Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robinsonprofilen i rätten för mord och våldtäkter

Robinsonprofilen fångades på en övervakningskamera vid tidpunkten för mordet. Enligt åklagaren var han inte den som avlossade skotten men anses ligga bakom planeringen av brottet.Foto: POLISEN
Robinsonprofilen misstänks för bland annat mord och våldtäkt.

En gång sågs han av en miljonpublik som deltagare i Expedition: Robinson.

En "känslig och mjuk kille" med hemlängtan, enligt en annan deltagare.

Nu står mannen åtalad för bland annat mord, våldtäkt och utpressning i mångmiljonklassen.

På måndagen började rättegången i Nyköpings tingsrätt.

En kvinna som deltog i Expedition: Robinson samma säsong som den nu mordåtalade mannen säger att han led svårt av hemlängtan under sin tid på ön.

– Han längtade hem till sin familj och kände sig väldigt ensam. Jag hade långa samtal med honom. Han kom ofta till mig eftersom jag var äldst. Kanske såg han en mamma i mig, vad vet jag.

Kvinnan uppmanade honom att hålla ut.

– Jag sa: Om du vinner hela tävlingen kanske pengarna kan hjälpa dig att börja studera. Han ville bli tandläkare. 

Hon minns honom som en "känslig och mjuk kille".

– Absolut inte att han var våldsam eller så. Ingenting i den riktningen. 

Dömd redan då

Men redan när han medverkade i den populära dokusåpan hade mannen avtjänat ett fängelsestraff för bland annat grov misshandel.

Och några år senare dömdes han till tre års fängelse för att året innan ha pressat en man på omkring 200 000 kronor och försökt pressa honom på ytterligare 400 000.

De senaste åren har han dömts för mindre brott, som rattfylleri, ringa narkotikabrott och olovlig körning. Vid ett tillfälle sommaren 2015 hotade han två poliser med stryk när de stoppade hans bil för kontroll.

Samtidigt har mannen i hemlighet varit informatör åt polisen. Efter det mord som han nu misstänks för hade han kontakt med sin så kallade "hanterare" på polisen och gav då tips om vem som kunde tänkas ligga bakom brottet.

Åtalas för mord och våldtäkter

Rättegången som inleddes i Nyköpings tingsrätt på måndagen gäller en mycket omfattande brottshärva i Katrineholm där elva personer är misstänkta för olika delar av brottsligheten.

Den allvarligaste åtalspunkten gäller mordet på en småbarnspappa utanför en skola i maj förra året. Robinsonprofilen och tre yngre män står åtalade för mordet.

Robinsonprofilen har inte själv avlossat skotten, utan har enligt åtalet planerat och organiserat mordet.

Han ska ha fått morduppdraget av en 36-årig man som nu står åtalad för anstiftan till mord. 36-åringen var tidigare gift med en kvinna som vid tidpunkten för mordet hade en relation med offret.

Robinsonprofilen åtalas också för flera andra brott. Enligt åklagaren var det han som beordrade en annan person att kasta en handgranat mot polisstationen i Katrineholm på nyårsnatten 2017. Personen som kastade granaten uppges vara död. Bland åtalspunkterna mot mannen finns även fem fall av våldtäkt. 

Åklagaren: Utpressningspengar gick till spel

Han ska också ha pressat en kvinna i 60-årsåldern på omkring 13 miljoner kronor. Den åtalspunkten togs upp under rättegångens första dag. En 22-årig man står åtalad för att ha tvättat pengarna som Robinsonprofilen fått genom utpressningen.

Om kvinnan inte betalade skulle hon eller hennes anhöriga kunna dödas eller skadas, alternativt polisanmälas för vapenbrott.

Enligt åklagaren har det mesta av pengarna gått till spel. Enligt Katrineholmskuriren, som direktrapporterar från rättegången, har 11 miljoner kronor spelats bort på Unibet. 

Mannen erkänner att han tagit emot pengarna men hävdar att det handlar om bedrägeri, inte utpressning.

”Jag litade på honom”

Under den första rättegångsdagen avhandlades också en åtalspunkt där Robinsonprofilen står åtalad för att ha haft en k-pist. Den 36-årige man som misstänks ha beställt mordet på småbarnspappan är medåtalad för det brottet. Det är också 36-åringens mamma, den kvinna i 60-årsåldern som Robinsonprofilen ska ha pressat på pengar.

Kvinnan ska enligt åklagaren ha blivit ombedd av sin son att gömma en väska när han avtjänade ett fängelsestraff. Senare upptäckte hon att den innehöll en k-pist och kontaktade Robinsonprofilen för att bli av med vapnet. Det rapporterar SVT Nyheter, som följer rättegången på plats. 

Enligt kvinnans advokat ska Robinsonprofilen ha använt vapnet till att pressa henne på mer pengar. Han sade att kvinnans sons DNA fanns på vapnet, och att han kunde åka dit om kvinnan inte betalade, rapporterar SVT Nyheter.

Kvinnan valde att lämna vapnet till just Robinsonprofilen eftersom han "var som en vän", rapporterar SVT Nyheter.

– Jag litade på honom, säger hon i rättssalen.

”Mitt psykiska mående har varit ett helvete”

Robinsonprofilen uppger att han förstört vapnet och nekar till att ha använt det till att pressa kvinnan på pengar.

– Det stämmer inte, ni måste förstå att mitt psykiska mående har varit ett helvete. Jag vet inte ens vad jag har sagt, säger han enligt SVT Nyheter.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.