Småbarnsmamman Cecilie Skomedal blev bara 43 år gammal.
Småbarnsmamman Cecilie Skomedal blev bara 43 år gammal.

Småbarnsmamman Cecilie dog trots miljonvård – kvinna döms

Publicerad

Småbarnsmamman Cecilies föräldrar pantsatte sitt hus för att finansiera en särskild laserbehandling mot dotterns cancer.

Men kvinnan bakom behandlingen blåste dem och lade pengarna på en sommarstuga.

Cecilie dog och nu döms terapeuten till fängelse i två och ett halvt år.

Norska Cecilie Skomedal fick 2014 veta att hennes cancer spridit sig och inte längre gick att bota. I ett desperat försök att bli frisk kom Skomedal i kontakt med en 65-årig svensk kvinna, som ägnar sig åt en viss typ av laserbehandling.

I norska medier är terapeuten omskriven som kvacksalvare. Själv hävdar hon att laserterapin fungerar som behandling mot cancer.

Den 65-åriga laserterapeuten.

Enligt familjens målsägandebiträde Michael Fischbein pantsatte Skomedals föräldrar sitt hus för att ha råd med laserbehandlingen.

– De har litat på henne helt och trott att hon ska bota deras dotter, sa Fischbein i samband med åtalet om grovt bedrägeri.

Terapeuten driver ett företag som på sin hemsida beskriver hur laserbehandlingen kan "bygga upp styrka i kroppen för att kunna bekämpa sjukdomen."

 

LÄS OCKSÅ: Miljoner från cancersjuka gick till sommarstuga 

 

Överläkare: "Intryck av kvacksalveri"

Mikael Johansson, sakkunnig genom sitt yrke som överläkare och onkolog vid cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus, säger så här:

– Hela hemsidan ger intrycket av kvacksalveri, naturligtvis.

– Det är brist på beskrivning av metoden och brist på vetenskapliga referenser.

Sommarstugan som terapeuten köpte för cancerpengarna, enligt åklagare.

Den 65-åriga terapeuten hävdade i sin kontakt med patienter att deras pengar krävdes för att genomföra ett forskningsprojekt som var avgörande för att behandlingen skulle kunna fortsätta. Cecilies föräldrar fick ihop närmare tre miljoner norska kronor.

Enligt åklagaren Jens Nilsson gick de här pengarna i stället till 65-åringens egen sommarstuga, via hennes företag.

– Några veckor senare gick samtliga pengar, och mer därtill, åt att köpa en fastighet på Storholmen i Lidingö, har Jens Nilsson sagt.

Domen: "Utnyttjat utsatta"

– Hon har sagt att hon tänkte använda fastigheten för att behandla patienter där. Men det är nästan omöjligt att ta sig dit halva året – och när polisen var där var den inte inredd annat än som en fritidsfastighet.

Stockholms tingsrätt går på åklagarens linje och dömer terapeuten till fängelse i två och ett halvt år för grovt bedrägeri.

"Hon har samtidigt förtigit att hon egentligen tänkte använda pengarna till att betala för en fastighet på Storholmen i Lidingö", skriver domstolen.Foto: POLISEN

"NN har till (Cecilies föräldrar) felaktigt uppgett att hon behövde pengar till ett forskningsprojekt i samarbete med KI/KS som varit nära förestående. Hon har samtidigt förtigit att hon egentligen tänkte använda pengarna till att betala för en fastighet på Storholmen i Lidingö", skriver domstolen.

"Gärningen har avsett ett värde som överstigit tre miljoner SEK och har även innefattat ett utnyttjande av personer som befunnit sig i en utsatt situation."

Förutom att avtjäna sitt fängelsestraff ska terapeuten betala över tre miljoner kronor i skadestånd till Bistandsforeningen.

Hennes advokat Sargon De Basso lämnar följande kommentar via mejl:

"Domen är felaktig och kommer att överklagas tämligen omgående. Vi inväntar en prövning av hovrätten."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag