Kvinnorna anklagar Waldau: ”Fruktansvärt förnedrande”

Åsa Waldau.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Tidigare pastorn Peter Gembäck åtalas för misshandel och olaga tvång.
Foto: JAN DÜSING
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

”Kristi brud” Åsa Waldau och två till Knutbypastorer åtalas för brott i sekten.

Waldau anklagas för att ha bitit, klöst, huggit och stampat på kvinnor.

De flesta av de som utsatts har tillhört den innersta kretsen – flera av dåden utfördes hemma hos Åsa Waldau, enligt åklagaren.

Tidigare pastorn Peter Gembäck åtalas för misshandel och olaga tvång.

En tredje pastor åtalas för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

I november 2017 polisanmäldes Åsa Waldau och två andra pastorer i Knutbyförsamlingen för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Nu har saken lett till åtal.

Åsa Waldau anklagas för att ha hoppat på kvinnas kropp

I stämningsansökan som lämnats in till Uppsala tingsrätt framgår det att Åsa Waldau åtalas för att ha slagit en kvinna i huvudet med en hårborste och dragit henne i håret, dunkat hennes huvud i ett skåp, slagit henne i ansiktet med en flugsmälla och slagit henne med knytnävarna mot brösten.

I ännu ett fall åtalas Åsa Waldau för att ha slagit en kvinna i ansiktet med öppen hand, ”klöst henne över ryggen”, bitit henne i nacken och slitit i hennes hår.

Ytterligare en kvinna ska ha fått hår avslitet av Åsa Waldau.

I ett fall anklagas Åsa Waldau för att ha dragit ner en kvinna på golvet för att sen hoppa eller stampa på hennes kropp.

En del av vardagen

En av kvinnorna berättar i förhör att slagen ”var en del av vardagen och något man bara skulle ta”. En annan av kvinnorna beskriver våldet som ”fruktansvärt förnedrande”. Hon säger också att Åsa Waldau ”blev väldigt arg” och det var då Waldau slog kvinnans huvud i stenväggen.

Kvinnan berättar om en så hård spark från Waldau att hon fruktade att hon inte skulle kunna bli gravid. Det framkommer också vittnesuppgifter om att Waldau fick församlingsmedlemmarna att slå varandra.  

När en av kvinnorna låg på marken och hade Åsa Waldaus fot i ryggen hörde hon hur det knakade till, säger hon i förhör. Att ”något gick sönder inuti hennes kropp”. 

Uppgift att passa upp

Klockan 10.30 höll kammaråklagare Liselott Herschend en presskonferens angående åtalet. 

– Totalt är det sex olika församlingsmedlemmar som utsatts. Fyra av målsägandena har varit kvinnor som haft i uppgift att passa upp på Kristi brud. De har blivit utsatta för misshandel inom den rollen, säger Liselott Herschend.

De som utsatts har ingått i församlingens inre krets:

– Alla målsäganden utom två finns i den innersta kretsen. Församlingsmedlemmarna har sett upp till pastorerna. De har varit övertygade om att det som sagts varit Guds ord. Och att om man går emot riskerar man att hamna i helvetet, säger åklagare.

”Mått förskräckligt dåligt”

De som enligt åtalet utsatts för misshandel har varit vuxna. De misstänkta brotten har skett under sommaren 2014 fram till hösten 2016.

”Åtalet visar på grymhet, hänsynslöshet. Mina klienter har hjärntvättats, manipulerats och bestraffats såväl fysiskt som psykiskt. De fd pastorerna har också använt religionen som verktyg för att lyckas med gärningarna. Min klient som utsatts för sexualbrott mår mycket dåligt”, skriver målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz i en kommentar.

Knutbypastorn och ”Kristi Brud” Åsa Waldau är en av de tre Knutbypastorer som nu åtalas för misshandel.
Foto: SVEN LINDWALL

Men kvinnor är inte de enda som utsatts för Åsa Waldaus våld, enligt åklagaren. I ett fall misstänks Kristi brud ha slagit en man flera gånger i ansiktet med öppen hand.

Åsa Waldau nekar till brott i samtliga fall.

https://datawrapper.dwcdn.net/nwpRx/1/

Knutbymordet och efterspelet – detta har hänt

Den 10 januari 2004 vaknar Sverige till nyheten om att en ung kvinna skjutits ihjäl i sin säng i Knutby.

Det är pastorn Helge Fossmos fru Alexandra som mördas när hon sover. Gärningsmannen är familjens barnflicka som begått mordet – och ett mordförsök då hon sköt en granne – på beställning av Helge Fossmo.

Den 12 maj 2004 åtalades barnflickan och Helge Fossmo i Uppsala tingsrätt för mord, mordförsök och anstiftan till samma brott.

Den 30 juli dömdes Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Barnflickan dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Domarna överklagades, och den 12 november 2004 fastställde hovrätten Helge Fossmos livstidsstraff och att barnflickan skulle genomgå rättspsykiatrisk vård. Hon släpptes i december 2011.

Efter dramat i Knutby tog Åsa Waldau över församlingen. Men 2016 tvingades både hon och pastor Urban Fält lämna församlingen efter att ha blivit bortröstade. Då flyttade de båda bort från Knutby.

Hösten 2017 framkom att en medlem i Filadelfiaförsamlingen polisanmält Åsa Waldau för två fall av misshandel. En Knutbypastor anmäldes då också för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, och ytterligare en för misshandel.

I maj 2018 kom beskedet att församlingen, efter 97 år i Knutby, lade ner.

Våren 2019 har nu Åsa Waldau, Peter Gembäck och ytterligare en pastor åtalats för misshandel, olaga tvång och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

I ett mejl till TT har Åsa Waldaus advokat Andreas Hahn skrivit: 

Åsa kan nu i efterhand se att den gemenskapen och den tron man levt i, inom en grupp av församlingen, lett till ett beteende som inte varit sunt. Det beklagar Åsa djupt i dag och hon är beredd att ta sin del av ansvaret för det. Åsa vill dock understryka att hon upplevt att man agerat tillsammans och i samförstånd i gruppen och att hon aldrig haft något uppsåt att göra någon illa.

I åklagarens bevisning finns förhör med flera personer om deras kännedom om förhållandena i Knutby församling, men också ”om den bestraffande våldskultur” som förekommit i delar av Knutby församling under åren 2013 – 2016 och pastorernas roll i den.

– Min klient lider av posttraumatisk stress av det som hänt. Det har varit en lång process för henne att inse sanningen, hur lurade de har blivit. Hon mår fortfarande mycket dåligt, säger Leif Ericksson, målsägandebiträde åt en av kvinnorna som misstänks ha utsatts för misshandeln. 


LÄS MER: Tre före detta pastorer åtalas 

Peter Gembäck ska ha misshandlat en man genom att slå honom flera gånger i ansiktet med öppen hand, och sen slå honom med knuten näve mot kroppen.
Foto: DANIEL SIDENBLADH

Ytterligare två pastorer åtalas

En av de åtalade är den tidigare pastorn Peter Gembäck. Han åtalas för misshandel och olaga tvång. 

Gembäck åtalas för misshandel och olaga tvång. Han ska ha misshandlat en man genom att slå honom flera gånger i ansiktet med öppen hand, och sen slå honom med knuten näve mot kroppen. Samma man ska också ha tvingats till marken av Gembäck, som sen ska ha dragit honom i håret och tvingat honom att krypa en sträcka på ”i vart fall 10 meter”.

Peter Gembäck erkänner brott.

Pastor anklagas: Utnyttjade flickas ”ungdom” för att ha sex

En tredje tidigare pastor åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Den tredje pastorn anklagas för att ha ”allvarligt missbrukat den beroendeställning” som en flicka i övre tonåren haft till honom för att ”genomföra samlag med henne”. Det handlar om flera tillfällen, enligt åklagaren.

Åklagaren menar att pastorn ”utnyttjade sin särställning i ett trossamfund” – och att han utnyttjade offrets ”ungdom och utsatthet”.

– Hon har trott att det har varit Guds vilja att hon ska göra det, säger åklagare Liselott Herschend.

Pastorn nekar till brott.


LÄS MER: FREDRIK SJÖSHULT: Fossmo försvann men ondskan kvar i Knutby 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.