Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barfota rymling fast – ringde själv polisen

I fredags rymde den rånhäktade mannen från fångvårdarna under ett besök på St Görans sjukhus.

På söndagen tog han själv kontakt med myndigheterna och överlämnade sig.

Enligt uppgifter till Expressen föranleddes rymningen av personalbrist och avsteg från säkerhetsrutinerna – som nu ska utredas.

Mannen, som är i 20-årsåldern, är häktad misstänkt för rån.

I fredags lyckades han rymma från sina fångvårdare i samband med ett besök på Sankt Görans sjukhus i Stockholm.

Mannen ska ha sparkat av sig tofflorna och lyckats rymma ut genom en nödutgång från  akutmottagningen. Klädd i svart t-shirt och gröna byxor från Kriminalvården försvann han från platsen.

Sedan dess har den misstänkte rånaren varit jagad av polis. Nu är jakten över, meddelar Anette Skeppar Forsström, tillförordnad häkteschef på Kronoberg.

Överlämnade sig själv

– Klienten är tillbaka på häktet Kronoberg sedan i förmiddags, säger hon på söndagsförmiddagen.

Mannen ringde och berättade att han var redo att överlämna sig själv.

– Han kontaktade häktet och en polispatrull hämtade upp honom och körde honom till oss.

Nu tillsätts en utredning för att bringa klarhet i hur mannen lyckades rymma. Enligt uppgifter till Expressen finns flera bakomliggande orsaker.

Att mannen var rymningsbenägen visade han redan i domstol tidigare i veckan. Han försökte då knuffa bort personalen och rymma från tingsrätten. Den gången misslyckades han.

Personalbrist på häktet

Efter det fattades beslut om att han skulle ha tre kriminalvårdare med sig när han på fredagen skulle besöka Sankt Görans sjukhus eftersom det ansågs vara risk för att han skulle försöka avvika på nytt.

Det fanns också beslut om midjebälte och att handbojor skulle vara fjättrade i bältet. Det är rutin när intagna ska vistas utanför häkten och anstalter och i det här fallet ansågs det vara extra viktigt att rutinen följdes helt.

På två punkter gjordes dock avsteg under besöket:

Det var dåligt med personal på häktet och därför följde bara två kriminalvårdare med.

Lossade fängsel – för toalettbesök

– Jag kan inte svara på varför bemanningen var som den var. Det kommer att ske en utredning som får visa om det skett några eventuella misstag i det här, säger Kronobergschefen Anette Skeppar Forsström.

Och när den häktade skulle gå på toaletten lossades ena handen från handbojan. Med ena handen fri kunde han rymma och även ta bort bältet.

– Det finns tillfällen då man behöver göra lättnader, vid en läkarundersökning till exempel. Men vad som skett i det här fallet får utredningen visa, säger Anette Skeppar Forsström.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!