Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samtyckeslagen har fått effekt: ”Ny spelplan”

En 34-årig man dömdes nyligen till ett års fängelse för "oaktsam våldtäkt"

Den nya samtyckeslagen har haft effekt.

Det visar en granskning av 20 fällande våldtäktsdomar som Ekot gjort.

– Vi har fått en helt ny spelplan nu, säger kammaråklagare Christina Voigt.

Den 1 juli i år trädde den nya våldtäktslagstiftningen i kraft.

Tidigare krävdes våld, hot eller att brottsoffret befunnit sig i en särskilt utsatt situation för att domstolen skulle döma någon för våldtäkt. Efter lagförändringen kan även den som har sex med någon utan samtycke dömas för brottet.

En genomgång av 20 fällande våldtäktsdomar som Ekot har gjort visar att den nya lagen har haft effekt.

– Vi har fått en helt ny spelplan nu. För de situationer som vi nu bedömer de kunde på sin höjd bedömas som ett sexuellt ofredande. Men de här situationerna bedöms nu som våldtäkter, säger kammaråklagare Christina Voigt till Ekot.

Dömdes för "oaktsam våldtäkt"

Den nya lagstiftningen innebar att två nya brottsrubriceringar infördes: "Oaktsam våldtäkt" och "oaktsamt sexuellt övergrepp".

Nyligen dömdes en 34-årig man till ett års fängelse för det nya brottet "oaktsam våldtäkt". I tingsrättsdomen slogs fast att mannen inte hade haft något uppsåt att våldta kvinnan som han träffat via dejtingappen Tinder, men att han varit grovt oaktsam angående risken att samlaget mellan dem inte var frivilligt.

I ytterligare tre av de 20 fallen har den nya lagstiftningen haft direkt betydelse. Där dömdes de tre männen till två års fängelse för våldtäkt efter att de inte försäkrat sig om kvinnans samtycke.

Ett av fallen leddes av Christina Voigt. Det rörde sig om en man som väckte en berusad och sovande kvinna och våldtog henne på en efterfest, enligt domen.

Tillräckligt för fängelse

– Hon hann inte riktigt sätta stopp för det hon trodde inte att det skulle hända, men så plötsligt hände det, det var ett snabbt förlopp. Men det var tillräckligt mycket som hände för att han skulle få två års fängelse, säger Voigt. 

– Hade man gått efter den gamla lagstiftningen så hade han på sin höjd blivit dömd för ett sexuellt ofredande och kanske fått någon månads fängelse eller böter.

Mannen i fråga nekar till brott och domen kommer att överklagas, rapporterar Ekot.