Bilden är i tagen i samband med rymningen 2004 när bland andra Tony Olsson lyckades fly från fängelset. Foto: PONTUS LUNDAHL / PRESSENS BILDBilden är i tagen i samband med rymningen 2004 när bland andra Tony Olsson lyckades fly från fängelset. Foto: PONTUS LUNDAHL / PRESSENS BILD
Bilden är i tagen i samband med rymningen 2004 när bland andra Tony Olsson lyckades fly från fängelset. Foto: PONTUS LUNDAHL / PRESSENS BILD
Två poliser mördades i Malexander 1999. Foto: PETER JIGERSTRÖM / PRESSENS BILDTvå poliser mördades i Malexander 1999. Foto: PETER JIGERSTRÖM / PRESSENS BILD
Två poliser mördades i Malexander 1999. Foto: PETER JIGERSTRÖM / PRESSENS BILD

Så lever Tony Olsson och Jackie Arklöv

Publicerad

Tony Olsson rymde efter fyra år i fängelset – men har nu hittat kärleken och säger sig vara frälst.

Jackie Arklöv har kritiserats för att ha tjuvrökt och smugglat in pornografiska filmer – men har också han besökt Kumlas kloster.

Båda har flera gånger nobbats när de ansökt om tidsbestämda straff.

 

LÄS OCKSÅ: Nya beskedet – därför får Andreas Axelssons inte tidsbestämt

På tisdagen 11.00 meddelade Örebro tingsrätt att polismördaren Andreas Axelsson – som ansökt om att få sitt straff tidsbestämt till 30 år – nobbas.

Därmed fortsätter livstidsstraffen att gälla för alla tre Malexandermördare.

Så här har det gått för Tony Byström och Jackie Arklöv – som också flera gånger nobbats av tingsrätten:

Tony Byström (tidigare Olsson)

Tony Byström – tidigare Olsson – har flera gånger fått nej när han ansökt om tidsbestämt straff.Foto: MIKAEL HYLIN / HYLIN MIKAEL

Dömd i tings- och hovrätt till livstids fängelse för mord på två poliser, mordförsök och grovt rån. Fyra år senare rymde han från Hallanstalten tillsammans med tre medfångar och hann vara på fri fot i två dygn innan han greps under stort pådrag.

Sedan dess har Olsson – numera Byström – flera gånger ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men fått nobben: 2011, 2013 och 2015.

I hans senaste ansökan, som nobbades i våras, framhöll han hur han förändrats som person. Han skrev att han blivit frälst och gift sig med en kvinna som han träffat via en kristen stödgrupp. Byström är aktiv i klosterverksamheten på Kumla.

Malexandermorden

 Polismorden i Malexander är ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria.

Den 28 maj 1999 rånade Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson Östgöta Enskilda bank i Kisa. Sedan flydde de söderut mot Vimmerby och strax väster om Kisa – i byn Malexander – åkte de rätt in i en vägspärr.

 Där väntade poliserna Olov Borén, 42, och Robert Karlström, 30, vid sin patrullbil. I eldstriden som uppstod miste båda poliserna livet.

Arklöv, Olsson och Axelsson dömdes alla till livstid.

Örebro tingsrätt köpte också – i sitt senaste beslut, från i våras – att Tony Byström "medverkat till att främja sin anpassning i samhället." Rätten ansåg samtidigt ett tidsbestämt straff inte är aktuellt ännu:

"Det innebär att den tid som återstår för Tony Byström att avtjäna innan en villkorlig frigivning kan bli aktuell överstiger den tid som krävs för en nödvändig utslussningsplanering. Vid dessa förhållanden saknas det, mot bakgrund av vad som framkommit om återfallsrisken, förutsättningar att nu omvandla livstidsstraffet till ett tidsbestämt fängelsestraff. Tingsrätten avslår därför Tony Byströms ansökan."

 

LÄS OCKSÅ: Mördarna som fann Gud i fängelset 

 

Jackie Arklöv

Jackie Arklöv har fått besöka Kumlaklostret.

Arklöv avtjänar sitt straff på Storbodaanstalten utanför Stockholm, dit han flyttades från fängelset i Borås 2016. Liksom i fallet Tony Byström har rätten nobbat hans försök att få tidsbestämt flera gånger. Senast Jackie Arklöv fick avslag var i maj. Hovrätten noterade då att Arklöv trots "upprepade provokationer" från medfångar "inte låtit sig provoceras utan alltid backat undan."

Rättsmedicinalverkets klagomål över att Arklöv smugglat in porrfilmer och tjuvrökt var inte heller något hinder för att få tidsbestämt straff, enligt hovrätten.

Det som i stället stoppade Jackie Arklöv var att han inte haft några permissioner på egen hand. Vilket Kriminalvården inte anser sig kunna ge honom just på grund av att han inte har ett tidsbestämt straff.

I samband med beskedet kommenterade Jackie Arklöv det hela som en "moment 22"-situation som han känner hopplöshet inför.

"Sammantaget finner hovrätten att det finns en konkret och beaktansvärd risk för att Jackie Arklöf återfaller i brottslighet av allvarligt slag", skrev Göta hovrätt.

En tyst minut 1999, vid platsen där de två poliserna mördades.Foto: MATS ANDERSSON

Det har däremot hänt att Jackie Arklöv fått lämna Storboda – då för att besöka klostret på Kumlaanstalten. 2004 tillbringade han en månad på klostret och i våras fick han grönt ljus för ett nytt besök.

Pastor Lars-Gunnar Skogar, andlig vägledare på Kumlas kloster, sa då:

– Man har samtal varje dag med vägledare, allting annat är tyst. Vi har tre böner, morgonbön, middagsbön och kvällsbön och ibland har vi också mässa. Det här är ju religiösa riter men det är inte därför vi har dem utan det är för att de skapar en rytm i dagen och det hjälper dem att få struktur och  att fokusera på sin egen meditation och på sina egna tankar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag