Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skådisens klagomål från cellen – dödade hustrun

Actionskådisen.
Polisens tekniker. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Actionskådisen skar sin hustru till döds.

Mord, enligt åklagare Malin Kühn:

– Det var brutalt.

Men domen blev dråp och sex års fängelse.

Nu kräver skådisen att straffet blir kortare än minimistraffet. Han klagar över depression och tycker att fängelse vore en ”stor påfrestning.”

För elva år sedan träffades de – skådisen var på jobbuppdrag i Filippinerna och föll där pladask för en yngre kvinna. Bilder från parets bröllop illustrerar en lycklig första tid och kvinnan följde senare med skådisen till Sverige.

Men sjukdom, missfall, depression och psykos väntade runt hörnet.

Skådisen och hustruns bröllop. Foto: PRIVAT

Den sista tiden drack skådisen varje dag och hans hustru mådde av olika skäl mycket dåligt, framgår av polisens utredning. En fredag i september skrevs hustrun ut från sjukhuset där hon behandlats.

Några dagar senare tog skådisen hennes liv.

Åt middag – dödade med kniv

Efter familjemiddagen i med fläskkarré, i parets hus i Stockholmsområdet, inleddes knivritualen. Skådisens version är att hustrun uttryckt en dödslängtan. Han tog upp en kniv och pressade in den i halsen. En eller två gånger? Han är osäker.

Hustrun. Foto: PRIVAT

Skådespelaren greps efter att ha själv ha ringt 112 och en omfattande mordutredning följde. Under rättegången ville åklagare Malin Kühn att skådisen skulle dömas för mord och straffas med fängelse i 14 år. Men Solna tingsrätt valde att i stället fälla för dråp och döma ut sex års fängelse, vilket är minimistraffet för den rubriceringen.

Skådisen: Upplevde som hennes vilja

Nu kommer skådisens krav: Han vill få ett ännu kortare straff. I ett överklagande till Svea hovrätt skriver hans advokat Elisabeth Selin:

”Mot bakgrund av allt som hänt innan den närmaste tiden innan händelsen kunde (skådisen) inte kontrollera sitt agerande och just i den stunden upplevde han det som att det var (hustruns) vilja att han skulle agera med kniven mot henne.”

Kniven som skådisen pressade in i hustruns hals. Foto: POLISEN

Knivdådet ”föranleddes av en stark mänsklig medkänsla”, står det vidare.

”För (skådisen) som alltjämnt lider av en depression och mår mycket dåligt kommer det att medföra stor påfrestning att avtjäna ett fängelsestraff.”

”Fäll honom för mord”

Det dåliga måendet, omständigheterna kring dådet samt tiden skådisen redan spenderat i häkte ligger enligt advokaten till grund för att hovrätten bör sänka straffet ytterligare – till en nivå som hamnar under minimistraffet.

Åklagare Malin Kühn vill också se att Svea hovrätt prövar fallet – men med motsatt agenda.

– Jag vill att han fälls för mord.

I sitt överklagande skriver hon bland annat:

”Han har tillfogat henne skada på halsen när han tryckt in en kniv i hennes hals två gånger vilket förorsakat förblödning. Att på detta sätt beröva en närstående livet ska enligt praxis anses som försvårande”.

Expressen har sökt Elisabeth Selin för en kommentar angående skådisens överklagande.

LÄS OCKSÅ: Skådisens dödsritual med hustrun: ”Såg henne i ögonen” 

LÄS OCKSÅ: Actionskådisens dom: Sex års fängelse för dråp