Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saga Berlin tvingas betala 280 860 kronor i skadestånd

Här är det senaste avsnittet av Brottscentralen.
Konstnären Saga Berlin är dömd för grov skadegörelse och ska betala ett skadestånd på 280 860 kronor till Stockholms kommun. Domen kom efter att Saga Berlin skadades i terrordådet på Drottninggatan – en skada som förändrade hennes ekonomiska framtid och tvingade henne till abort.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Konstnären Saga Berlin är dömd för grov skadegörelse och ska betala ett skadestånd på 280 860 kronor till Stockholms kommun.

Domen kom efter att Saga Berlin skadades i terrordådet på Drottninggatan – en skada som förändrade hennes ekonomiska framtid och tvingade henne till abort.

Nu fastställer hovrätten domen mot konstnären.

Saga Berlin blev påkörd av terroristen Rakhmat Akilov den 7 april 2017. Akilov hade kapat en lastbil i centrala Stockholm, den använde han för att köra på sina offer längsmed Drottninggatan.

Fem personer dog i attacken. Det var Ebba Åkerlund, 11, Lena Wahlberg, 69, Marie Kide, 66, Chris Bevington, 41, och Maïlys Dereymaeker, 31.

Ytterligare ett stort antal skadades. En av dem var Saga Berlin. Efter terrordådet sjukskrevs hon på heltid.

Saga Berlin blev påkörd av terroristen Rakhmat Akilov den 7 april 2017. Akilov hade kapat en lastbil i centrala Stockholm, den använde han för att köra på sina offer längsmed Drottninggatan. Fem personer dog i attacken. Det var Ebba Åkerlund, 11, Lena Wahlberg, 69, Marie Kide, 66, Chris Bevington, 41, och Maïlys Dereymaeker, 31.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

På sjukhuset fick hon också reda på att hon var gravid, men på grund av det fysiska traumat och de starka medicinerna fanns ingen möjlighet att behålla barnet.

– Det var helt givet att det inte skulle gå att behålla ett barn pumpat med alla de kemikalier som det innebär att hamna i den situationen som jag var i, har Saga Berlin berättat i P1 Dokumentär.

Saga Berlin: ”Jag skäms”

Brottet Saga Berlin anklagats och dömts för är att hon klottrat på hela bottnen till en bassäng i Hägerstensåsen i södra Stockholm, som ett konstprojekt.

– Jag tycker inte att jag borde slippa ta ansvar för mina handlingar bara för att jag är ett offer för ett terrordåd. Men terrordådet förändrade mina förutsättningar till en ekonomisk framtid, har Saga Berlin sagt till Expressen.

– Jag vet att fakturan är mycket högre än den borde vara och den summan har förvandlat åtalet till något mycket värre än vad det var. Det var färg på betong, ingen människa skulle komma till skada. Jag skäms ju över att det kostat så mycket skattepengar med rättegång och annat.

Foto: Skärmbild från Youtube
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Södertörns tingsrätt ansåg att Saga Berlins skador efter terrordådet skulle ”beaktas vid straffmätningen i förmildrande riktning”.

Men de skrev också:

Däremot utgör den omständigheten att Saga Berlin kommer att få betala ett relativt stort skadestånd inte ett tillräckligt skäl för att beakta det i förmildrande riktning vid straffmätningen.”

Saga Berlin ska betala 280 860 kronor

Saga Berlin dömdes i tingsrätten för grov skadegörelse. Hon skulle betala ett skadestånd på 280 860 kronor till Stockholms kommun.

Konstnären överklagade domen och ville frikännas för grov skadegörelse, eller få det ändrat till skadegörelse av normalgraden. Framförallt ville Saga Berlin att skadeståndet skulle tas bort eller göras lägre.

Så blir det inte, slår Svea hovrätt fast. I domen skriver hovrätten att konstnären gjort sig skyldig till grov skadegörelse, att hon inte kan få strafflindring och att skadeståndet på 280 860 kronor ligger kvar.

Expressen har sökt Saga Berlin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.