Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Småbarnsmamman Cecilie dog trots miljonvård – kvinna döms

Småbarnsmamman Cecilie Skomedal blev bara 43 år gammal.

Småbarnsmamman Cecilies föräldrar pantsatte sitt hus för att finansiera en särskild laserbehandling mot dotterns cancer.

Men kvinnan bakom behandlingen blåste dem och lade pengarna på en sommarstuga.

Cecilie dog och nu döms terapeuten till fängelse i två och ett halvt år.

Norska Cecilie Skomedal fick 2014 veta att hennes cancer spridit sig och inte längre gick att bota. I ett desperat försök att bli frisk kom Skomedal i kontakt med en 65-årig svensk kvinna, som ägnar sig åt en viss typ av laserbehandling.

I norska medier är terapeuten omskriven som kvacksalvare. Själv hävdar hon att laserterapin fungerar som behandling mot cancer.

Den 65-åriga laserterapeuten.

Enligt familjens målsägandebiträde Michael Fischbein pantsatte Skomedals föräldrar sitt hus för att ha råd med laserbehandlingen.

– De har litat på henne helt och trott att hon ska bota deras dotter, sa Fischbein i samband med åtalet om grovt bedrägeri.

Terapeuten driver ett företag som på sin hemsida beskriver hur laserbehandlingen kan "bygga upp styrka i kroppen för att kunna bekämpa sjukdomen."

 

LÄS OCKSÅ: Miljoner från cancersjuka gick till sommarstuga 

 

Överläkare: "Intryck av kvacksalveri"

Mikael Johansson, sakkunnig genom sitt yrke som överläkare och onkolog vid cancercentrum på Norrlands universitetssjukhus, säger så här:

– Hela hemsidan ger intrycket av kvacksalveri, naturligtvis.

– Det är brist på beskrivning av metoden och brist på vetenskapliga referenser.

Sommarstugan som terapeuten köpte för cancerpengarna, enligt åklagare.

Den 65-åriga terapeuten hävdade i sin kontakt med patienter att deras pengar krävdes för att genomföra ett forskningsprojekt som var avgörande för att behandlingen skulle kunna fortsätta. Cecilies föräldrar fick ihop närmare tre miljoner norska kronor.

Enligt åklagaren Jens Nilsson gick de här pengarna i stället till 65-åringens egen sommarstuga, via hennes företag.

– Några veckor senare gick samtliga pengar, och mer därtill, åt att köpa en fastighet på Storholmen i Lidingö, har Jens Nilsson sagt.

Domen: "Utnyttjat utsatta"

– Hon har sagt att hon tänkte använda fastigheten för att behandla patienter där. Men det är nästan omöjligt att ta sig dit halva året – och när polisen var där var den inte inredd annat än som en fritidsfastighet.

Stockholms tingsrätt går på åklagarens linje och dömer terapeuten till fängelse i två och ett halvt år för grovt bedrägeri.

"Hon har samtidigt förtigit att hon egentligen tänkte använda pengarna till att betala för en fastighet på Storholmen i Lidingö", skriver domstolen.Foto: POLISEN

"NN har till (Cecilies föräldrar) felaktigt uppgett att hon behövde pengar till ett forskningsprojekt i samarbete med KI/KS som varit nära förestående. Hon har samtidigt förtigit att hon egentligen tänkte använda pengarna till att betala för en fastighet på Storholmen i Lidingö", skriver domstolen.

"Gärningen har avsett ett värde som överstigit tre miljoner SEK och har även innefattat ett utnyttjande av personer som befunnit sig i en utsatt situation."

Förutom att avtjäna sitt fängelsestraff ska terapeuten betala över tre miljoner kronor i skadestånd till Bistandsforeningen.

Hennes advokat Sargon De Basso lämnar följande kommentar via mejl:

"Domen är felaktig och kommer att överklagas tämligen omgående. Vi inväntar en prövning av hovrätten."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.