Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjuksköterskan Andréa har fått nog – ordnar självförsvar

Andréa Berg upplever dagligen förtäckta hot, säger hon. Mer direkta hot får hon och kollegerna någon gång i veckan. ”Och då pratar vi om människor som vet vad de säger och gör”. Foto: Privat
Sjuksköterskan Andréa Berg berättar att de på akuten dagligen möter missnöjda patienter ”som beter sig illa och säger saker som gör att det känns obehagligt”. Foto: LASSE SVENSSON

Sjuksköterskan Andréa Berg, 47, har fått nog.

Hon upplever att arbetsmiljön inom vården har blivit allt mer aggressiv – och varje vecka hotas hon och kolleger av patienter.

– Det är jätteobehagligt för oss alla, säger Andrea Berg.

Nu lär de sig självförsvar.

"Kalmar är litet och du är lätt att hitta”.

”Jävla hora, jag ska slå ihjäl dig”.

En natt i juni gick en aggressiv man till verbal attack mot tre sjuksköterskor på akuten i Kalmar. En av dem nöp han i kinden och knuffade, en annan filmade han med mobilen samtidigt som han sa:

”Du vet att jag kan ta reda på var du bor, stan är liten”.

 

LÄS MER: Ann-Charlotte Marteus: Vi får inte vänja oss vid hot och våld i vården 

 

Hotade vårdpersonal – döms

Andréa Berg, ledningsansvarig sjuksköterska på akutmottagningen, var en av dem som drabbades av den hotfulle mannen.

– Det var en oerhört stökig patient som inte överhuvudtaget betedde sig på ett sätt som man ska bete sig. Han var bråkig, skrikig och hotfull, säger hon.

Ibland upplever vårdpersonalen att det inte spelar någon roll vad de säger eller gör. ”Man känner att det kan smälla när som helst”, berättar Andréa Berg. Foto: Privat

Fallet var nyligen uppe i rätten och förra veckan föll domen:

Mannen döms till fängelse i ett år och fyra månader för ofredande och olaga hot mot vårdpersonalen, och för en rad andra brott.

Tingsrätten konstaterar att mannen ”uppträtt på ett aggressivt, hotfullt och utåtagerande sätt i ett utdraget händelseförlopp mot sjukvårdspersonalen som har haft till uppgift att vårda honom”.

Sjuksköterskans initiativ: Självförsvar

Andréa Berg har jobbat inom vården sedan -90-talet. 1999 lämnade hon Sverige och när hon kom tillbaka till Kalmar 2011 upplevde hon att arbetsmiljön hade blivit värre.

Hoten och våldet inom vården har eskalerat, enligt sjuksköterskan.

Händelsen i somras blev droppen. Efter det beslutade sig Andréa Berg för att ordna en kurs i självförsvar för anställda på akuten, som Östra Småland och Aftonbladet tidigare skrivit om.

Vid totalt sju tillfällen kommer delar av personalen gå en intensivkurs i självförsvar. Det sker på fritiden men i sjukhusets idrottshall. 

 

LÄS MER: Nya siffror: Allt fler utsätts för våld och hot i arbetet 

 

”Kände mig oerhört maktlös”

– Idén föddes utifrån incidenten i somras då jag kände mig oerhört maktlös, att inte ens kunna hjälpa mina kolleger. Då tänkte jag: ”vad kan jag göra för att skapa en bättre känsla?”, säger Andréa Berg.

”Detta är bara ett steg för att man ska känna sig tryggare”, säger Andréa Berg om självförsvarskursen. Foto: Privat

Hon fortsätter:

– Det handlar inte om att vi möter våld med nytt våld men blir vi upptrycka mot väggen har vi fått lära oss knep hur vi ska ta oss ur situationen och ta oss därifrån.

Händer det att ni blir upptrycka mot väggen?

– Ja, det gör det.

Fler väktare på Kalmars sjukhus

Länssjukhuset i Kalmar har nu utökat tiden för väktarna, som är på plats på akuten mellan 18 och 04. Personalen får också gå på föreläsningar om hur de kan agera i hotfulla situationer, och det har tryckts upp information till patienter som inte sköter sig.

– Vi har agerat men inte med självförsvarskurser, säger Björn Flodmark, sjukhusets verksamhetschef, till Aftonbladet.