Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sju personer åtalas efter dödsskjutning på Lidingö

En 57-årig man dog efter en skjutning på Lidingö. Foto: Läsarbild
På måndagen väcktes åtal med sju personer misstänkta för inblandning. Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

57-åringen arbetade på ett byggföretag som hamnat i konflikt med ett bostadsbolag, erfar Expressen.

Tillsammans med sambon ska de ha lämnat deras bostad av rädsla för sin säkerhet.

I juni förra året sköts han till döds med automatvapen, enligt åtal som nu väckts mot sju personer misstänka för inblandning. 

Det var den 5 juni förra året som polisen åkte till Lidingö efter larm om skottlossning. 

En 57-årig man hade blivit ihjälskjuten - och enligt åtal som lämnats in till Göteborgs tingsrätt sköts han med sju skott med automatvapen. 

Den mördade 57-åringen arbetade på ett byggföretag som var i konflikt med ett bostadsbolag. Enligt uppgift till Expressen ska den döde mannen ha gått till en advokat för att få hjälp i tvisten som ska ha gällt ett bostadsprojekt värt 100 miljoner kronor som blivit försenat, mötts av hård kritik för sina brister samt klagomål från såväl byggföretag som underleverantör om att de inte fått betalt, enligt uppgifter. 

Expressen har tidigare talat med den döda mannens sambo som berättat att de på grund av konfliken känt sig otrygga och tillsammans lämnade bostaden av rädsla för sin säkerhet. 

– Innerst inne trodde inte vi att vi var i fara men vi lämnade bostaden för säkerhets skull. Han tog med sig mig för han ville inte fly själv och var rädd att han skulle utsättas via mig. Han ville inte att något skulle hända mig, har hon tidigare sagt. 

Sju personer åtalas efter dödsskjutning på Lidingö

Sju personer åtalas misstänkta för inblandning, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. 

Fem män – i åldrarna 17, 19, 20, 21, och 22 – åtalas misstänkta för mord. Ytterligare två kvinnor – 19 år gamla – åtalas misstänkta för medhjälp till mord. Samtliga är skrivna i Stockholmsområdet. 

– Bevisningen består av dels vittnesiakttagelser. Det skedde mitt på dagen ute på Lidingö så många i området gjorde iakttagelser. Men det är en omfattande utredning och ytterligare bevisning består av tekniska undersökningar, telefonanalyser, DNA-spår och liknande, säger kammaråklagare Sara Norling. 

Åklagaren berättar att de hållit många förhör i den omfattande utredningen – men de har fortfarande inte svaret på frågan om varför mannen sköts. 

– Vi har genomfört många vittnesförhör och vi har fått svar på många frågor vad gäller det här brottet. Men ett svar vi inte har fått är varför den här mannen sköts ihjäl den här dagen, säger hon. 

– De personerna som omfattas av åtalet, det motivet de har haft gör jag gällande har varit pengar. De har fått betalt för att utföra det här mordet. Vem som har betalat dem och varför, det är ett svar som utredningen inte har kunnat ge oss. 

Kan du styrka att personerna har fått pengar för att utföra mordet? 

– Vi har viss bevisning kring att man direkt efter mordet har spenderat stora summor pengar som handlat om 10-15 000 kronor, men sannolikt har ersättningen för själva mordet varit mycket högre än så. Exakta summan som de har fått för att utföra det här mordet vet vi inte. 

Sara Norling säger att pengarna i fråga har spenderats samma kväll som mordet och även dagen efter. 

Kopplat till tidigare åtal i Göteborg

Åtalet är en del i ett annat åtal som väcktes 18 januari tidigare vid Göteborgs tingsrätt. Det fallet rör en dödskjutning som inträffade i Göteborg den 20 maj förra året då en man i 35-årsåldern sköts till döds i en bil i stadsdelen Guldheden. 

Den 20-årige mannen som åtalats i dag misstänks ha avlossat skotten i Göteborg som dödade mannen i 35-årsåldern. 20-åringen åtalades samtidigt för våldtäkt mot barn. Han förekommer också i ett tredje åtal gällande förberedelse till mord i slutet av juni – efter skjutningen på Lidingö. Ytterligare en person, som åtalats i dag, är åtalat för förberedelse till mord i Göteborg. 

– Det finns en koppling i tillvägagångssättet, alltså hur man utfört de här morden. Det finns liknande omständigheter i båda morden. Men vi har inte hittat några kopplingar mellan brottsoffren. säger Sara Norling. 

Huvudförhandlingarna gällande Lidingö-åtalet är planerat att inledas i början av april och väntas pågå i ungefär 15 dagar. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!