Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skrämda vittnen vågar inte komma till rätten

En av de misstänkta under rättegången. Foto: SVEN LINDWALL
Nu söker polisen för att kunna höra ett vittne om sitt samtal med den skjutne mannen i 25-årsåldern. Foto: JANNE ÅKESSON/Swepix

Kompisgänget är misstänkta för att ha mördat vittnen i Hallonbergen. 

På grund av hotbilden blev rättegången tvungen att flyttas till Stockholm tingsrätts säkerhetssal – och nu undviker vittnen att komma dit. 

– Det är inte bra, säger kammaråklagare Oskar Edvardsson. 

De mordmisstänkta gärningsmännen som nu är uppe i rätten är åtta till antalet och unga, mellan 16 och 21 år. De misstänks ha skjutit ihjäl en man i 25-årsåldern i Solna och för att huggit ihjäl ett gift par i Hallonbergen tidigare i år. 

När maken, som är i 40-årsåldern, ringer 112 säger han att de som försöker knivdöda honom är samma män som han vittnat mot i ett annat mordärende.

Mannen som dör har några månader tidigare sett hur det här våldsgänget skjuter en man i 25-årsåldern i ett garage. Den skjutne mannen kördes då i ilfart till Karolinska universitetssjukhuset men på väg dit misstänks gärningsmännen komma ikapp för att då  skjuta ihjäl 25-åringen. 

Vittnen är ”jätterädda”

Polisen har alltså att göra med ett gäng som de misstänker mördar vittnen. 

SVT Nyheter har tidigare skrivit att de som vittnat i ett första skede ringt tillbaka till polisen för att ta tillbaka sina vittnesmål och att de är ”jätterädda”.  

Och sedan rättegången startade i början av september har vittnen hållit sig borta eller inte låtit sig delges om sin vittnesplikt. Senast förra veckan dök vittnen inte upp i tingsrätten trots kallelse, och tingsrätten beslutade då om att vittnen skulle hämtas med poliseskort. 

Nu söker polisen för att kunna höra ett vittne om sitt samtal med den skjutne mannen i 25-årsåldern. Foto: JANNE ÅKESSON/Swepix

Nu söker polisen för att kunna höra ett vittne om sitt samtal med den skjutne mannen i 25-årsåldern. Enligt polisförhör har vittnet berättat att han blev uppringd från mordoffrets mobil, att det var en annan kille som ringde och att han hörde hur mordoffret blev skjuten.

Vittnet ska upp och vittna i rätten den 5 oktober - om polisen lyckas få tag i honom och delge att han måste vittna.

Vad säger du om att vittnen inte vågar komma till rätten?

– Det är inte bra, men samtidigt tyvärr inte helt ovanligt, säger Oskar Edvardsson, kammaråklagare.  

Polisen har sökt det aktuella vittnet vid två tidigare tillfällen.  

– Att den här grabben skulle höra av sig självmant ser jag som omöjligt. Det är polishämtning som gäller, säger Peter Bäverfalk, stämningsman hos polisen.  

Ett problem för hela samhället

Det här är ett stort problem för hela rättssamhället, menar Sven-Erik Alhem, ordförande för brottsofferjouren.

– Det blir helt fel om de som är tillräckligt farliga undviker att vittnen berättar. Det här är det största problemet vi har i svenskt rättsväsende. Jag har ändrat mig från att tidigare ha varit helt emot anonyma vittnen. Nu inser jag att man kanske inte vill vara öppet vittne under alla tänkbara omständigheter.