Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skrev dödslista – drömde om det "perfekta mordet"

24-åringen misstänks för det brutala dubbelmordet i Mantorp. Foto: Polisen
Här grips den misstänkte 24-åringen. Foto: LÄSARBILD / LÄSARBILD

Han fantiserade om att utföra "det perfekta mordet".

Efter dubbelmordet på Tor och Ann-Christine Lekander i Mantorp återgick den nu åtalade 24-åringen till vardagen som småbarnsfar.

Tre månader senare hamnade han på en lista med tolv namn över personer som köpt två specifika sorters tejp vid samma tillfälle.

Då ringde polisen och bad om ett DNA-test.

Klockan är 12.14 den 11 juni när den 24-årige småbarnspappan går fram till kassan på Biltema i Jönköping. 

På bandet lägger han upp två sorters tejp –  en 50-metersrulle med silvertejp och ett tiopack svart pvc-tejp. Priset landar på 160 kronor som 24-åringen betalar med sitt Mastercard, innan han lämnar butiken.

Några timmar senare blir Tor, 70, och 62-åriga Ann-Christine Lekander brutalt mördade i sitt hem i Mantorp, drygt elva mil från Biltema i Jönköping. Med tejp binds de fast vid sina köksstolar och knivskärs till döds.

Tre månader senare ska tejpköpet från Biltema bli spåret som leder polisen till Tor och Anne-Christine Lekanders misstänkte mördare.

Fantiserade om att mörda

Under flera års tid, med start 2013, har 24-åringen fantiserat om att skada och mörda andra människor. När han senare sitter i förhör som mordmisstänkt berättar småbarnspappan att han plågats av tvångstankar om att utföra "det perfekta mordet".

– Jag ville liksom tänka ut någonting perfekt in i minsta detalj. Och då beslöt sig min hjärna för att den ska tänka ett mord, perfekt in i minsta detalj, säger han till polisen i förhör.

I samma förhör målar han på eget bevåg upp ett exempel om hur han skulle gå till väga om han skulle mörda sin bror. I detalj säger han att han skulle lura ut brodern till sin bil nattetid, slå honom med hammare i huvudet och sedan lägga ner kroppen i en förberedd grop för att slutligen dölja likdoften med medhavda kemikalier.

I 24-åringens bekantskapskrets var det känt att han hade en "dödslista" över familj och vänner där han hade slagit fast i vilken turordning han skulle mörda dem. 

En nära vän till 24-åringen säger i förhör att listan var strategiskt utformad, med hänsyn till bland annat kroppsstyrka och kontaktmönster mellan de olika personerna. Vännen får då frågan om han vet något mer om listan.

– Inte mer än att jag var på 13:e plats, svarar han.

 

LÄS MER: Misstänkte mördarens iskalla agerande efter dubbelmordet

Misstänkte 24-åringen under häktningsförhandlingen i tingsrätten. Foto: Stefan Jerrevång / TT NYHETSBYRÅN

Togs in för psykiatisk vård

När mordtankarna tog över allt mer lämnade 24-åringen sin sambo under en tidsperiod, av fruktan för att han inte skulle kunna hålla sig från att skada henne. Det slutade med att han blev frivilligt intagen för sluten psykiatrisk vård och fick tung medicinering.

Flera familjemedlemmar och vänner säger att 24-åringen har mått gradvis bättre under de senaste åren. Han själv menar att han både är fri från medicinering och mordiska tankar sedan omkring två år tillbaka.

Efter mordet på Tor och Ann-Christine Lekander kunde polisen snabbt säkra DNA-spår och fingeravtryck från en misstänkt gärningsman. Men trots goda förutsättningar stod utredningen fortfarande och stampade efter tre månader. DNA och fingeravtryck hade skickats till fler än 20 länder och körts mot Interpols databas – utan någon träff.

Samtidigt hade 24-åringen återgått till sitt liv på en mindre ort i Västsverige. Med familjeliv och nytt jobb som truckförare i Jönköping.

Det stora genombrottet kom först när polisen började granska tejp som lämnats kvar på brottsplatsen. Genom analys, metodisk avgränsning och granskning av kassakvitton lyckades polisen få ner ett gigantiskt urval till tolv personer som köpt båda typerna av tejp vid samma inköp.

En av dem var 24-åringen.

 

LÄS MER: Småbarnspappans dubbelliv: Drevs av fantasier att mörda 

Ann-Christine Lekander, 62, blev brutalt mördad i sitt hem. Foto: PRIVAT

Träff på DNA-prov

Den 7 september, vid 10-tiden på förmiddagen ringde en kriminalinspektör till 24-åringen och berättade att de ville prata med honom om tejpköpen. En vecka senare skedde mötet under en rast vid mannens arbetsplats. I förhör förklarade han lugnt för polisen att han hade köpt silvertejp för att laga barnens leksaksspis. Eltejpen skulle han vira runt en lampa på övervåningen så att den inte skulle avge stötar.

Då togs även ett DNA-prov – som gav träff.

Efter gripandet i september har 24-åringen blivit hårt pressad i förhör. Han har hela tiden nekat till morden.

Inledningsvis nekade han till att överhuvudtaget ha varit på platsen.

Kvittot som visar att mannen köpte tejpsorterna. Foto: Polisen

Den 16 oktober, när det stod klart för 24-åringen att man hittat hans DNA i huset, lämnade han en helt ny berättelse. Från en lapp läste han upp ett förberett uttalande för förhörsledarna. Det började med orden:

– Jag har ljugit om en mängd saker.

– Jag var inte ensam på plats. Jag var med och tejpa dom. Jag förutsätter att paret dog under tiden jag tog ut pengar i Borensberg.

– Jag har inte dödat någon och jag har även inte haft någon kännedom om att dom skulle dödas.

Tor Lekander, 70, mördades brutalt i sitt hem. Foto: PRIVAT

Vägrar besvara frågor

De tidigare lögnerna förklarade 24-åringen med att det finns en hotbild mot honom och hans familj. Någon sådan hotbild har utredningen inte kunnat styrka. Tvärtom finns inget i utredningen som tyder på att någon annan än 24-åringen ska ha varit delaktig i dubbelmordet, enligt åklagare Helene Gestrin.

Efter ovan nämnda förhör har 24-åringen inte lämnat några nya uppgifter om dubbelmordet. Frågor från förhörsledarna har han vägrat besvara.

– Är det ett led i det här så kallade perfekta brottet att hålla tyst och inte berätta så mycket? frågar förhörsledaren vid ett tillfälle.

– Ingen kommentar, svarar 24-åringen.

I samband med att åtal väcktes klargjorde mannens advokat att han alltjämt nekar till mord. Den 27 februari inleds rättegången i Linköpings tingsrätt.

 

LÄS MER: Paret bands och mördades i sitt hem 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!