Tovas Expojkvän häktades under torsdagen. Foto: Alex LjungdahlTovas Expojkvän häktades under torsdagen. Foto: Alex Ljungdahl
Tovas Expojkvän häktades under torsdagen. Foto: Alex Ljungdahl

Så försökte misstänkte mördaren gömma Tova

Publicerad

HUDIKSVALL. Intet ont anande åkte hon hem till sin expojkvän efter nio på lördagskvällen.

Men den tidigare kärleksrelationen fick ett ont slut när 22-åringen misstänks ha mördat Tova Moberg under sen natt eller tidig morgon – och sedan försökt dölja brottet genom att gömma kroppen i sjön.

– Hon hittades ju i vattnet, men det är mer ett sätt att dölja kroppen, säger åklagare Christer Sammens. 

Den 22-årige expojkvännen som är misstänkt för mord på 19-åriga Tova Moberg från den lilla byn Njutånger utanför Hudiksvall anlände strax före klockan 13 på torsdagen med polistransport till tingrätten i Hudiksvall, med en gul häktesfilt över huvudet och badtofflor på fötterna.

När häktningsförhandlingen sedan inleddes försökte han dölja ansiktet för åhörarna i salen genom att envist vända bort huvudet och titta in i väggen.

På samma vis tror åklagare Christer Sammens att 22-åringen försökte dölja mordet på Tova Moberg.

Trots att förhållandet var slut valde Tova bort en klassfest på lördagskvällen och åkte i stället hem till sin expojkvän strax efter nio. Samtidigt pratade hon vid 21-tiden med en väninna på Snapchat.

– Vi diskuterade balklänningar. Jag frågade vad hon skulle ha på sig på balen, säger väninnan.

De två skulle ta studenten tillsammans om mindre än en månad och planeringen inför den stora dagen var i full gång.

– Tova skulle åka från skolan i sin farbrors raggarbil, han har en sådan där fin gammal öppen cab, har familjevännen Maria Hällström tidigare berättat för Expressen.

Ett par timmar senare, vid halvtolv på kvällen, när Tova ringde till en annan kompis var hon fortfarande hemma hos expojkvännen.

– Då var hon glad och allt var fortfarande bra, säger Maria Hällström.

Men någon gång när natten började närma sig morgon urartade situationen och 22-åringen misstänks ha beslutat sig för att döda sin före detta flickvän.

Ska ha använt tillhygge

Med hjälp av ett tillhygge ska han enligt åklagaren ha mördat Tova Moberg. Timmar senare misstänks expojkvännen ha insett vidden av sitt brott och desperat försökt gömma kroppen i sjön för att mordet inte skulle avslöjas.  

– Hon dog inte av att hon lades i vattnet om jag säger så då. Det är nog mera det att det är ett sätt att dölja kroppen. Hennes död har nog orsakats tidigare men jag vill inte kommentera var exakt jag tror han gjort det någonstans, säger Christer Sammens.

Har mordet skett med uppsåt?

– Ja den uppfattningen har jag.

Senare under söndagen lämnade 22-åringen gården och åkte hem till en nära anhörig. Vid lunchtid sökte Tova Mobergs pappa upp honom på den adressen för att fråga var hans dotter befinner sig. Expojkvännen uttryckte stor förvåning och oro över försvinnandet, och erbjöd sig att hjälpa till att leta efter Tova.

Nu är han i stället häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, men har ända sedan han togs in för det första förhöret sent i söndags kväll nekat till anklagelserna.

– Han har lämnat en förklaring till vad han gjort under kvällen och natten och i den berättelsen finns ingenting av innebörd att Tova skulle ha blivit skadad på något sätt, säger 22-åringens försvarare Bo Karlsson.

Han fortsätter:

– Han mår som alla andra i samma situation som är anhållna sittande på arresten - väldigt dåligt. Sen blir det naturligtvis inte bättre av att vara misstänkt för ett väldigt allvarligt brott där han anser sig vara oskyldig.

Relationen var "oerhört destruktiv"

Det är fortfarande oklart på vilket sätt Tova Moberg bragdes om livet. Men den nu misstänkte expojkvännen polisanmäldes 19 mars i år av Tovas föräldrar för misshandel av deras dotter efter att hon haft tydliga blåmärken på kroppen.

Tova Moberg och 22-åringen var ett par fram till polisanmälan lämnades in, de hade då varit tillsammans i drygt fyra år. Nära vänner till Tova har beskrivit relationen som "oerhört destruktiv" och menade att expojkvännen försökte styra hennes liv.

– Han var så svartsjuk så det fanns inte. Manipulativ och ville inte att hon skulle ha någonting att göra med någon annan än han, sa Maria Hällström tidigare till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag