Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska skolbarn tvingas till slagsmål framför publik

Filmer på arrangerade slagsmål mellan elever i årskurs sju oroar polisen
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polisen har även skickat ut brev till föräldrar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

De möts upp på en speciell plats vid en bestämd tid. 

Sedan tvingas skolelever slåss mot varandra medan andra ser på. 

Fenomenet ”Manning” sprids nu i Stockholmsområdet, vilket bland annat SVT tidigare rapporterat.

Att en elev ”mannar” någon är ett problem som i höstas upptäcktes för första gången på skolor på Södermalm i Stockholm skriver Mitt i

Elever ska då ha utmanat andra elever till att slåss. Godkänner man utmaningen så bestäms tid och plats där slagsmålet ska ske. 

Men dyker det inte upp någon publik som kan bevittna det hela ställs fighten in. Blir slagsmålet av så filmas det och sprids därefter inte sällan i sociala medier. 

Nu verkar fenomenet ha spridit sig. Nyligen har det hänt i områdena Bromma och Vällingby – något som både SVT och StockholmDirekt rapporterat om. 

Filmer på arrangerade slagsmål mellan elever i årskurs sju oroar polisen, som säger att eleverna hotas till att ställa upp.

Väldigt våldsamt 

Föräldrar på Ekerö blev oroliga när de i förra veckan fick ett mejl från polisen där de informerades om att ”Manning” förekommit i deras område.

”Det vi känner till är att det är elever i årskurs 7 som blivit utsatta. Man blir mer eller mindre tvingad att slåss med annan utsedd person annars blir det konsekvenser för personerna som vägrar”, står det i brevet som fortsätter: 

”Det utförs grova misshandlar där slag och sparkar utdelas mot huvuden. Misshandlarna avslutas inte förrän den ene ligger utslagen på marken”

Jörgen Backström är polis i lokalpolisområdet Vällingby där filmerna tros komma i från. 

– Man får ner varandra på marken och slår massa slag mot huvudet. Det är otroligt våldsamt, säger han till SVT

Att det finns en publik verkar vara en viktig del i att ”Manna” någon och vissa filmer som polisen tagit del av visar en ring åskådare runt de som slåss. 

Tvingas till misshandel

Vem som ligger bakom ”manningarna” är ännu inte klarlagt. 

Polisen misstänker dock att eleverna själva inte vill slåss utan tvingas in i slagsmålen av andra ungdomar genom hot om våld. 

– Tonåringarna hotas för att de ska ställa upp. Vad vi har hört hotar anstiftarna med några som kallas ”ortens värstingar” eller med specifika personer som ska göra livet till ett helvete för en om man inte ställer upp, säger Jörgen Bäckström till StockholmDirekt

En grupp ungdomar bevittnar slagsmålet i Stockholm.
Foto: Brottsplats Stockholm

Trots att det verkar vara elever från samma skola som är inblandade i fighterna anmäler skolorna inte händelserna. 

Slagsmålen sker på fritiden och sträcker sig därför utanför skolans ansvarsområde. 

Men enligt polisen undviker även föräldrar att anmäla slagsmålen eftersom de är rädda att deras barn ska råka illa ut. 

– De vuxna vi har varit i kontakt med är oroliga för att deras barn ska råka ännu mer illa ut om de anmäler. Då får man gå in och vara lite vuxen. Man måste ställa upp för sina barn och berätta hur viktigt det är att anmäla, säger Jörgen Bäckström till StockholmDirekt

I SVTs artikel uppmanar Jörgen Backström föräldrar att vara vaksamma på om deras barn kommer hem med blåmärken. 

Han säger även att man måste ta sitt ”ansvar som förälder” och polisanmäla misshandeln för att få ett slut på fenomenet. 

Första anmälningen har kommit in 

Hur vanligt förekommande eller hur stor spridning ”manning” har fått bland skolelever är det ingen som kan svara på. 

Bristen på polisanmälningar har gjort det omöjligt att kartlägga vilka skolor eller områden som är drabbade. 

Enligt StockholmDirekt ska en första anmälan ha kommit in där en förälder berättat att hans barn blivit ”mannad”.

– Det är en förälder som ringt till mig och bekräftat att hans son har blivit utsatt för det här. Adressangivelsen i anmälan är i Brommaområdet, säger Jörgen Bäckman till StockholmDirekt.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.