Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skuldsatta författaren fick resor och gåvor av sambon

Det misstänkta mordet ägde rum i februari i år i en sommarstuga i Norrtälje.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Området i Norrtälje där det misstänkta mordet begicks.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Området i Norrtälje där mannen hittades död.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
IF:s chefsutredare Anders Lindstrand bekräftar att de larmade om misstänkta mordet.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

Sambon överöste författaren med gåvor och presenter under deras förhållande. 

Efter att hon misstänks ha giftmördat honom så tömde hon huset på värdesaker, enligt en anhörig till mannen.

Den anhörige anklagar henne:

– Hon var en person som var ute efter pengar.

Kvinnan har de senaste åren haft det svårt ekonomiskt. 

Den kvinnliga författare i 55-årsåldern som sitter häktad som misstänkt för att ha giftmördat sin sambo har de senaste åren fått flera ekonomiska råsopar. 

Kvinnan dömdes att betala drygt 300 000 kronor till en man som hon lånat pengar av.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

För några år sedan dömdes hon att betala en man 315 000 kronor – efter att ha vägrat betala tillbaka lån som hon tog av honom under 2012 och 2013. 

LÄS MER: Vännens sista kväll med författaren och sambon

Mannen var frikostig med gåvor till kvinnan

Hon har befunnit sig i ekonomisk tvist med en byggnadsfirma och har åtminstone sju betalningsanmärkningar hos Kronofogden under de senaste tio åren. 

När kvinnan träffade den man i 55-årsåldern, som hon nu på sannolika skäl misstänks ha giftmördat, hjälpte han enligt anhöriga henne med just den ekonomiska biten. 

Utåt sett verkade paret ha en varm relation, berättar en vän som åt middag med dem några dagar innan dödsfallet.

– Hon var jätteglad under den kvällen vi var tillsammans. De kramades och allt möjligt. Utanpå sett kunde man inte se någonting. Som jag minns det pratade vi om allt mellan himmel och jord. Det var en jättetrevlig kväll, säger vännen.

En anhörig till mannen beskriver att han var extremt frikostig mot henne under förhållandet och bjöd henne på gåvor och resor. Den anhörige anklagar kvinnan för att ha varit ute efter pengar.

LÄS MER: Man häktad för våldtäkt och pistolrån mot kvinna

Kvinnan ska ha rensat mannens hus 

– Hon fick en dator av honom och en massa saker. Det här har väl kostat honom ett par hundratusen kronor. Och hans liv. Det är massor av tavlor och guld som har försvunnit, berättar den anhöriga.

Efter att kvinnan misstänks ha giftmördat sambon, i februari i år, så ska hon ha försett sig med sambons värdesaker. 

– Battericyklar, tavlor, allt sånt försvann efter att han dött. Han dog på natten till lördagen i huset och hon var kvar där till måndagen. Under tiden tömde hon allt i huset, tavlorna i alla fall, som hon trodde var värda något. Hon åkte in till jobbet och tömde där också, säger den anhöriga. 

Anders Lindstrand, chefsutredare på försäkringsbolaget IF, bekräftar att de slog larm om misstänkta mordet.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

LÄS MER: Kartläggningen: Vad hände under barnets sista timmar?

Försäkringsbolaget IF slog larm om dödsfallet

Det misstänkta mordet i början av året avskrevs först som en olycka. Precis som i fallet med Arbogakvinnan Johanna Möllers drunknade exmake Aki, så var det försäkringsbolaget IF som slog larm efter att de utrett händelsen. 

– Vi utreder en försäkringsskada som den här kvinnan anmäler till oss, att hon har tappat bort sina ringar på jobbet. Och i samband med att vi utreder detta så kommer vi i kontakt med människor som berättar väldigt initierat att de tror att hon kan ha mördat mannen, säger Anders Lindstrand.

Johanna Möller.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den relativt långa tid som hunnit passera sedan dödsfallet gör att åklagare Madeleine Pettersson och hennes utredningsgrupp vid grova brottsroteln i Solna nu jobbar i uppförsbacke. 

Först i fredags anhölls kvinnan i sin frånvaro och hon hämtades in och frihetsberövades under måndagen. 

Under tisdagen häktades kvinnan av Norrtälje tingsrätt som på sannolika skäl, den högre graden, misstänkt för att ha giftmördat sin sambo. 

Enligt rätten finns det risk att kvinnan lämnar landet eller på annat sätt försvårar utredningen och därför bör häktas. Man beslutade också att ålägga kvinnan med restriktioner, det vill säga att hennes kontakter med omvärlden begränsas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.