Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dubbelmord i bostadsområde: ”Oskyldiga kan bli skadade”

Två män sköts till döds mitt i ett bostadsområde i Vivalla, Örebro. Foto: Inger Persson
Polisen säger nu att man inte garantera allmänhetens säkerhet Foto: Inger Persson
Löfven kallar polisledningen till akut möte om gängskjutningarna. Foto: GUSTAV SJÖHOLM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två män sköts till döds mitt i ett bostadsområde i Vivalla, Örebro, i tisdags.

En person sitter sedan tidigare anhållen – och på torsdagen frihetsberövades ytterligare två personer, enligt SVT Örebro.

Samtidigt uppmanar polisen folk att vara vaksamma.

Sent på tisdagskvällen larmades polisen om en skottlossning i de centrala delarna av Vivalla, Örebro. Det visade sig att tre personer – alla män i 20-årsåldern – hade skadats.

Under natten till onsdagen avled två av dem.

Den tredje personen som sökte vård för skottskador anhölls.

– Den man som är lindrigt skadad är överflyttad från sjukhuset till polisens arrest, sa Per Lundbäck, polisens kommenderingschef, till SVT Nyheter i Örebro på onsdagen.

Polisen: ”Oskyldiga kan drabbas”

Christina Hallin, pressinformatör vid polisen i Bergslagen, ville på onsdagen inte kommentera om det fanns fler misstänkta.

Men på torsdagen frihetsberövades ytterligare två personer, misstänkta för mord och mordförsök enligt SVT Örebro.

En av dem sitter anhållen, den andra gripen.

Samtidigt kan inte polisen garantera allmänhetens säkerhet.

– Det här har skett utomhus i ett bostadsområde så jag kan inte säga att det är ofarligt för allmänheten, säger Hallin.

”Man kan absolut vara uppmärksam på om det blir upprörd stämning eller om man ser folk med vapen”, säger Christina Hallin vid polisen. Foto: Polisen

Hon fortsätter:

– Vi har inga indikationer på att det är någon galning som går omkring och skjuter på allt och alla. Men det kan självklart vara så att om flera skott avlossas kan en oskyldig person drabbas.

 

LÄS MER: Löfven kallar polisledningen till akut möte om gängskjutningarna 

 

Vad har polisen för uppmaning till allmänheten?

– Var uppmärksam på om det blir en stökig situation och blir det en ny skottlossning: ta skydd. Var uppmärksam på om man ser folk med vapen och meddela oss i så fall.

Vågar man gå ut som bosatt i Vivalla?

– Jag kan inte säga att folk ska hålla sig inomhus, det har jag inte belägg för i nuläget. Men självklart, är det skottlossning i ett bostadsområde kan oskyldiga bli skadade.

Polisen i Bergslagen: ”Allvarlig händelse”

Polisen kallar det hela ”synnerligen allvarligt” och har inlett en särskild händelse efter dödsskjutningarna.

Mordutredningen leds nu av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet (RIO) i Stockholm. En resursfråga, enligt åklagare i Bergslagen. 

Förundersökningsledare är Krister Petersson, som också är ansvarig för Palmeutredningen.

– Han sätter sig in i materialet och har en dialog med polisens utredare. Rent utredningsmässigt sammanställer polisen vittnesförhör, analyserar eventuella fynd på brottsplatsen och jobbar med inre spaning genom att titta på tidigare skjutningar i Örebro och runtomkring, säger chefsåklagare Gunnar Brodin.

Bland annat är en moped som tagits i beslag av intresse.

Polisen i Örebro undersöker samband

2015 skedde en dödskjutning i Vivalla. Efter det har det uppstått en konflikt mellan två kriminella falanger i Örebro, uppger Nerikes Allehanda.

Om det har att göra med tisdagens dödsskjutningar vill inte åklagaren kommentera.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera men givetvis tittar polisen på om det finns något samband, säger Gunnar Brodin.

Enligt honom är i alla fall två av de inblandade kända av polis sedan tidigare.

Justitieministern informerad 

Rikspolischefen Anders Thornberg säger till TT att han har informerat justitieminister Morgan Johansson, S, om utredningsläget och att polisen får ta resurser från annan verksamhet för att utreda den senaste tidens skjutningar, i Örebro såväl som i Malmö.

Han vill också se ökad närvaro från andra myndigheter.

– Om det går att stärka upp socialtjänstens närvaro – det ser vi från polisen som väldigt kraftfullt, säger Thornberg till TT.

Justitieministern menar att det finns behov av ny lagstiftning. 

– Två saker som lyfts fram av rikspolischefen är ny lagstiftning om datalagring och ny lagstiftning om nya tvångsmedel, hemlig dataavläsning, och båda de lagstiftningsprodukterna kommer vi att gå till riksdagen med så fort som möjligt, säger Johansson till TT.

Han fortsätter:

– Det medverkar till att lagföra personer i de här kretsarna. Det innebär dels att man får information om hur nätverken ser ut och dels hur de kommunicerar med varandra. Därmed kan man binda dem till brott. Det är oerhört viktigt, inte minst mot bakgrund av att det kan vara svårt att få folk inifrån de här kretsarna att vittna.

Statsminister Stefan Löfven, S, har kallat polisledningen till akut möte om gängskjutningarna – på två veckor har sju personer dödats i Sverige.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!