Sköt ihjäl man med gevär – döms till 1,5 års fängelse

Det gevär som användes. På kikarsiktet har polisen säkrat DNA.
Foto: Polisen
Den misstänkte mannen i 40-årsåldern.
Foto: Polisen
Polisen gjorde stora avspärrningar vid bostaden efter det misstänkta mordet.
Foto: Polisen

De två männen hade en konflikt.

I juli i fjol eskalerade den – och en av dem sköts till döds.

Efteråt ringde skytten själv SOS:

– Jag sköt honom, skicka i väg en kula mot bröstet, sa han.

Nu döms han till 1,5 års fängelse för grovt vållande till annans död.

Vid 14.40-tiden på lördagen den 28 juli fick polisen i Dalarna in ett larm: En person hade blivit skjuten i bröstet på en ort i Rättviks kommun.

När polisen anlände till platsen påträffades tre män, varav en låg död på en farstukvist. En av de andra två erkände direkt att det var han som hade skjutit – och han greps misstänkt för mord.

I början av februari åtalades mannen för mord, alternativt grovt vållande till annans död. Och på fredagen föll domen i Mora tingsrätt. Straffet blir 1,5 års fängelse för grovt vållande till annans död.

Rätten menar att mannen ”begått gärningen i en nödvärnssituation men gjort mer än vad som är tillåtet”.

”Att NN har befunnit sig i en nödvärnssituation är en förmildrande omständighet som ska beaktas vid bedömningen av straffvärdet”, står bland annat i domen.

Brodern anklagad för stöld

Bakgrunden till händelsen är en kortare konflikt. Enligt den dömde mannen, en man i 40-årsåldern, kände inte han och brottsoffret varandra men de hade träffats några gånger. Brottsoffret ska ha anklagat den dömdes bror för att ha gjort inbrott och stulit från honom.

De båda träffades för första gången bara några veckor innan det misstänkta mordet.

– Han var då ute och gick med hunden och kom in på min gård och frågade mig var jag hade gömt xx (brodern) och jag svarade, vad menar du. Han sa då att xx hade stulit från honom och så knuffade han omkull mig och så gick han därifrån, har den nu dömde sagt i förhör.

Den aktuella dagen ska den nu döde mannen ha dykt upp hemma hos skytten ”och viftat med kniv”. Han lämnade bostaden – men kom sen tillbaka igen. Ett vittne har berättat hur mannen ”uppträdde aggressivt och blicken var svart”.

Hämtade vapen från skåpet

Det fick den nu dömde mannen att hämta ett kulgevär från sitt vapenskåp.

Vad som hände sen menar han var en olyckshändelse.

Den misstänkte mördaren ringde själv SOS efteråt.

I förhör har han berättat hur han försökte köra iväg den andra mannen:

– I stället för att gå därifrån, så höjer han armarna upp i luften med öppna handflator och springer mot mig och attackerar mig. Han vevar med armarna. Allting går jättefort. Jag höjer vapnet och får upp det i brösthöjd mot honom när han kommer rusande mot mig. Han viftar med armarna och i samband med detta så går ett skott av. Jag vet inte hur det kan göra det, men det gör det.

Efteråt ringde skytten själv SOS.

– Jag sköt honom, skicka i väg en kula mot bröstet/.../Han ligger här inne död, sa han.

Åtalad förnekade mord

Polisen möttes av två svårt chockade personer på platsen. Inledningsvis greps även den andre mannen som befann sig i bostaden, men han släpptes senare och misstankarna avskrevs.

Den döde var vid tillfället påverkad. Han ska ha haft sviktande psykisk hälsa och upplevde i över ett års tid att han hade en hotbild mot sig.

Den nu dömde har medgett händelseförloppet men förnekat brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.