Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slut på mordutredare i Stockholm: ”Nedkörda”

Polisens mordutredare i Stockholm är för få för att hinna med mängden mord.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
”Den här sommaren är prognosmässigt mer ansträngd än de senaste”, säger Max Åkerwall, biträdande chef för polisområde Stockholm Syd.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
För att råda bot på den ansträngda bemanningen ska man plocka in poliser till mordutredningar från andra avdelningar än grova brott.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisens mordutredare i Stockholm är för få för att hinna med mängden mord.

För att lösa situationen ska poliser från helt andra enheter utreda mord, enligt intern kommunikation som Expressen tagit del av. 

– Utredarna på grova brott är helt nedkörda, säger en polis som Expressen pratat med. 

Ett nytt beslut har kommunicerats till polisen i Stockholm. För att råda bot på den ansträngda bemanningen ska man plocka in poliser till mordutredningar från andra avdelningar än grova brott. 

– Den här sommaren är prognosmässigt mer ansträngd än de senaste. Som det ser ut just nu är polisområde Nord mest belastat. Då måste alla vara med och hjälpa varandra i ännu större omfattning än normalt. Inriktningen var att nästa mord skulle hanteras oavsett var det skedde, av polisområde Stockholm Syd, säger Max Åkerwall, biträdande chef för polisområde Stockholm Syd.

I veckan mördades en man i Hässelby.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Fortfarande de mest kompetenta utredarna”

Det hann dock inte ta lång tid innan ett mord skedde efter att den nya inriktningen kommunicerats ut – en skjutning med automatvapen i Hässelby, enligt uppgifter till Expressen. 

– Och det mordet utreds inte i Stockholms syd. Anledningen till det är att man fortfarande måste göra en bedömning om vad det är för mord, är det kopplat till gängkriminalitet till exempel? Vem har då bäst förutsättningar att ta det mordet? Det kommer fortfarande vara de mest kompetenta utredarna som får uppdraget att utreda, säger Max Åkerwall, biträdande chef för polisområde Stockholm Syd.  


LÄS MER: 50 outredda våldtäktsfall – bara i södra Stockholm

Polisens utredare är hårt ansträngda.
Foto: FANNI OLIN DAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Behöver fylla på med utredare

Åkerwall lyfter fram att det är många personer involverade i en mordutredning, att det är ett teamarbete.

– Men det kan innebära att det behöver fyllas på med utredare som normalt sett inte jobbar med mordutredningar. Som kanske jobbar med grova stölder, grov misshandel, våldtäkter och såna saker. Självklart kan de också vara otroligt kompetenta utredare. De kanske inte blir huvudutredare för mordet, men hjälputredare, säger Max Åkerwall. 

Vad orsakar den ansträngda personalsituationen?

– Flera delar. Det är som rikspolischefen tidigare har sagt, att svensk polis är bemannad till 80 procent. I grunden är vi underbemannade. Poliskrisen i hela Sverige är uppenbar. När du sedan till det adderar den ansträngda situationen med grov organiserad brottslighet i form av antalet gängskjutningar så får vi det här läget. 

”Resursbristen är helt galen”

En av de poliser som Expressen talat med angående det nya beslutet känner oro inför den nya inriktningen:

– Resursbristen är helt galen enligt mig. Jag tror inte folk förstår hur illa det egentligen är. Grova brott är helt nedkörda. Nu är beslutet att man ska skicka dit två personer från lokalpolis-områdena men jag ser inte var man ska hitta de personerna. Jag vet att ett område som inte kunde skicka två under midsommarhelgen. Jaha, vad betyder det? Ja, hoppas att det inte sker något mord under midsommarhelgen.

Enligt det direktiv som kommunicerats ut ska alltså varje lokalpolisområde i Stockholm plocka fram två personer som kan hoppa in på grova brott för ”kompetensutveckling och stöttning” i pågående utredningar.     

– Det är ett bollande med ord. Visst man kan säga att det handlar om en kompetensförsörjning för utredarna på lokalpolisområdena, men det är inte vad det handlar om. Det är resursbrist, inget annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.