Adnan Mzori döms för medhjälp till mord och Arnauld Arakaza döms för mord. Foto: MontageAdnan Mzori döms för medhjälp till mord och Arnauld Arakaza döms för mord. Foto: Montage
Adnan Mzori döms för medhjälp till mord och Arnauld Arakaza döms för mord. Foto: Montage
Adnan Mzori.Adnan Mzori.
Adnan Mzori.
Här hittades hylsorna efter mordet. Foto: PolisenHär hittades hylsorna efter mordet. Foto: Polisen
Här hittades hylsorna efter mordet. Foto: Polisen

Robinsonprofilen Adnan Mzori döms för medhjälp till mord

Publicerad

Han har suttit häktad i mer än tio månader – misstänkt för att vara hjärnan bakom mordet på en småbarnspappa.

Nu meddelar tingsrätten sin dom mot den tidigare "Expedition: Robinson"-deltagaren Adnan Mzori, 41:

14 års fängelse för medhjälp till mord.

Hans kumpan Arnauld Arakaza, 22, avfyrade de mördande skotten och döms till 18 års fängelse för mord.

Adnan Mzori, som då hette Adnan Amedi, blev som 23-åring känd för en miljonpublik genom sin medverkan i den mycket populära SVT-dokusåpan "Expedition: Robinson" år 2000. Nio år senare utsågs han till "årets profil" i Katrineholm.

Nu är han i stället aktuell som den utpekade hjärnan i en mordplan som slutade med att en småbarnspappa sköts till döds med sex skott vid en skola i Katrineholm i fjol.

Adnan Mzori häktades i juni förra året och har sedan dess suttit frihetsberövad. När åtal väcktes var det en diger lista med åtalspunkter mot mannen. Bland dem: Mord, utpressningsbrott och grovt vapenbrott.

Adnan Mzori döms till 14 års fängelse

På tisdagen meddelade Nyköpings tingsrätt sin dom:

14 års fängelse för bland annat medhjälp till mord.

Adnan Mzori.Foto: Polisen

Enligt tingsrätten är det styrkt att Adnan Mzori kontaktade tvåbarnspappan två dagar innan mordet, att han hade kontakt med de personer som hämtade mordvapnet, att han efter mordet var involverad i att mordvapnet och skytten transporterades hem till honom samt att han gömde mordvapnet. Hans agerande har inneburit ett deltagande i det brottsliga tilltaget.

Hans försvarsadvokat Mikael Abrahamsson säger att han redan har fått instruktioner om att överklaga domen till hovrätten.

– Min klient döms till ansvar för medhjälp till mord för det svagaste uppsåt som finns, likgiltighetsuppsåt, och det banar för att det finns goda möjligheter att få till stånd en ändring i hovrätten, säger advokaten.

Förutom medhjälp till mord döms han även för grovt bedrägeri, grov utpressning, grovt vapenbrott och vapenbrott av normalgraden.

Den tidigare Robinsondeltagaren frias för åtalspunkter om våldtäkt och anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse.

Ytterligare sex män stod åtalade för inblandning i mordet på småbarnspappan. Förutom Robinson-deltagaren är det bara den 22-årige Arnauld Arakaza som fälls.

Arnauld Arakaza, 22, döms till 18 års fängelse för mord.Foto: Magnus Grimstedt / SN

Han döms till 18 års fängelse för att ha skjutit de mördande skotten mot småbarnspappan.

– Jag har inte hunnit läsa domen och bara pratat kort med min klient. Jag har fått instruktion att överklaga, säger Arakazas försvarsadvokat Eva Enetjärn.

Har agerat informatör åt polisen

I samband med att åtal väcktes mot Robinson-deltagaren uppdagades det att han – vid sidan om sin kriminella bana – har agerat informatör åt polisen.

– Eftersom polisen behöver befinna sig i den sfär där brott begås så är informatörerna ofta personer som själva är kriminella, sa Johan Levin, polismästare och chef för utredningsenheten polisregion Öst, i samband med en presskonferens.

Robinson-deltagarens kodnamn: "Aron".

Efter mordet på småbarnspappan kontaktades han av sin polishanterare, som var på jakt efter information. Robinsonprofilen försökte då leda in polisen på ett spår som ledde till personer i Norrköping, som han menade kunde ligga bakom det mord som han nu döms för inblandning i.

LÄS MER: Polisinfiltratör och prisad profil – hur blev ”Robinson-Adnan” inblandad i ett mord? 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag