Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sänkta straff för tortyren mot Anton

Anton Olssons plågoandar får sänkta straff i hovrätten.Foto: PRIVAT

De två unga männen torterade Anton Olsson i timmar.

Sedan lämnade de honom vid älven, svårt nedkyld och med punkterad lunga.

Nu sänker hovrätten deras straff rejält.

– Det är ännu ett övergrepp, säger Antons mamma Marianne Olsson.

Den utdragna tortyren av Anton Olsson, 25, som Expressen tidigare berättat om, utspelade sig i en villa i Kalix första helgen i maj i år. Anton Olsson hade sovit över hos 21-åringen som bodde i huset, som han då betraktade som sin vän. 

På lördagsförmiddagen kom en annan kompis, en 19-åring, på besök. Kort efter att han kommit innanför dörren gav sig han och 21-åringen av okänd anledning på Anton.

De knivhögg honom i lungan, skendränkte honom i duschen och kissade på honom. Slog honom med skiftnycklar, brynjärn och aluminiumrör. Brände bort hans bröstvårta med en glödgad kniv. 

En gasolbrännare som användes vid tortyrmisshandeln.Foto: POLISEN

Flera gånger under det flera timmar långa skeendet, enligt Antons berättelse, som både tingsrätt och hovrätt har funnit trovärdig.

På kvällen lämnade de honom vid älven, svårt nedkyld och med punkterad lunga efter knivsticket. När han hittades av förbipasserande och fördes till sjukhus var hans tillstånd livshotande.

Efter tortyren försökte gärningsmännen bränna upp delar av bevismaterialet.Foto: POLISEN

Fick långa straff i tingsrätten

Anton Olsson, som hade missbruksproblem, placerades efter händelsen på ett hem enligt lagen om vård av missbrukare.

– Jag har faktiskt klarat det förvånansvärt bra, sade han när Expressen intervjuade honom Anton drygt fyra månader senare.

Men, fortsatte han:

– Mardrömmar har jag. Och jag har ju ärren, de kommer jag att ha resten av livet.

Anton Olsson har tidigare sagt att han har klarat av det han varit med om förvånansvärt bra, men att han fortfarande drömmer mardrömmar.Foto: PRIVAT

I tingsrätten dömdes båda gärningsmännen för försök till mord. Straffet blev tolv års fängelse för 21-åringen och åtta år och sex månader för 19-åringen.

– När de fick ordentligt med tid kändes det som en lättnad, sade Anton Olsson då.

Sänkta straff i hovrätten 

Men hovrätten gör nu en annan bedömning.

De insåg visserligen att det fanns en risk för att knivsticket i lungan skulle döda honom, men fortsatte trots det att misshandla honom.

Men det finns enligt hovrätten också omständigheter som pekar emot att de varit likgiltiga för att han skulle dö. De brände igen såret som orsakats av knivsticket för att stoppa blödningen. Det är inte utrett att de visste att han var nedkyld när de lämnade honom vid älven, och de lämnade honom på en plats där det passerade mycket folk. Den yngre av dem sa också flera gånger att han inte skulle dö.

De kan därför inte dömas för försök till mord, anser hovrätten.

I stället döms de för synnerligen grov misshandel. 21-åringens straff sänks till sju års fängelse och 19-åringen får sitt straff sänkt till fyra år och sex månader.

Skadeståndet sänks från 194 750 till 139 750 kronor.

”Ännu ett övergrepp”

Anton Olsson orkar inte kommentera domen på tisdagen.

Hans mamma Marianne Olsson, som hoppades på skärpta straff i hovrätten, ger inte mycket för rättens resonemang.

– Det är ännu ett övergrepp. Både brottsrubriceringen och skadeståndsdelen är en kränkning. Det står ju klart och tydligt i domen att de visste att han hade en punkterad lunga, säger hon.

Anton Olssons mamma Marianne Olsson säger att hovrättens dom är ”ännu ett övergrepp”.Foto: PRIVAT

”Det spårade ur”

19-åringen är nöjd med hovrättens dom, säger hans försvarare, advokat Martin Wulkan.

– Han medgav ju ansvar för grov misshandel. Det primära för honom var att rubriceringen skulle ändras från försök till mord. Han menade att han aldrig haft någon avsikt att beröva målsäganden livet, säger Martin Wulkan.

Advokat Lennart Wiklund är 21-åringens försvarare.

– Vi får väl ändå betrakta det som en framgång om man ser det från hans synpunkt säger Wiklund.

Trappan ner till källaren där delar av tortyren skedde.Foto: PRIVAT

Motivet till tortyren har förblivit oklart.

– Jag tror faktiskt de tyckte det var kul, har Anton Olsson tidigare sagt.

Advokat Martin Wulkan: 

– Det har uppenbarligen funnits någon form av osämja, men det är oklart vad den bestod i. Min klient har sagt att det spårade ur. Det inte var planerat att det skulle bli på det här sättet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.