Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så försökte misstänkte mördaren gömma Tova

Tovas Expojkvän häktades under torsdagen. Foto: Alex Ljungdahl

HUDIKSVALL. Intet ont anande åkte hon hem till sin expojkvän efter nio på lördagskvällen.

Men den tidigare kärleksrelationen fick ett ont slut när 22-åringen misstänks ha mördat Tova Moberg under sen natt eller tidig morgon – och sedan försökt dölja brottet genom att gömma kroppen i sjön.

– Hon hittades ju i vattnet, men det är mer ett sätt att dölja kroppen, säger åklagare Christer Sammens. 

Den 22-årige expojkvännen som är misstänkt för mord på 19-åriga Tova Moberg från den lilla byn Njutånger utanför Hudiksvall anlände strax före klockan 13 på torsdagen med polistransport till tingrätten i Hudiksvall, med en gul häktesfilt över huvudet och badtofflor på fötterna.

När häktningsförhandlingen sedan inleddes försökte han dölja ansiktet för åhörarna i salen genom att envist vända bort huvudet och titta in i väggen.

På samma vis tror åklagare Christer Sammens att 22-åringen försökte dölja mordet på Tova Moberg.

Trots att förhållandet var slut valde Tova bort en klassfest på lördagskvällen och åkte i stället hem till sin expojkvän strax efter nio. Samtidigt pratade hon vid 21-tiden med en väninna på Snapchat.

– Vi diskuterade balklänningar. Jag frågade vad hon skulle ha på sig på balen, säger väninnan.

De två skulle ta studenten tillsammans om mindre än en månad och planeringen inför den stora dagen var i full gång.

– Tova skulle åka från skolan i sin farbrors raggarbil, han har en sådan där fin gammal öppen cab, har familjevännen Maria Hällström tidigare berättat för Expressen.

Ett par timmar senare, vid halvtolv på kvällen, när Tova ringde till en annan kompis var hon fortfarande hemma hos expojkvännen.

– Då var hon glad och allt var fortfarande bra, säger Maria Hällström.

Men någon gång när natten började närma sig morgon urartade situationen och 22-åringen misstänks ha beslutat sig för att döda sin före detta flickvän.

Ska ha använt tillhygge

Med hjälp av ett tillhygge ska han enligt åklagaren ha mördat Tova Moberg. Timmar senare misstänks expojkvännen ha insett vidden av sitt brott och desperat försökt gömma kroppen i sjön för att mordet inte skulle avslöjas.  

– Hon dog inte av att hon lades i vattnet om jag säger så då. Det är nog mera det att det är ett sätt att dölja kroppen. Hennes död har nog orsakats tidigare men jag vill inte kommentera var exakt jag tror han gjort det någonstans, säger Christer Sammens.

Har mordet skett med uppsåt?

– Ja den uppfattningen har jag.

Senare under söndagen lämnade 22-åringen gården och åkte hem till en nära anhörig. Vid lunchtid sökte Tova Mobergs pappa upp honom på den adressen för att fråga var hans dotter befinner sig. Expojkvännen uttryckte stor förvåning och oro över försvinnandet, och erbjöd sig att hjälpa till att leta efter Tova.

Nu är han i stället häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, men har ända sedan han togs in för det första förhöret sent i söndags kväll nekat till anklagelserna.

– Han har lämnat en förklaring till vad han gjort under kvällen och natten och i den berättelsen finns ingenting av innebörd att Tova skulle ha blivit skadad på något sätt, säger 22-åringens försvarare Bo Karlsson.

Han fortsätter:

– Han mår som alla andra i samma situation som är anhållna sittande på arresten - väldigt dåligt. Sen blir det naturligtvis inte bättre av att vara misstänkt för ett väldigt allvarligt brott där han anser sig vara oskyldig.

Relationen var "oerhört destruktiv"

Det är fortfarande oklart på vilket sätt Tova Moberg bragdes om livet. Men den nu misstänkte expojkvännen polisanmäldes 19 mars i år av Tovas föräldrar för misshandel av deras dotter efter att hon haft tydliga blåmärken på kroppen.

Tova Moberg och 22-åringen var ett par fram till polisanmälan lämnades in, de hade då varit tillsammans i drygt fyra år. Nära vänner till Tova har beskrivit relationen som "oerhört destruktiv" och menade att expojkvännen försökte styra hennes liv.

– Han var så svartsjuk så det fanns inte. Manipulativ och ville inte att hon skulle ha någonting att göra med någon annan än han, sa Maria Hällström tidigare till Expressen.