Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säpos årsbok: Bredare hotbild mot Sverige

Klas Friberg presenterades som ny säkerhetspolischef i februari i fjol.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säpo presenterar årligen en årsbok, där de går igenom säkerhetsläget i Sverige och vilka attentats- och underrättelsehot som finns.
Foto: SÄPO
Foto: MEDYAN DAIRIEH / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

Hotbilden mot Sverige är bredare än tidigare – och det finns brister i säkerhetsskyddet, enligt Säpo.

– Under senare år har vi sett framför allt Ryssland utveckla en förmåga att aktivt och dolt påverka andra stater, säger säkerhetspolischef Klas Friberg.

Samtidigt är våldsbejakande islamister fortfarande största hotet.

Hur ser underrättelsehotet ut mot Sverige? Och hur har extremistmiljöerna utvecklats?

Det är frågor som Säkerhetspolisen besvarar i sin nya årsbok för 2018, som presenteras på torsdagsmorgonen.

Myndighetens årsrapport från i fjol var skrämmande läsning:

Den visade att de extremistiska miljöerna växer i Sverige – och att hotet mot Sverige var större än det varit på många år.

Då var det mest troliga attentatshotet från ensamkommande aktörer med en våldsbejakande islamistisk ideologi, samtidigt som ryskt spionage var det största underrättelsehotet.

Störst hot från islamister

Den nya rapporten pekar i samma riktning: Säpo skriver att den våldsbejakande islamistiska miljön fortfarande utgör det största hotet vad gäller attentat.

”Samtidigt finns ett mer långsiktigt hot från vit makt-miljön och den autonoma miljön, so handlar mer om att systematiskt använda våld, hot och trakasserier för att avskaffa eller ändra vårt demokratiska styrelseskick”, skriver Säpo i sin rapport.

– Fokus på attentatshot riskerar överskugga det långsiktiga hotet mot vår demokrati, säger Klas Friberg.

Säpos årsrapport för 2018: Bredare hotbild

Enligt Säpo har en bredare hotbild präglat 2018. Hotbilden mot Sverige är ”bredare och ser annorlunda ut än för bara några år sen”.

”Det ökar i sin tur behovet av att skydda de mest skyddsvärda verksamheterna i samhället – ett arbete där det fortfarande finns brister”, skriver man i sin rapport.

– Situationen i omvärlden har förändrats. Hoten mot vårt land är mer omfattande än på flera år, säger säkerhetspolischef Klas Friberg.

https://twitter.com/SAPOsverige/status/1106103979480633344

Säpo: Främlingsfientligheten har ökat

Enligt Säpo har extremistmiljön förändrats. Främlingsfientligheten har ökat i samhället – och lösare främlingsfientliga grupper närmar sig varandra.

– Det här är en utveckling som Säkerhetspolisen följer noga, säger Klas Friberg.

Vidare skriver man att andra stater vill påverka Sverige för att att nå sina säkerhetspolitiska mål, och att det har förekommit påverkansoperationer, strategiska uppköp och elektroniska angrepp.

– Under senare år har vi sett framför allt Ryssland utveckla en förmåga att aktivt och dolt påverka andra stater, säger säkerhetspolischef Klas Friberg i en kommentar.

Även Kina målas upp som ett potentiellt hot.

”Hotbilden ökar kopplat till Kina, som arbetar för att få ekonomiska fördelar via cyberangrepp och uppköp av företag”, skriver Säpo.

Sju hot mot Sverige 2019

I sin rapport listar Säpo sju konkreta hot mot Sverige kommande år:

1. Sårbarheten i skyddsvärda verksamheter har ökat, eftersom myndigheternas säkerhetsskydd inte har utvecklats lika snabbt som teknikutvecklingen.

2. Det är enkelt att bedriva politisk påverkan, propaganda och framföra hot med hjälp av modern teknik, skriver Säpo. Det gör att den politiska debatten har blivit mer sårbar för manipulation.

3. Mindre förutsägbarhet i internationella relationer – och ett mer instabilt internationellt system. Detta beror på USA:s ”förändrade förmåga och avsikt att upprätthålla efterkrigstidens internationella världsordning”, samtidigt som andra länder försöker ”flytta fram sina positioner”.

4. Ryssland fortsätter med bland annat cyberspionage och påverkan. ”Större vaksamhet är nödvändig”, skriver Säpo.

5. Hotbilden kopplad till Kina ökar. Landet stärker sin position som global supermakt, och ”arbetar för att få ekonomiska fördelar” genom cyberangrepp och genom att köpa upp företag. 

6. Terrorhotet från islamister. Det ligger på samma nivå som för ett år sen, och bedöms ligga kvar där under 2019. På grund av kalifatets fall kommer antalet sympatisörer troligtvis minska – men samtidigt har Sverige fler våldsbejakande islamister än någon gång tidigare. 

7. Radikalnationalismen växer. Vit makt-miljön och den lösare främlingsfientliga miljön närmar sig varandra, vilket Säpo tror kan bli en drivkraft för individer att begå ”främlingsfientligt motiverade brott”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.