Johanna Möller under rättegången vid Svea hovrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHLJohanna Möller under rättegången vid Svea hovrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Johanna Möller under rättegången vid Svea hovrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Johanna Möller kommer att sitta på Hinseberg utanför Örebro, medan Kriminalvården utreder vilket fängelse hon slutligen ska hamna på (arkivbild). Foto: / TT NYHETSBYRÅNJohanna Möller kommer att sitta på Hinseberg utanför Örebro, medan Kriminalvården utreder vilket fängelse hon slutligen ska hamna på (arkivbild). Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Johanna Möller kommer att sitta på Hinseberg utanför Örebro, medan Kriminalvården utreder vilket fängelse hon slutligen ska hamna på (arkivbild). Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Så blir Johanna Möllers liv i fängelset

Publicerad

Johanna Möller beskriver sin tillvaro på häktet som en mardröm. 

Nu väntar hennes nya liv – i kvinnofängelset.

Halva dygnet inlåst, max tre timmars besök av barnen och kroppsvisitering när som helst väntar. 

– Jag har övat länge kan jag säga så jag skulle fixa ett straff, fängelse, har Johanna Möller sagt i polisförhör. 

Johanna Möller har än en gång dömts till livstids fängelse för mord. Arbogakvinnan överklagade tingsrättens dom och i slutet av februari meddelade hovrätten sin. Mördaren friades för anstiftan till mord på sin make Aki Paasila, men dömdes igen för mordet på sin pappa Göran och mordförsöket på sin mamma.

Nu ska Johanna Möller sättas i fängelse ”så snart som möjligt”.

Johanna Möller har inte varit en fri kvinna på 18 månader. Sen hon greps i slutet av augusti 2016 har hon suttit inlåst. Först placerades hon i häktet i Uppsala, därifrån tvingades hon flytta till Karlstad efter att hon avslöjats med att skicka meddelanden till dåvarande pojkvännen Mohammad Rajabi och sina barn. Efter det har Johanna Möller skickats till den enorma rättspsykiatriska anläggningen Helix i skogen utanför Flemingsberg, och därifrån till häktet i Sollentuna.

Undersöks var Johanna Möller ska placeras

Nu ska Johanna Möller flyttas igen. Först till riksmottagningen på Hinseberg utanför Örebro, där hon ska sitta medan Kriminalvården utreder vilket fängelse hon slutligen ska hamna på.

– Hur kan vi på bästa sätt bemöta de behov som personen har och de risker som personen kan utgöra? Så jobbar vi, säger chefen för Hinseberg Jacques Mwepu. 

Utredningen tar sex till åtta veckor, under vilka utredarna tittar på domen, gör intervjuer, personlighetstester och observationer. 

Bland annat undersöks risken för rymning, fritagning, fortsatt brottslighet, missbruk och annan misskötsamhet.

Utredningen syftar också till att Johanna Möller inte ska placeras med fångar som anses ”olämpliga” för henne.

Johanna Möller vid rättegången vid Västmanlands tingsrätt.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Hon kommer under utredningstiden att få leva tillsammans med andra kvinnor som begått grova brott, berättar Jacques Mwepu.

– De intagna som är under utredning är placerade tillsammans i samma avdelning, men är differentierade från de övriga klienterna i anstalten.

Johanna Möllers psykiska hälsa

När utredningen är klar kommer hon med största sannolikhet att placeras på antingen anstalten Hinseberg eller Ystad, som är de kvinnofängelser som tar emot intagna som dömts till två års fängelse eller mer.

När anstalten bestämts påbörjas Johanna Möllers nya liv. Vid inskrivningen på anstalten kommer hon att bli utfrågad om sin fysiska och psykiska hälsa.

” … hur du mår och hur din psykiska hälsa har varit den senaste tiden.”

Under samtalen kommer Johanna Möller också att få information om rutiner på anstalten och hur man kommer i kontakt med personal.

”Du får lämna uppgifter om din familj, sociala situation och ditt hälsotillstånd för att personalen ska kunna ge dig det stöd du behöver. Personalen berättar också om dina rättigheter och skyldigheter under din fängelsevistelse.”

Ska gå igenom hälsokontroll

Samtidigt måste Johanna Möller ge ifrån sig sina egna kläder för att få sina nya: Kriminalvårdens.

”Dina egna kläder kommer att förvaras i ett förråd och kan användas vid till exempel permissioner och din frigivning. Du får ett extra ombyte kläder samt rakhyvel och tandborste.”

Kort därpå kommer Johanna Möller också sökas upp av en sjuksköterska som genomför en hälsoundersökning i fängelset. Samtidigt ska Möller fylla i en hälsodeklaration:

”Det är viktigt att du själv berättar om du har en sjukdom, skada och eller behöver mediciner.”

Johanna Möller inte rädd för fängelse

Johanna Möller har tidigare sagt att hon inte är rädd för att sitta i fängelse.

– Jag kan ta straffet för jag fixar det. Jag som person. Ni kan sätta mig i fängelse, har hon sagt i polisförhör.

– Det är jag som person, jag kan stänga av, jag kan överleva det mesta. Jag har övat länge kan jag säga så jag skulle fixa ett straff, fängelse.

Samtidigt har hon också vittnat om vad hon kallat en mardrömstillvaro i cellen i Sollentuna.

Under tiden i häktet har hon ätit den antidepressiva medicinen Venlafaxin.

”Jag lever i en mardröm”

I ett brev till Expressen har Johanna Möller berättat:

”Personal skriker på personer som mår dåligt. Jag hör dagligen hur mina ’grannar’ kastar sig mot dörr och väggar av ångest. Slutar de inte hotas de att bli isolerade. Yttrar man känslor kastas man in i strippade rum. Jag lever i en mardröm.”

I fängelset låses fångarnas bostadsrum upp klockan 07 och stängs 18.45.

Önskar man gå på toaletten innan eller efter det hänvisas man på vissa avdelningar till en potta. Annars tvingas man vänta på kriminalvårdare som eskorterar en till en korridortoalett.

Kvinnofängelset Hinseberg (arkivbild).Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Utöver monteringsarbete och studier får kvinnorna vara ute på rastgården en timme om dagen. Vill de ha besök måste de ansöka om det i god tid – det kan ta en och en halv månad att få ett besökstillstånd.

Johanna Möller kan visiteras när som helst

Johanna Möller kan också vänta sig att bli kroppsvisiterad av kriminalvårdare när som helst.

”Anstaltens personal har rätt att kroppsvisitera dig för att leta efter farliga och otillåtna föremål. Det kan ske om de misstänker att du har något förbjudet på dig, före och efter besök eller efter permission.”

”I vissa fall kan personalen besluta om kroppsbesiktning, vilket innebär att du klär av dig. Kroppens synliga delar granskas liksom handflator, fotsulor och armhålor, men ingen rör vid dig.”

Personalen har också rätt att visitera fångars bostadsrum regelbundet. Och:

”Anstalten har rätt att placera dig i så kallad avskildhet, isolering, om du uppträder våldsamt. Du kan själv be om avskildhet om du känner dig hotad.”

Barnbesök i max tre timmar

Tidigare har Johanna Möller sagt att det värsta med tiden i fångenskap varit att hon varit utan sina barn – hon har kallat det för ”tortyr” och ”barnmisshandel”.

I fängelset kommer hon kunna besökas av sina barn men det måste vara ”för barnets bästa och den som är vårdnadshavare för barnet måste godkänna besöket”.

”Du får träffa dina barn i ett besöksrum. Till rummet kan du låna med dig leksaker, böcker och pysselgrejor och du får bjuda på fika. Ett besök pågår som längst tre timmar.”

Expressen har sökt Johanna Möllers advokat Amanda Hikes. 

 

En vanlig dag på kvinnofängelset Hinseberg

07.00 Uppstigning. Cellerna låses upp och frukost serveras.

08.30 Dagen börjar. De intagna jobbar med enklare montering eller växter i den park där vissa intagna har lov att arbeta. Vissa går i särskilda drogavvänjningsprogram.

12.00 Lunch. Fritt fram att ta en promenad på angivna platser. 

13.00 Arbete/programverksamhet.

16.30-17 Middag.

17 Fritidsaktiviteter. Det finns en gymnastiksal och ett större gym. Flera av de intagna ägnar kvällarna åt att läsa läxor eller sjunga i anstaltens kör. På kvällen finns det möjlighet för de intagna att sköta kontakten med anhöriga.

18.45 Inlåsningen påbörjas. Läggdags.

 

Källa: Adrian Russo, ställföreträdande anstaltschef.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag