Tova Moberg skulle ha tagit studenten nu i somras. Hon blev 19 år gammal. Foto: PrivatTova Moberg skulle ha tagit studenten nu i somras. Hon blev 19 år gammal. Foto: Privat
Tova Moberg skulle ha tagit studenten nu i somras. Hon blev 19 år gammal. Foto: Privat
Tova Mobergs expojkvän, när han leddes in till tingsrätten under häktningsförhandlingarna. Foto: ALEX LJUNGDAHLTova Mobergs expojkvän, när han leddes in till tingsrätten under häktningsförhandlingarna. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tova Mobergs expojkvän, när han leddes in till tingsrätten under häktningsförhandlingarna. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Så pressas exet om mordet på Tova, 19

Publicerad

I förhör efter förhör pressar polisen den 22-årige expojkvännen om mordet på Tova Moberg – nu ska han höras ännu en gång.

Enligt åklagaren Christer Sammens verkar mannen ha "accepterat situationen" han befinner sig i.

– Han har tagit det hela ... det är inget särskilt med det, om jag uttrycker mig så, säger åklagaren.

Det har snart gått tre månader sedan Tova Moberg, 19, försvann. Senare hittades hon nedsänkt i en sjö vid expojkvännens gård utanför Hudiksvall.

Den 18 maj häktades han, den 22-årige mannen, på sannolika skäl misstänkt för mordet. Han sitter fortfarande frihetsberövad.

– Han har tagit det hela ... det är inget särskilt med det, om jag uttrycker mig så. Han har accepterat situationen att han är misstänkt, men nekar till brott. Det är min tolkning, även om man inte ska tolka för mycket, säger åklagaren Christer Sammens.

Åklagaren Christer Sammens.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Krävande förhör

Med det stämmer han in i den bild som rättsläkaren tidigare gett av 22-åringen. I en sinnesundersökning från juni beskrev läkaren honom som "förvånansvärt bekymmersfri" och i undersökningen förklarade han själv att han sover gott i häktet.

 

LÄS MER: Tova skrev dagbok – förutsåg sin egen död

 

Den misstänkte mördaren går igenom krävande förhör. Expressen har tidigare skrivit om ett av förhören som varade i tre timmar – och efter det har han fortsatt att ställas till svar för det polisen menar att han gjort.

Mitt emot förhörsledaren.

Pressad att svara på frågorna. Om och om igen.

– Det har hållits rätt många förhör. Jag har inte exakt antal, men han har nog hörts sju-åtta gånger sedan han blev häktad. Och jag tror det är förhör den här veckan igen, säger åklagaren Christer Sammens.

I förhör efter förhör pressas 22-åringen, som här ses tillsammans med sin advokat under häktningsförhandlingen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Har hans version ändrats med tiden?

– Han har lämnat en version som till det yttre varit ganska likartad. Lite förenklat är hans version att han har träffat henne, men att han inte har med hennes död att göra.

Dumpade kroppen

Polisens teori är att 22-åringen mördade Tova med ett tillhygge för att därefter dumpa kroppen i vattnet. Åtal lär dröja några månader till, tror Christer Sammens.

 

LÄS MER: Exet dödshotade Tova före mordet

 

– Jag har väl en viss förhoppning om att det ska räcka till en fällande dom. Men vi måste vända på alla stenar och det är inte jag som dömer, säger åklagaren.

22-åringens advokat Bo Karlsson har inga kommentarer att lämna.

Tova Mobergs kropp hittades efter ett omfattande sökarbete.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag