Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kapas ditt kort i midsommartrafiken

Bedragarna slår till på bensinmackar runt i landet.
Foto: SHUTTERSTOCK
Allra helst när många är ute på vägarna, som inför midsommar.
Foto: TOMMY PEDERSEN

Kortet kapas när du tankar.

Sedan töms ditt konto.

Bedragarna slår till på bensinmackar runt i landet – allra helst när många är ute på vägarna, som inför midsommar.

– Det är alltid aktuellt och obevakade bensinstationer är i riskzonen, säger Björn Seeth på nationellt bedrägericenter.

Nu varnar polisen för riskerna med att tanka på obemannade bensinstationer. Priserna är ofta lägre – men resultatet kan bli dyrt. Eftersom betalkortets magnetremsa fortfarande används på de obemannade stationerna är de extra sårbara för skimning.

Med hjälp av speciell utrustning kan bedragarna stjäla dina kortuppgifter.

– Sedan gör de en kopia och skapar nya, falska kort, säger Björn Seeth.


LÄS MER: Polisen varnar: Ta inte emot mannens pengar


Utrustningen svår att upptäcka

Skimningsutrustningen är svårupptäckt. En dold kortläsare sätts utanpå den riktiga kortterminalen och samtidigt som du för in kortet i automaten läses dina kortuppgifter av. Din kod får bedragarna genom att antingen filma med en dold kamera eller använda en falsk knappsats som fästs ovanpå den riktiga.

– När man skimmar ett kort på det här sättet är man ute efter två saker. Det ena är att man vill se vilken kod du använder när du gör din betalning och sen vill man också kopiera magnetspåret, säger Björn Seeth.

Uppgifter skickas ofta vidare digitalt till USA, Asien eller Sydamerika där chipläsare inte används i lika stor utsträckning som i Europa. På det sättet kan bedragarna använda sina falska kort när de handlar – och på så sätt tömma ditt konto.


LÄS MER: Nya brottsligheten pressar polisen


Flera fall i södra och mellersta Sverige

Under 2017 har polisen fått in ett fyrtiotal ärenden från södra och mellersta Sverige. På en obemannad bensinstation i Mölndal upptäcks nyligen lim- och tejprester runt kortterminalen.

Utrustningen sitter ofta på bara ett par timmar – under tiden väntar bedragarna i närheten. Enligt polisen använder de sig ofta av dubbelhäftande tejp för att fästa utrustningen. Den är enkel att ta bort, om man lyckas upptäcka den.

– Om du tycker att något ser konstigt ut – känn och kläm. Du kan rycka lite grann och känna om allt sitter fast, för skimningapparaterna sitter med dubbelhäftande tejp så att bedragarna snabbt kan ta bort sin utrustning. Sen ska du alltid tänka på att skydda din kod så ingen kan filma av när du slår in den.

Så skyddar du dig

Skydda din kod, lägg den andra handen över knappsatsen när du slår in din kod.

Titta efter skarvar, färgskillnader och limrester runt knappsatsen och kortterminalen. Skimningsutrustning fästs med dubbelhäftad tejp.

Ryck i utrustning, går kortet trögt när du trycker in det eller behöver du trycka in det djupt innan det sugs in, testa att känna med händer och rycka i utrustningen.

Ring bensinstationsbolaget om något känns fel och polisen om du misstänker skimning.


Så går skimming till

Vid skimning monteras en extra kortläsare på automaten. Denna kopierar kortinformation på ditt kontokort och med en kamera filmar den när du slår in din kod. På så sätt får bedragarna allt de behöver för att börja ta ut pengar eller handla med ditt konto.

Informationen från de skimmade korten läses av och skickas utomlands via mejl, sms eller telefonsamtal. Skimmade kort tillverkas och används för att göra uttag eller köpa varor eller tjänster.

Bankerna har bytt ut och ändrat säkerhetsutrustningen i bankomaterna vilket i många fall har gjort det svårt med skimning. Men skimning sker fortfarande vid exempelvis bensinstationernas kortterminaler.

Källa: Tingsrätt och polisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.