina uppgivet. 

Utdrag ur Carinas polisanmälan – men polisen hinner inte utreda.Foto: Skärmdump

Polisen: Carinas fall kan inte prioriteras

Peter Nymann, gruppchef för mängdbrott hos polis i Järfälla, förklarar att Carinas fall inte kan prioriteras. 

– Istället för att ge henne förhoppningar så sa jag att hon kan se vad hon själv kan göra. Utifrån situationen att polisen inte kunde prioritera hennes ärende så är det schysstare av mig att tala om det för henne och förklara hur situationen ser ut, säger Peter Nymann. 

Polisens ansträngda situation gör att det inte finns utrymme att hantera alla inkomna ärenden, något som drabbat Carina hårt. 

Carina beskriver tiden av förföljelser och uthängningar som extremt jobbig.Foto: Privat

Forskare: "Där har de makt och kontroll"

Susanne strand, docent i kriminologi, forskar om stalkning vid Örebros universitet. Hon kopplar Carinas fall till en typ av stalkning som blir allt vanligare. 

– Cyberstalkers, det är tillsynes unga män som inte har ett så stort liv utanför internet och är duktiga på nätet och kan ganska mycket. Där har de makt och kontroll och vill visa det. Vi vet väldigt lite om den här gruppen. En stalker som trappar upp går stegvis genom olika faser, det kan sluta med att de söker upp personen i det verkliga livet, säger Susanne Strand. 

Hon säger att det saknas mycket kunskap hos rättsväsendet.   

– Det finns mängder av exempel på hur de går in och försvårar livet för den utsatta. Här tror jag att polisen skulle behöva jobba ännu mer och sätta ner foten, att säga att det här är inte okej. Jag kan förstå hur polisen resonerar kring resurser även om jag inte tycker det är okej, säger hon.

Carina: "Har varit extremt jobbigt"

Carina berättar att hon får stöd från sina nära och kära, men trots det tar förföljelsen extremt mycket tid från familjen. 

– Det här har varit extremt jobbigt. Först spelar man tuff och tror att man kan hantera det, att man ska få hjälp och lösa problemet. Sen förstår man ganska snabbt att man står försvarslös, och allt rasar runtomkring en, säger Carina.

Förundersökningen i Carinas fall är inte nedlagd, men när eller om polisen i Järfälla kommer hinna ta tag i hennes ärende är det ingen som vet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag