Thabo Motsieola, Lisah Silfwer och Lennart Ekdal leder "Brottscentralen". Foto: Anna-Karin Nilsson
Thabo Motsieola, Lisah Silfwer och Lennart Ekdal leder "Brottscentralen". Foto: Anna-Karin Nilsson

Så här jobbar Brottscentralen

"Brottscentralen" är ett kriminalprogram på Expressen.se.

Brottscentralen rapporterar om aktuella brott och tittarna får följa polisen live i deras arbete. Redaktionen har en ständig kontakt med olika polisdistrikt runtom i landet.

Programmets koncept bygger på att tittarna är med. Vi uppmuntrar tittarna att följa och kommentera händelseutvecklingen via Facebook och Twitter. Ni kan även höra av er direkt till redaktionen på tips@brottscentralen.se. Du som lämnar tips omfattas av källskydd.

Brottscentralens program omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen och vi följer de pressetiska reglerna.

Frågan om vi ska publicera signalement eller bild på en okänd gärningsman avgörs från fall till fall. Vid besluten tar vi hänsyn till bland annat det misstänkta brottets art och grovhet, om den misstänkte är på fri fot och anses utgöra en fara för allmänheten samt andra omständigheter som kan motivera publicering.

 

Över tid kan omständigheterna förändras, exempelvis att en tidigare okänd gärningsman blir identifierad av polis. I sådana fall kan redaktionen ta bort eller "maska" bilder om detta anses påkallat.

Vid våra publiceringar döljer vi i regel inte ansikten på personer som valt att delta i aktioner eller evenemang på offentliga platser.

Har du andra frågor? Mejla till brottscentralen@expressen.se
Vill du tipsa Polisen, ring 11414.

Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag