Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterskan Ivan Hammar, 29, döms för mord

Ivan Hammar döms till fängelse.
Foto: / POLISEN
Knivarna som återfanns i knivblocket.
Foto: / POLISEN

Sjuksköterskan Ivan Hammar, 29, hade lagts in på psyket sedan han betett sig "underligt" på jobbet.

På en permission besökte han sin förra sambo. Mitt i natten blev hans inre mörkt – och han bestämde sig för att mörda, har han sagt.

När polisen kom fram låg han över kvinnans döda kropp.

Nu döms Ivan Hammar till 18 års fängelse.

Efter en strulig uppväxt präglad av droger hade Ivan Hammar startat upp ett ordnat liv och utbildat sig till sjuksköterska, har han berättat i en sinnesutredning.

Men julen 2016 – i samband med ett uppbrott från flickvännen – började hans mentala hälsa att svikta. Arbetskamrater på sjukhuset noterade att han betedde sig "underligt" och Hammar fick lämna sitt jobb. I olika vändor skrevs han in på psyket.

Där inne ska han ha uttryckt tankar på att skada och döda andra – och det framkom att han tidigare haft tankar på att mörda exflickvännen.

Allt enligt domen som nu fallit vid Attunda tingsrätt.

Den 2 maj hade Ivan Hammar permission från psyket.

Då köpte han godis och besökte sin förra sambo.

Hon berättade att hon skulle träffa en annan man nästa dag.

Det som fick Ivan Hammar att känna sig "bortvald, sviken och kränkt" – samtidigt som "mörka tankar" tog över honom, enligt en rättspsykiatrisk undersökning.


LÄS OCKSÅ: Döende kvinnans larm: "Han har knivhuggit mig"


Kvinnans larm: "Jag dör"

Vid tretiden på natten kom 112-samtalet inifrån kvinnans lägenhet: 

– Vi behöver ambulans och polis, säger Ivan Hammar.

– Vad är det som hänt, undrar operatören.

En kvinnoröst:

– Alltså jag dör, snälla.

Enligt Ivan Hammar rör det sig om en "knivolycka."

Enligt kvinnan:

– Han har knivhuggit mig, jag kommer dö. Skynda.

I SOS-samtalet säger mannen att det skett en "knivolycka."
Foto: POLISEN

Operatören frågar: Vem är det som huggit?

– Jag, svarar Ivan Hammar.

När polis kom till platsen låg Ivan Hammar över kvinnans döda kropp. Intill: En blodig kökskniv.

Ivan Hammar har i polisförhör förnekat mord. Men under den rättspsykiatriska undersökning som följde efter rättegången berättade han hur han vaknade upp mitt i natten, varpå:

"Inom honom var nu allting mörkt och han beslutade sig för att mörda den före detta flickvännen. Han mindes att han högg henne i halsen och ryggen medan hon låg i sängen med ansiktet bortvänt. Hon vaknade, skrek och sprang ut i hallen."

"Hammar följde efter henne och fortsatte hugga henne i ryggen varvid han skrek 'du måste dö, du ska dö.'"

Det rättspsykiatriska teamet anser inte att Hammars mentala ohälsa är av sådan art att han är allvarligt psykiskt störd i lagens mening.

På torsdagen föll domen vid Attunda tingsrätt.

Domstolen kallar Hammars knivattack för ett "lömskt angrepp" och dömer ut 18 års fängelse – fyra år mer än normalstraffet för mord.

Sjuksköterskan Ivan Hammar döms till 18 års fängelse för mord.
Foto: POLISEN

Åklagaren: "Man hör hennes dödångest"

Bland de försvårande omständigheterna anger domstolen bland annat: Kvinnan mördades i sitt eget hem av en person hon litade på. Hon låg försvarslös i sängen "utan möjlighet att värja sig." Och att händelseförloppet var "utdraget och orsakade lidande och dödsångest."

Åklagaren Ewa Tvengström hade yrkat på livstid inte minst med tanke på just det utdragna händelseförloppet.

– Man hör henne prata. Man hör hennes dödsångest. Man hör hur rädd hon är och hur extremt gärna hon vill ha hjälp. Sedan vet man att attacken fortsätter efter det här samtalet.

I polisförhör under förundersökningen sa Ivan Hammar:

– Det enda jag minns nu om jag tänker tillbaka är att jag älskar henne så fruktansvärt mycket och är otroligt kär i henne. Och jag längtar efter henne. Ofantligt mycket.

Ivan Hammars advokat Johan Hansson säger att hans klient är besviken över domen och hade hoppats på ett kortare straff. Hammar ville också att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle granska den rättspsykiatriska undersökningen – en begäran som tingsrätten avslog. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.