Rumänska paren stal från äldre – döms och utvisas

Två gifta par från Rumänien bestämde sig för att åka till Sverige för att ”tjäna pengar”. Marius Stefan, 30, Mirela Tudor, 30, Daniel Vaduva, 26, och Dunja Vaduva, 27.

Fruarna från Rumänien styrde ligan som slog till mot svenska pensionärer.

Kvinnorna tog sig hem hos sina offer och stal smycken och pengar – sen blev de hämtade av sina män.

Nu döms hela ligan – Marius Stefan, Mirela Tudor, Daniel Vaduva och Dunja Vaduva – till fängelse och utvisning.

– Stjäla, stjäla, stjäla, säger Mirela Tudor om syftet med att komma till Sverige.

Kärleksparen från Rumänien åtalades för att tillsammans ha slagit till mot offer över hela Sverige 34 gånger. Stöldligan riktade in sig på äldre personer, främst kvinnor, under november och december 2017.

Det yngsta offret är en 61-årig rullstolsburen man. Resten är ålderspensionärer, majoriteten är i 80- och 90-årsåldern. Äldst är en 100-årig kvinna från norra Småland.

Sju av de drabbade har dött under rättsprocessen.

Mirela Tudor, 30
Dunja Vaduva, 27.

Fruarna: Det var vi som bestämde

Nu har domen fallit i Hudiksvalls tingsrätt: 2,5 års fängelse och 10 års utvisning för alla fyra gärningsmännen Marius Stefan, 30, Mirela Tudor, 30, Daniel Vaduva, 26, och Dunja Vaduva, 27.

I utredningen framgår dock att kvinnorna var drivande i ligan. Fruarna Mirela Tudor och Dunja Vaduva berättar att det var de som på eget initiativ började stjäla.

– Det var vi kvinnor som bestämde att vi skulle begå stölder, killarna var med tillsammans med oss men de visste inte i början att jag och Dunja begick stölder. De fick reda på det senare, säger Mirela Tudor i förhör.

Syftet med den första resan till Sverige var att ”tigga och se hur det är i Sverige”, säger hon. Men två dagar in i Sverigevistelsen slog de till.

Kvinnorna fortsatte i ett par dagar innan de lämnade för Tyskland. Sen åkte de tillbaka. Då berättade de för männen.

På polisens fråga vad syftet med den nya resan till Sverige var svarar Mirela Tudor:

– Stjäla, stjäla, stjäla!

Rumänska stöldligan – här slog de till

Ligan genomförde en stöldturné över landet:

Hultsfred, Hultsfreds kommun

Växjö, Växjö kommun
Emmaboda, Emmaboda kommun

Laholm, Laholms kommun

Förslöv, Båstads kommun

Båstad, Båstads kommun

Sandared, Borås kommun

Tenhult, Jönköpings kommun

Forserum, Nässjö kommun

Nässjö, Nässjö kommun

Anneberg, Nässjö kommun

Bjursås, Falun kommun

Rättvik, Rättviks kommun

Edsbyn, Ovanåkers kommun

Näsviken, Hudiksvalls kommun

Hudiksvall, Hudiksvalls kommun

Norrala, Söderhamns kommun

Gävle, Gävle kommun

Kristinehamn, Kristinehamns kommun

Skara, Skara kommun

Vara, vara kommun

Skillingaryd, Vaggeryds kommun

Oxelösund, Oxelösunds kommun

Berättade inte för männen

Den andra kvinnan, Dunja Vaduva, säger i förhör:

– Det var jag och Mirela Tudor.

Även männen berättar att de inte kände till vinnornas planer till en början, men att de sen började fungera som chaufförer för kvinnorna.

Marius Stefan, gift med Mirela Tudor, säger i förhör att syftet med Sverigeresan var att leta jobb, men ”vid något tillfälle” när fruarna sökte jobb hos en person ”såg de smycken och tog dem”, säger han.

Det var hela tiden de två kvinnorna som genomförde de faktiska stölderna. Tillsammans tog de sig hem till offren samtidigt som deras män satt utanför i en bil och väntade.

Efter gripandet erkände Dunja Vaduva direkt i förhör och berättade om tillvägagångssättet.

Det var de två kvinnorna, Mirela Tudor och Dunja Vaduva, som genomförde de faktiska stölderna. Tillsammans tog de sig hem till offren samtidigt som deras män satt utanför i en bil och väntade.
Foto: Polisen

Kvinnan: Så gjorde vi för att stjäla

De båda kvinnorna gick till offrets bostad och ringde på, samtidigt satt männen och väntade i bilen utanför. En av kvinnorna ringde på dörren och ”bad om vatten eller mat”:

– När en av oss blev insläppt i bostaden så smet den andra in för att leta efter saker som vi kunde stjäla.

– Efter att vi tagit det som vi ville ha så viskade vi till varandra att vi skulle gå ut och sen lämnade vi bostaden. Efter att vi var klara med stölden så gick vi tillbaka till platsen som killarna hade lämnat oss på för att bli upphämtade igen.

Dunja Vaduva säger vidare:

– Vi letade efter vad vi kunde hitta, guld, pengar eller liknande.

– Vi visste inte att det var äldre personer som bodde där, vi chansade och ringde på. Om det var en yngre person som öppnade så sa vi oftast inget och gick därifrån. Om det var en äldre person som öppnade dörren så gick vi oftast in till den personen.

Med pengarna de stal gick de på fina restauranger och renoverade sina bostäder hemma i Rumänien. Det finns också bilder på sedelbuntar med pengar de stulit.
Foto: Polisen

Kvinnan: Vi sa inget till männen om stölderna

Guldet de kom över försökte de sälja ”på gatan”, till ”vem som helst”. I förhör frågar polisen om hon aldrig fick dåligt samvete för att hon stal arvegods och köra ägodelar från äldre personer – hon svarar att hon inte ”kunde tänka så”.

Ligan kom till Sverige i november 2017. De åkte in tillsammans via Öresundsbron den 11 november, två dagar senare slog de till för första gången. Efter ytterligare ett par dagar åkte till Tyskland, men sen kom de tillbaka till Sverige igen.

De två kvinnorna slog till medan männen väntade i bilen utanför.
Foto: Polisen

Dunja Vaduva kvinnan säger att det var hon och den andra kvinnan som bestämde att de skulle börja stjäla, och att de höll det hemligt för männen till en början. Men när de åkte tillbaka till Sverige valde de att berätta om brottsligheten.

Sen fortsatte de.

Bland polisens bevis mot de rumänska paren finns data från master som plockat upp signaler från ligans telefoner. De har också pekats ut i fotokonfrontationer.

Med pengarna de stal gick de på fina restauranger och renoverade sina bostäder hemma i Rumänien. Det finns också bilder på sedelbuntar med pengar de stulit.

Dunja Vaduva säger att det var hon och den andra kvinnan som bestämde att de skulle börja stjäla, och att de höll det hemligt för männen till en början. Men när de åkte tillbaka till Sverige valde de att berätta om brottsligheten.
Foto: Polisen

Alla fyra utvisas – dömda för brott i EU tidigare

I den svenska domen framgår att alla fyra dömts för ekonomisk brottslighet i flera länder, dock aldrig i Rumänien.

Nu utvisas alla fyra. När EU- och EES-medborgare ska utvisas ska det motiveras av ”hänsyn till allmän ordning och säkerhet” – att den dömda personens beteende utgör ett ”verkligt, faktiskt och tillräckligt allvarligt hot mot ett grundläggande samhällsintresse”.

Ligans systematiska och ”tämligen storskaliga” brottslighet, som riktats mot äldre och utsatta personer i deras bostäder, räknas som just det, slår tingsrätten fast.

Marius Stefan förekommer i sex tidigare fall av stöld och bedrägeri i Frankrike, Tyskland och Spanien.
Foto: Polisen
Mirela Tudor förekommer i nio andra fall av stöld och bedrägeri i Tyskland, Spanien och Österrike.
Foto: Polisen
Daniel Vaduva förekommer i nio andra fall av stöld och bedrägeri i Tyskland och Frankrike.
Foto: Polisen
Dunja Vaduva förekommer i 18 andra fall av stöld- och bedrägeribrottslighet i Österrike, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.
Foto: Polisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.