Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rikspolischefen ryter till – efter polisinlägg om Eric

Polisanställda, både i tjänsten och på sin fritid, bör uppträda på ett sätt som inger förtroende, säger rikspolischef Anders Thornberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Eric Torell, 20, sköts ihjäl av polis på morgonen den 2 augusti i år. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
Poliserna sköt 25 skott mot Eric. Det dödande skottet träffade i ryggen. Foto: PRIVAT

Poliserna som i somras sköt ihjäl Eric Torell, 20, hyllas i ett slutet Facebookforum för poliser, har Expressen avslöjat. 

Flera poliser på forumet skyller dödsskjutningen på föräldrarna – och vill "spola ut råttorna" när inlägg nu läckt från gruppen.

Nu ryter rikspolischef Anders Thornberg ifrån:

"Polisanställda bör, både i tjänsten och på sin fritid, uppträda på ett sätt som inger förtroende", skriver han i ett mejl.

Expressen kunde i förra veckan avslöja konversationer från den slutna Facebookgruppen UMF (underbetalda, missnöjda och förbannade), en grupp för nuvarande och tidigare poliser.

I gruppen hyllas de tre poliserna som sköt ihjäl Eric Torell i ett inlägg som publicerades tre dagar efter dödsskjutningen. De beskrivs som "en heder för kåren” och personen som skrivit ett av inläggen hoppas "innerligt att alla kolleger hade fattat samma beslut som ni". 

Fler än 500 medlemmar i polisgruppen har gillat inlägget.

"Finns det råttor i denna grupp bör de spolas ut"

Flera på Facebookforumet reagerade mycket kraftfullt på publiceringen, visar inlägg som Expressen tagit del av.

En polis på forumet skriver ett inlägg som riktas till att hen påstår att någon läckt inlägg från forumet: 

"Jag hoppas berörd person läser kommentarerna och förstår vilken skam för poliskåren den är. Jag hoppas verkligen inte att jag behöver sitta i samma radiobil som denna då den uppenbart inte förstått vad det innebär att vara polis". 

En annan skriver: 

"Finns det råttor i denna grupp som ej går att lita på, bör dessa spolas ut omgående."

Rikspolischefen: Uppträd förtroendeingivande

Men nu säger rikspolischef Anders Thornberg ifrån. I ett mejl till Expressen skriver han att arbetsgivaren "i grunden" inte kan ha synpunkter på vad polisanställda skriver i privata webbforum.

Men:

"Däremot bör polisanställda, både i tjänsten och på sin fritid, uppträda på ett sätt som inger förtroende."

"Att använda tjänstevapnet är ett starkt maktmedel", skriver rikspolischefen. Foto: VILHELLM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Thornberg vill inte kommentera dödsskjutningen av Eric Torell, eftersom utredningen fortfarande pågår, skriver han till Expressen.

"Att avlossa tjänstevapnet är ett av de svåraste besluten som en polis kan behöva fatta. Beslutet kan få mycket stora konsekvenser och ska fattas sekundsnabbt, ofta utifrån en bristfällig lägesbild. Jag har stor respekt för alla poliser som hamnar i denna situation. "

"Att använda tjänstevapnet är dock ett starkt maktmedel och det är därför sådana händelser alltid utreds noga av åklagare vid särskilda åklagarkammaren."

Poliserna sköt 25 skott mot Eric, varav tre träffade. Det dödande skottet tog i ryggen.