En handgranat exploderade i Vårby gård vid 11-tiden på söndagen. Foto: ALEX LJUNGDAHLEn handgranat exploderade i Vårby gård vid 11-tiden på söndagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
En handgranat exploderade i Vårby gård vid 11-tiden på söndagen.  Foto: ALEX LJUNGDAHL
En man i 60-årsåldern dödades av handgranaten. Foto: Janne Åkesson/SwepixEn man i 60-årsåldern dödades av handgranaten. Foto: Janne Åkesson/Swepix
En man i 60-årsåldern dödades av handgranaten. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Typen av handgranat som sprängdes i Vårby går Foto: PolisenTypen av handgranat som sprängdes i Vårby går Foto: Polisen
Typen av handgranat som sprängdes i Vårby går Foto: Polisen

Skottlossning – timmar innan dödsexplosionen

Publicerad

Polisen konstaterar nu att en skottlossning ägt rum på samma plats som en handgranat detonerade i söndags.

Det här innebär det polisen varnat för: Att tredje man skadas i gängvåldet. 

I Vårby är det precis vad som hänt, enligt vad polis nu kommit fram till.

– Vi har konstaterat att vi har haft en skottlossning på platsen X antal timmar innan handgranaten anträffades, säger Lars Bröms, utredningsledare vid Stockholmspolisen. 

Det var vid 11-tiden på söndagen som en handgranat detonerade i Vårby gård och dödade en man i 60-årsåldern. Även en kvinna fick splitterskador. 

Handgranaten, som är en jugoslavisk granat med beteckningen M-75, ska ha lyfts upp från marken av mannen och sedan exploderat.

Skottlossning på platsen

Nu går polisen ut med information om att en skottlossning ägt rum på platsen timmar före explosionen.

– Det har inträffat X antal timmar innan handgranaten detonerade. Teorierna kring varför handgranaten fanns där håller jag just nu för mig själv, säger Lars Bröms, utredningsledare vid Stockholmspolisen. 

 

LÄS MER: Här är handgranaten som sprängdes i Vårby gård 

 

Polisen arbetar nu för att kartlägga när handgranaten lades ut på platsen. Händelsen utreds som mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Finns målsägande

Vid skottlossningen finns en målsägande, men Lars Bröms vill inte gå in på om eller hur personen skadades vid skottlossningen eller vad personen sagt i kontakten med polisen.

– Ja, det finns en målsägande, men skottlossningen är ingenting som jag kommenterar närmare, säger han.

Lars Bröms uppmanar vittnen till skottlossningen att höra av sig till polisen.

– Skottlossningen inträffade natten mellan lördag och söndag och vi vill gärna ha uppgifter från allmänheten om den händelsen, säger han.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag