Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Robinsonprofilen Adnan Mzori döms för medhjälp till mord

Adnan Mzori.
Här hittades hylsorna efter mordet. Foto: Polisen

Han har suttit häktad i mer än tio månader – misstänkt för att vara hjärnan bakom mordet på en småbarnspappa.

Nu meddelar tingsrätten sin dom mot den tidigare "Expedition: Robinson"-deltagaren Adnan Mzori, 41:

14 års fängelse för medhjälp till mord.

Adnan Mzori, som då hette Adnan Amedi, blev som 23-åring känd för en miljonpublik genom sin medverkan i den mycket populära SVT-dokusåpan "Expedition: Robinson" år 2000. Nio år senare utsågs han till "årets profil" i Katrineholm.

Nu är han i stället aktuell som den utpekade hjärnan i en mordplan som slutade med att en småbarnspappa sköts till döds med sex skott vid en skola i Katrineholm i fjol.

Adnan Mzori häktades i juni förra året och har sedan dess suttit frihetsberövad. När åtal väcktes var det en diger lista med åtalspunkter mot mannen. Bland dem: Mord, utpressningsbrott och grovt vapenbrott.

Adnan Mzori döms till 14 års fängelse

På tisdagen meddelade Nyköpings tingsrätt sin dom:

14 års fängelse för bland annat medhjälp till mord.

Adnan Mzori. Foto: Polisen

Enligt tingsrätten är det styrkt att Adnan Mzori kontaktade tvåbarnspappan två dagar innan mordet, att han hade kontakt med de personer som hämtade mordvapnet, att han efter mordet var involverad i att mordvapnet och skytten transporterades hem till honom samt att han gömde mordvapnet. Hans agerande har inneburit ett deltagande i det brottsliga tilltaget.

Hans försvarsadvokat Mikael Abrahamsson säger att han redan har fått instruktioner om att överklaga domen till hovrätten.

– Min klient döms till ansvar för medhjälp till mord för det svagaste uppsåt som finns, likgiltighetsuppsåt, och det banar för att det finns goda möjligheter att få till stånd en ändring i hovrätten, säger advokaten.

Förutom medhjälp till mord döms han även för grovt bedrägeri, grov utpressning, grovt vapenbrott och vapenbrott av normalgraden.

Den tidigare Robinsondeltagaren frias för åtalspunkter om våldtäkt och anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse.

Ytterligare sex män stod åtalade för inblandning i mordet på småbarnspappan.

Han döms till 18 års fängelse för att ha skjutit de mördande skotten mot småbarnspappan.

Har agerat informatör åt polisen

I samband med att åtal väcktes mot Robinson-deltagaren uppdagades det att han – vid sidan om sin kriminella bana – har agerat informatör åt polisen.

– Eftersom polisen behöver befinna sig i den sfär där brott begås så är informatörerna ofta personer som själva är kriminella, sa Johan Levin, polismästare och chef för utredningsenheten polisregion Öst, i samband med en presskonferens.

Robinson-deltagarens kodnamn: "Aron".

Efter mordet på småbarnspappan kontaktades han av sin polishanterare, som var på jakt efter information. Robinsonprofilen försökte då leda in polisen på ett spår som ledde till personer i Norrköping, som han menade kunde ligga bakom det mord som han nu döms för inblandning i.

LÄS MER: Polisinfiltratör och prisad profil – hur blev ”Robinson-Adnan” inblandad i ett mord? 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!