Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Säpo spanar på terrorcell i Sverige

Säpo bedriver just nu spaning mot en misstänkt terrorcell i Sverige. Det rapporterar Dagens Nyheter. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Två personer ska vara misstänkta för att planera terrordåd i Sverige. Foto: PRESSBILD / PRESSBILD

Säpo spanar just nu mot en terrorcell i Sverige.

Enligt Dagens Nyheter ska två personer vara misstänkta för att planera ett terrordåd i Sverige.

Myndigheten vädjar till tidningen att inte publicera arbetets kodnamn, men hänvisningen "kan sätta människor i fara".

– Problematiskt att media publicerar sekretessbelagda uppgifter som läckt (om dessa nu stämmer). Ovanligt att det sker, skriver terrorforskaren Magnus Ranstorp på Twitter.

Säpo bedriver just nu spaning mot en misstänkt terrorcell i Sverige. Det rapporterar Dagens Nyheter efter att ha tagit del av ett hemligt Säpodokument.

Enligt tidningen ska det röra sig om minst två personer som befaras vara inblandade i ett planerande av ett terrordåd. Personerna ska ha hamnat på Säpos radar efter ett stort spaningsuppdrag som bedrivits av Säpo i hemlighet och som beskrivs som en underrättelseoperation.

I det hemliga dokumentet framgår spaningens metoder, vem den riktas mot och under vilken period den ska gälla. Enligt dokumentet är spaningen pågående just nu.

Misstänks för planering av dåd

Orsaken till att personen är intressant beskrivs i dokumentet som "Underrättelseinformation gör gällande [personen] kan misstänkas för inblandad i planeringen av terrorattentatet" och syftet anges som "att förebygga terrorism".

 

LÄS MER: IS-anhängare hänger ut möjlig Säpospion 

 

Spaningen ska enligt Dagens Nyheter vara en del av arbetet på enheten för ideologiskt motiverade aktörer (IMA), som ingår i arbetet för kontraterrorism.

Misstankarna behöver dock stärkas för att en eventuell förundersökning mot personen eller personerna ska kunna inledas.

Flera Säpochefer engagerade

Enligt tidningen ska flera Säpochefer vara engagerade i dokumentet, som upprättades den 19 maj i år.

När Dagens Nyheter kontaktat myndigheten för en kommentar har de valt att varken bekräfta eller dementera uppgifterna från dokumentet.

 

LÄS MER: GW säker: Säpo fick tips om Akilov – före dådet 

 

– Enskilda ärenden eller vår operativa verksamhet är ingenting som Säkerhetspolisen kommenterar. Anledningen är att vi då skulle riskera att förstöra vårt egna operativa arbete, säger Nina Odermalm Schei, presschef vid Säpo, till Dagens Nyheter.

Säpo har dock bett Dagens Nyheter att inte publicera kodnamnet på underrättelsearbetet, liksom vilka metoder som används, personuppgifter om de utpekade eller vilket geografiskt område det handlar om, med hänvisning till att den sortens uppgifter kan sätta människor i fara. Tidningen har därför valt att inte publicera dessa uppgifter.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: VICTOR LUNDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Terrorforskaren Magnus Ranstorp skriver på Twitter: 

– Problematiskt att media publicerar sekretessbelagda uppgifter som läckt (om dessa nu stämmer). Ovanligt att det sker.

https://twitter.com/MagnusRanstorp/status/869502602454716416

Inrikesminister Anders Ygeman vill inte kommentera nya uppgifterna, uppger hans pressekreterare Fredrik Persson, för Expressen.

Terrorhotnivån inte höjd

Trots de nya uppgifterna har Säpo valt att inte höja terrorhotnivån. Den femgradiga skalan fungerar som ett instrument för att andra myndigheter och organisationer ska kunna vidta åtgärder.

Senast som terrornivån höjdes var efter terrorattackerna i Paris under hösten 2015. Då höjdes skalan från en trea till en fyra. I mars 2016 sänkes nivån igen till en trea där den ligger kvar än idag.

 

LÄS MER: Detta vet vi om attacken i Manchester 

 

I attentatet på en konsert i Manchester för drygt en vecka sedan dog 22 personer, varav flera barn. 116 skadades. Explosionen utlöstes av en självmordsbombare, och inträffade vid en av arenans entréer när konsertbesökarna var på väg ut. 

Kort efter terrorattentatet i Manchester Arena i förra veckan – där en självmordsbombare dödade 22 personer –  kommenterade Säpochefen Anders Thornberg den senaste tidens händelseutveckling i Europa.

– Hotet mot Sverige är fortsatt högt. Det har blivit ett nytt normalläge i Europa där vi har sett att många attentat händer snabbt med förhållandevis enkla medel, utan någon omfattande planering och ofta utförs av en ensamagerande gärningsman. Det gör dessa individer svåra att upptäcka och stoppa, sade Anders Thornberg enligt ett pressmeddelande från Säpo, uppger Dagens Nyheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!