Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så blir Johanna Möllers liv i fängelset

Johanna Möller dömdes av tingsrätten till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar och anstiftan till mord på maken. Efter den slutliga domen förs hon till riksmottagningen på kvinnoanstalten Hinseberg. Foto: SVEN LINDWALL

Om livstidsdomen mot Johanna Möller, 42, kvarstår förs hon till riksmottagningen på kvinnoanstalten Hinseberg utanför Örebro.

Där bestäms det om hon får stanna eller placeras på en annan anstalt.

– Efter att domen vunnit laga kraft brukar det gå fort innan den dömda får komma till riksmottagningen, säger Jacques Mwepu, kriminalvårdschef på Hinseberg.

Johanna Möller dömdes av tingsrätten till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar och anstiftan till mord på maken. Hon ska överklaga till hovrätten och blir kvar i häkte.

Efter den slutliga domen förs hon till riksmottagningen på kvinnoanstalten Hinseberg.

– Kvinnor som döms till fängelse i mer än två år placeras inledningsvis på riksmottagningen, säger Jacques Mwepu.

 

Hinsebergsanstalten

* Hinseberg är Sveriges största kvinnoanstalt speciellt anpassad för kvinnor dömda till långa straff och har 93 platser i säkerhetsklass 2, den högsta säkerhetsklassningen på en kvinnoanstalt. För närvarande finns 60 inskrivna. Anstalten ligger cirka två mil norr om Örebro. 

* Anstalten har nio fasta avdelningar. Riksmottagningen har 11 platser. 

* Intagnas bostadsrum på avdelningarna låses upp vid 07.30-tiden och låses vid 19. Anstaltens sysselsättningstid är ungefär mellan kl. 8.30 och 16.30 alla vardagar med uppehåll för lunch och promenad. Dagscheman kan variera beroende på vilken avdelning det gäller. De intagna på normalavdelningarna har möjlighet till en timmes utomhusvistelse varje dag. 

* I verkstaden sker montering, förpackning, tryckeri och sömnad. Det finns en arbetsmarknadsutbildning i svetsning.

* Representanter för NAV (Nämnden för andlig vård), besöker anstalten regelbundet samt en grupp från en frikyrka i Frövi.

Källa: Hinsebergsanstalten

 

Utreds under cirka sex veckor

Kriminalvårdens utredning avgör sedan vilken anstalt Johanna Möller placeras på. Den brukar ta cirka sex veckor. Utredarna tittar på domen och gör intervjuer, personlighetstester och observationer. 

– Syftet med utredningen är att identifiera en risk- och behovsprofil, säger Jacques Mwepu.

Riksmottagningen på Hinseberg är inrymd på övervåningen i en byggnad och har plats för elva personer. Här får Johanna Möller ett eget rum. Mat serveras från centralköket. På avdelningen finns bland annat en soffgrupp med tv, tillgång till bibliotek och en dator som kan användas för brevskrivande. De intagna har rätt till en timmes daglig promenad.

Kriminalvården har sex kvinnoanstalter. Hinseberg och Ystad är de kvinnoanstalter med högst säkerhet och är anpassade för kvinnor med långa fängelsestraff. Troligtvis placeras Johanna Möller på någon av dem.

– Tillgreppsbrott är den mest förekommande brottskategorin. Vi har också intagna som sitter för mord, försök till mord, misshandel och narkotikabrott, säger Jacques Mwepu.

 

Ystadsanstalten

* Ystad är en anstalt med enbart kvinnliga intagna. Anstalten har 65 platser i säkerhetsklass 2. Beläggningen är för närvarande 51.

* Anstalten har två avdelningar.

* Intagnas bostadsrum låses upp efter kl. 07.00 och låses kl. 19.00. Tiden för sysselsättning är ungefär mellan kl. 08 och 11.20 samt kl. 13.25 till 16.25. 

* Anstalten har en större rastgård. Intagna på avdelning A/B får vistas där i 30 minuter vid lunchen. De har även tillgång till en terrass i anslutning till gymmet som är öppen en halvtimme dagligen. Intagna på avdelning F får vistas på den stora rastgården en timme dagligen.

* De intagna har tillgång till präst.  

* De intagna erbjuds sex timmars sysselsättning som kan innehålla allt från lättare förpacknings- monteringsarbete till studier. Kvinnorna har möjlighet att efter ansökan delta i vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, svenska för invandrare samt läs- och skrivträning. I mån av resurser kan utbildning på högskolenivå förekomma. De har tillgång till idrottshall, gym, motionslokaler samt fotbollsplan och kan delta i yoga och mindfulness. Det finns en datasal och två mindre rum med dator samt bibliotek. 

* Anstalten har en särskild hälsosatsning för kroppsligt och själsligt välbefinnande. Den omfattar samtliga intagna som får en personlig tränare.

Källa: Ystadsanstalten

Hinseberg. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Arbetsplikt och fritid

På anstalten väntar fasta rutiner med sex timmars sysselsättning. Stort fokus läggs på insatser med olika behandlingsprogram. De intagna kan även studera.

– Vi erbjuder även yrkesutbildning inom svets. Det finns möjlighet att arbeta med montering och förpackningsverkstad eller sömnad. På fritiden erbjuds träning på gymmet, bollsporter samt yoga, säger Jacques Mwepu.

Li Åkesson är vikarierande anstaltschef på kvinnoanstalten i Ystad.

– Det finns begränsningar i vad klienterna får och inte får göra. Bland annat kan intagna inte fritt telefonera, inte heller kan de nyttja internet, säger hon.

Om livstidsdomen mot Johanna Möller kvarstår även i hovrätten, kan hon efter tio år ansöka om att få straffet tidsbestämt. 

 

Sitter på Hinseberg

* Jonna Henningsson. Dömdes den 18 mars 2015 av Göta hovrätt till livstids fängelse för att ha mördat och styckat sin kärleksrival. Hon hade utrustat sig med hammare, förskärare och sprutor med bland annat sömnmedel och sprit. Efter att ha överfallit kvinnan när hon kom ut från bostaden, och sedan dragit in henne i lägenheten på nytt mördade och styckade Jonna Henningsson sitt offer. Hennes besök på anstalten stoppades i januari.

* Carina Frödin, med öknamnet ”Svarta änkan”. Den 27 augusti 2010 dömde Svea hovrätt henne till livstids fängelse för mord, mordförsök och grov mordbrand. Hon hade knivhuggigt en sambo med en förskärare, strypt sin pojkvän med en elsladd och bränt sin make inne. Satt tidigare på anstalten i Ystad men bad 2012 om att bli förflyttad till Hinseberg av "sociala och mentalhygieniska skäl".

Sitter på Ystadsanstalten

* Sara Lundblad. Mördade tillsammans med sin pojkvän, Martin Törnblad, sin pappa genom att skjuta honom då han låg försvarslös i sin säng, i Förlösa utanför Kalmar. Dömdes i april 2015 till 18 års fängelse av hovrätten. Hon JO-anmälde så sent som i mars Ystadsanstalten för att hon inte fått skicka mejl till sina advokater utan hänvisats till att posta brev.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!