Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så ringade polisen in den misstänkte dubbelmördaren

Under fredagen greps och anhölls en småbarnspappa i 20-årsåldern i en mindre ort i Västergötland misstänkt på sannolika skäl för dubbelmordet. Foto: LÄSARBILD / LÄSARBILD
Paret som hittades döda i sitt hem den 12 juni bodde på en gård på landsbygden utanför Mantorp, mellan Linköping och Mjölby. Foto: Expressen

Sedan dubbelmordet på det äldre paret i Mantorp i juni har gärningsmannen gäckat polisen.

På fredagen slog maskerad polis till mot en adress i ett radhusområde i ett mindre samhälle – och grep en man i 20-årsåldern.  

Så här ringade utredarna in den nu misstänkte småbarnspappan.

Den 12 juni hittades ett gift par – en man i 70-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern – mördade i sitt hem. Paret bodde på en gård på landsbygden utanför Mantorp, mellan Linköping och Mjölby.

Paret var bundna med bland annat en ovanlig typ av silvertejp och ska ha utsatts för grovt våld. Polisen har sedan dess arbetat brett, bett allmänheten om tips och genomfört omkring 800 förhör. Polisen har även säkrat flera spår på brottsplatsen och låtit topsa drygt 300 personer i jakten på DNA-träffar. 

Under fredagen greps och anhölls en småbarnspappa i 20-årsåldern misstänkt på sannolika skäl för dubbelmordet. Mannen greps i en liten ort i Västergötland och har förhörts under fredagskvällen respektive lördagen. 

– Han förnekar gärningen och det är hans inställning, säger Henrik Lindblom, mannens försvarare. 

 

LÄS MER: En person anhållen för dubbelmordet i Mantorp

 

Åklagare Eva Nemec Nordh uppger att det är ett systematiskt kartläggningsarbete respektive fynd på brottsplatsen som ligger bakom gripandet. 

– Det hålls förhör just nu. Vi har jättemycket saker att höra honom mot, säger hon på lördagseftermiddagen. 

Biologiska spår

Enligt uppgifter till Corren ska spår från den misstänkte påträffats på brottsplatsen. Eva Nemec Nordh vill inte bekräfta uppgifterna men berättar om hur utredningen förts framåt.

– Rent generellt rör det sig om alltifrån biologiska spår, fingeravtryck, digitala spår till uppgifter från iakttagelser om vilka som varit synliga på platsen. Man får även kartlägga målsägandena och gå igenom vilka kontakter de har haft och hur de rört sig. All den här kartläggningen har lett framåt, säger Eva Nemec Nordh. 

"Måste utkristallisera"

Vilken koppling har den misstänkte till offren respektive brottsplatsen? 

– Det kommer jag inte svara på. Det är ett kartläggningsarbete som görs nu. Vi ska höra personer i hans närhet, analysera hur han rört sig, och vad han har för kopplingar till platsen. Men jag vill inte kommentera den delen av utredningen, säger Eva Nemec Nordh. 

Finns det någon teori om motivet? 

– Jag går inte in på det. Det ska utredningen naturligtvis kartlägga. Nu håller vi förhör med honom och det är en av frågorna som måste utkristallisera sig.

Paret som hittades döda i sitt hem den 12 juni bodde på en gård på landsbygden utanför Mantorp, mellan Linköping och Mjölby. Foto: Expressen

Åklagaren: ”Kartläggningsarbete som görs nu”

Finns det fler gripanden att vänta? 

– Vi har inget gripande på gång i dag. Men hur utredningen i stort ser ut, vill jag inte kommentera. Jag vill inte bekräfta att det är en ensam gärningsman eller att det är flera gärningsmän. 

Polisen har även lyckats identifiera silvertejpen som användes vid morden och hittat återförsäljaren som sålt den. 

– Den har vi analyserat och lyckats hittat vem som sålt den. Vi har kunnat gå igenom vem som köpt den vid relevant tidpunkt, säger Eva Nemec Nordh, men vill inte bekräfta att uppgifterna kunnat kopplas till den nu misstänkte mannen. 

 

LÄS MER: Släkting: Hörde skrik från huset

 

Bankomatuttag i Borensberg med offrens kort

Ett annat spår i utredningen har varit att kartlägga omständigheterna kring det bankomatuttag som gjordes med det mördade parets kort i Borensberg den 11 juni – dagen innan paret påträffades döda. 

– Jag kan bekräfta att Borensberg är aktuellt i utredningen, men jag kommer inte kommentera vem som gjort uttagen. Vi har kartlagt olika transaktioner och det är ett spår vi följer, men jag kommer inte kommentera exakta uppgifter, säger Eva Nemec Nordh. 

 

LÄS MER: Efter dubbelmordet: Polisen söker mintgrön amerikanare

 

Åklagaren har tidigare bekräftat att offren bands med tejp innan de mördades. Polisen har sökt efter den silvertejp som användes för att binda offren. Foto: Gustav Sveidquist

Åklagaren: ”Fortfarande en gåta”

Expressen har tidigare rapporterat att polisen söker efter en mintgrön alternativt turkos amerikanare som ska ha varit parkerad vid parets bostad, enligt vittnen. Polisen har fått in flera tips, men har inte hittat bilen. 

– Just den turkosa amerikanaren är fortfarande en gåta. Det verkar finnas många turkosa amerikanare. Vi har fått flera tips och iakttagelser, men vi har inte hittat den relevanta, säger Eva Nemec Nordh. 

Utredningen pågår nu för fullt. Eva Nemec Nordh uppger för Corren att polisen i Östergötland fått hjälp av polisen i Göteborg och Jönköping och att flera husrannsakningar genomförts.

– Det pågår förhör på många fronter.  Vi ska kartlägga personer i hans närhet. De förhören pågår parallellt. Vi måste lägga fram en bild över vad det är för person och hur han har rört sig under relevant tid, säger Eva Nemec Nordh. 

Senast på måndag måste åklagaren besluta om den misstänkte mannen ska begäras häktad. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!