Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SAS-flygvärd misstänks ha bränt kvinna efter uppbrott

SAS-flygvärden kunde inte hantera uppbrottet från flickvännen.
Mannen jobbade tidigare som flygvärd på SAS, men blev arbetsbefriad den 1 augusti.

SAS-flygvärden kunde inte hantera uppbrottet med flickvännen.

Han förstörde inredningen på fem flygplan – sen brände han ihjäl en annan kvinna, enligt misstankarna.

– Ja, alltså jag minns ju den här kvällen väl, säger SAS-mannen i förhör.

Mannen jobbade tidigare som flygvärd på SAS, men blev arbetsbefriad den 1 augusti. Då var han misstänkt för skadegörelse ombord på fem olika flygplan. Skadegörelsen var i form av klotter i personalutrymmen ombord på flygplanen. Bland annat hade det klottrats ”knulla din mamma” och ”horunge” på väggar.

Flygvärden, en 24-åring, pekades ut av två kolleger, och till SAS nationella säkerhetschef sa de att han var ”skum”, ”konstig” och betedde sig illa mot arbetskamrater. När flygvärden kallades till ett möte om skadegörelsen dök han inte upp. Vid nästa kallade möte var han 40 minuter sen.

Han nekade till att ligga bakom skadegörelsen. SAS-säkerhetschefen upplevde honom som ”iskall”, och ”fick känslan” att han var skyldig.

Den 10 augusti sa SAS-mannen upp sig på egen hand.

Då var han redan brandmördare, enligt åklagaren.

Mannen förstörde inredningen på fem flygplan. Foto: Polisen
Foto: Polisen

Tidigt på morgonen den 16 juli, när flera boende fortfarande låg och sov, larmades SOS om en brand i ett flerfamiljshus i Rotebro. Lågorna spred sig snabbt och en 58-årig kvinna som bodde i byggnaden dog. Bilder från platsen visar hur en stor del av den brandhärjade byggnaden förstördes helt.

Sen dröjde det inte mer än 17 dagar förrän det brann igen, då i ett annat flerfamiljshus i Rotebro. Den gången dog ingen, men en 72-årig rörelsehindrad kvinna var när att dö då branden startades i hennes hem.

24-åringen fångades två veckor efter den andra branden. Den 15 augusti anhölls han, tre dagar senare häktades han. Nu står han åtalad i Attunda tingsrätt, misstänkt för mord, försök till mord och två fall av grov mordbrand.

– Motivet är att det är en relation som har upphört. Det är ett sjukt motiv, säger Ashraf Ahmed, åklagare i fallet.

Åklagaren: ”Då anlägger han en brand”

SAS-mannens exflickvän jobbade som personlig assistent åt personer i huset där kvinnan dog. I det andra huset bodde exet. Därför brände flygvärden ner dem, menar åklagaren:

– Den här flygvärden har blivit utslängd av sin flickvän. För att hämnas och få kontakt med henne så bränner han upp hennes arbetsplats. Hon jobbar som personlig assistent men är inte på plats den här natten. Kvar i huset finns den här 58-åriga kvinnan som dör i branden. Det blir ett eldhav, säger Ashraf Ahmed om den första branden.

– Sen så blir de ihop igen. Efter ett par veckor upptäcker hon att han har en otrohetsaffär, och hon kastar ut honom på nytt. Då anlägger han en brand hos den andra, rörelsehindrade, kvinnan.

SAS-mannen: ”Kollade in”

När SAS-mannen, enligt misstankarna, hade startat den första branden ringde han exflickvännen. I förhör berättar han själv att han minns kvällen ”mycket väl”:

– Ja, alltså jag minns ju den här kvällen väl för att den kvällen så min flickvän jobbar på det här stället ...

Flygvärden säger att han och flickvännen hade bråkat och att han tänkte åka till hennes jobb för att lösa det.

– Jag kollade och såg ingen där så jag gick till gården och kollade in och såg att det brann inne i huset och det första jag gjorde var att ringa till min flickvän och kollade om hon var hemma.

– Hon svarade inte men till slut svarade hon och hon var tillsammans med de som äger huset på Gotland. Sen kom alla brandmän och poliser och så.

SAS-mannens exflickvän jobbade som personlig assistent åt personer i de båda husen. Foto: Polisen
SAS-mannens exflickvän jobbade som personlig assistent åt personer i de båda husen. Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Den andra branden säger mannen att han inte känner till. Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
1 / 8

Kvinnan kan inte slappna av

Den andra branden säger han att han inte känner till. I förhör säger han att han ”inte kan komma på vad detta ska var för brand”.

Kvinnan som överlevde berättar att hon mår dåligt efter det som hände.

”Hon känner sig mycket otrygg och kan inte slappna av. NN vill flytta från sin lägenhet och hon har försökt men det verkar inte så enkelt att få tag i någon ny lägenhet. Hon går till psykolog och läkare för att få hjälp med sitt mående”, står i polisutredningen.

SAS-flygvärden nekar till brott. Utöver att han misstänks ha dödat en kvinna uppgår skadorna efter bränderna till runt 10 400 000 kronor.

Foto: Polisen
Foto: Polisen