Polisen misstänker: De planerade terror i Sverige – sex åtalas

En man greps vid ett hyreshus i Strömsund på valborgsmässoafton i år.
Foto: MARTIN HEDMAN
Polisen tog flera tunnor i beslag vid tillslaget.
Foto: MARTIN HEDMAN
Sex personer har åtalats misstänkta för förberedelse till terrorbrott och brott mot finansieringslagen.
Foto: MARTIN HEDMAN

Sex personer har åtalats misstänkta för förberedelse till terrorbrott och brott mot finansieringslagen.

Tre av de åtalade ”har skaffat och förvarat stora mänger kemikalier och annan utrustning i avsikt att bland annat döda och skada andra människor”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

”Om terroristbrottet hade fullbordats hade det allvarligt kunnat skada Sverige.”

Åtalet har väckts i Solna tingsrätt. Bland de åtalade finns de män som greps vid polisens tillslag mot en bostad i Akalla och en lagerbyggnad i Strömsund på valborgsmässoafton.

Dessa tre åtalas för förberedelse till terrorbrott. 

Enligt stämningsansökan har de tre ”med uppsåt att utföra eller främja terroristbrott skaffat, förvarat, transporterat och sammanställt 560 kg kalciumhypoklorit, ca 5 liter väteperoxid 50 %, 100 kg kaliumhydroxid och ca 100 liter svavelsyra 96 %”.

Åklagaren hävdar att de därutöver har ”skaffat, förvarat och sammanställt bl.a. två stridsselar, fyra kommunikationsradioapparater med headset och andra tillbehör, en ryggsäck, en gasmask, en gasmaskväska, ett gasmaskfilter, ett hölster, ett par knäskydd, två bajonetter och fyra par stridshandskar.”

Föremålen som räknas upp i stämningsansökan ska ha varit ägnade att användas till att döda och skada andra.

”Den brottsliga gärning som förberetts har allvarligt kunna skada Sverige”, skriver åklagaren.  

Kopplingar till Islamiska staten

Förberedelserna ska ha pågått från februari 2017 till 30 april 2018 i Strömsund i Jämtland och i Akalla i Stockholm. 30 april var det datum då de tre männen greps.

Dörren till lägenheten i Akalla där polisen gjorde ett av tillslagen i maj.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Av stämningsansökan framgår att männen ska ha köpt kemikalierna i Skellefteå i februari 2018 och sedan transporterat dem till Strömsund. 

I bevisningen ingår en bland annat rad olika chatt- och sms-konversationer som de åtalade ska ha haft med varandra och med andra personer. Några av konversationerna ska styrka att de misstänkta har diskuterat en flyktplan och hur de skulle undgå ansvar om de blev upptäckta.

Två av de åtalade har pekas i åtalet särskilt ut som kopplade till Islamiska staten. En av dem har på sitt konto på Instagram lagt ut bilder på Stockholms central, T-centralen gallerian Mall of Scandinavia i Solna och korsningen Kungsgatan-Sveavägen i Stockholm. Han har också lagt ut bilder på ett barn. Bilderna åberopas av åklagaren som bevis för att mannen förberett ett terrorbrott.

Misstänks ha fört över pengar till IS

I ett pressmeddelande skriver Åklagarmyndigheten:

”Alla sex åtalas även för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall, finansieringslagen. Åtalen i den delen avser misstankar om att pengar som skickats från Sverige av de sex åtalade personerna till utländska mottagare, har gjorts tillgängliga för Islamiska statens verksamhet utomlands.”

Fem av de åtalade är medborgare i Uzbekistan, en är medborgare i Kirgizistan. Fyra av dem är skrivna i Stockholmsområdet, en i Östergötland och en i Jämtland. Den äldste av dem är 46 år, den yngste är 24.

Nekar till brott

De misstänkta brotten har begåtts i Strömsund, Jämtland, och olika platser i Stockholmsområdet. Fem av de sex åtalade är häktade. Alla sex förnekar brott.

Advokat Thomas Olsson försvarar 46-åringen. Till SVT Nyheter säger han:

– Min klient tillbakavisar de här anklagelserna med bestämdhet. När det gäller beslagen så finns det inget olagligt i att inneha något av de här föremålen. När det gäller kemikalierna, som är i centrum, så har han lämnat en fullgod och detaljerad förklaring till hur de har kommit i hans besittning. Det skett ofrivilligt.

Den 39-årige man som lagt upp bilder på Instagram som enligt åklagaren utgör tänkbara terrormål försvaras av Kristofer Stahre.

– Han har vidgått att han har tagit vissa bilder på turistattraktioner som han vill dela med sig till sina vänner runtom i världen. Men det är inte, så som åklagaren påstår, några mål för terrorattentat som han har lagt upp i sociala medier, säger Stahre till SVT Nyheter.

Huvudförhandlingen väntas börja den 7 januari 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.