Domen rivs upp: Mördaren utvisas

Foto: POLISEN POLISEN
Mordet skedde vid Stensjön.
Foto: / RICKARD SJÖDIN
Mordvapnet.
Foto: Polisen

Hovrätten skärper straffet för Metin Sahindal. 

Han döms till 13 års fängelse för mordet i Stensjön. 

Rätten går även på åklagarens linje och dömer att Metin Sahindal ska utvisas ur landet. 

Metin Sahindal döms för mordet på en släkting. Sahindal högg släktingen med en sax under en fisketur i Stensjön utanför Falun. Svea hovrätt skärper tingsrättens dom och dömer honom till 13 års fängelse för mord, i stället för 12 års fängelse. 

Hovrätten har även gått på åklagarens linje och beslutat att utvisa Metin Sahindal efter avtjänat straff. Svea hovrätt anser – till skillnad från tingsrätten – att Metin Sahindals anknytning till Sverige och samlade familjesituation inte utgör ett hinder:

”Inte heller innebär vad som är upplyst om Metin Sahindals levnads- och familjeförhållanden i övrigt något hinder mot utvisning. Det brott som Metin Sahindal ska dömas för är vidare av så allvarligt slag att det sammantaget finns synnerliga skäl för utvisning av honom. Hovrätten finner således att Metin Sahindal ska utvisas från Sverige. Det saknas skäl att tidsbegränsa återreseförbudet”


LÄS MER: Metin Sahindal döms – som släktens tredje mördare


Utvisas utan tidsbegränsning

Åklagaren har i både tingsrätt och hovrätt drivit linjen att det var ett hedersrelaterat motiv som låg bakom att Metin Sahindal mördade sin släkting. Motivet bakom saxmordet ska enligt teorin vara att straffa släktingen för att denne vägrat att döda sina egna döttrar och därför själv måste dö.

Svea hovrätt bedömer att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att det var en hedersrelaterad konflikt som låg bakom mordet och skriver i domen:

”Under dessa förhållanden är det inte mera näraliggande att Metin Sahindal huggit NN i halsen av hedersskäl än att han gjort det som en reaktion på att ha blivit skadad av NN”

Metin Sahindal och mordoffret ingår i Sahindal-släkten. Han är den tredje mannen att dömas för mord i släkten, efter Kim Sahindal respektive Rahmi Sahindal. 

TRE MÖRDARE I SAHINDAL-SLÄKTEN

Rahmi Sahindal

2002 sköt han sin dotter Fadime Sahindal i ett hedersmord som blev mycket uppmärksammat. Uppsala tingsrätt dömde honom till livstids fängelse – ett straff som Svea hovrätt fastställde. 2015 fick Rahmi Sahindal sitt straff tidsbestämt till 24 års fängelse.


 Kim Sahindal

I december i fjol mördade han sin exfrus nya kärlek Åke Persson, 55, med kniv. Den 29 maj i år dömdes han till livstids fängelse för mord.


 Metin Sahindal

I samband med en fisketur till Stensjön i Dalarna i maj hamnade han i bråk med en manlig släkting. Metin Sahindal drog upp en sax och mördade släktingen, enligt Falu tingsrätt. På måndagen skärpte Svea hovrätt straffet till 13 års fängelse för mord. 

Metin Sahindal yrkade på att åtalet mot honom skulle ogillas, alternativt att straffet skulle lindras och att han skulle bli dömd för grovt vållande till annans död alternativt dråp. 

Kan överklaga

Advokat Weine Daniels beskriver den skärpta domen som en besvikelse. 

– Hans inställning är att han inte haft något uppsåt att döda den här personen som var med. Uppenbarligen har hovrätten en annan uppfattning och skärper straffet. Framför allt är det utvisningen som man kan reagera på. Han är tidigare ostraffad och har en familjesituation som rätten inte tagit tillräcklig hänsyn till, säger han. 

Daniels har inte hunnit tala med sin klient och kan därför inte säga om de har för avsikt att överklaga domen till Högsta domstolen. 

– Jag ska gå igenom domen med honom och han får ta ställning till vad som står i domen. Det skulle inte förvåna mig om han vill överklaga. 

Domaren Göran Nilsson förklarar domen och utvisningsbeslutet: 

– Hovrätten har också bedömt att det finns inget, varken den dömdes personliga förhållanden eller de men som det övrigt kan medföra för honom, som hindrar en utvisning eftersom brottet är av så allvarligt slag så finns det synnerliga skäl att utvisa honom även om han har bott i Sverige i mer än fem år.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.