Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen vill se tuffare kontroll av brottslingar

Justitieminister Morgon Johansson (S). Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förslaget vill ge Kriminalvården bättre verktyg. Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Fotboja för villkorligt frigivna och utökade drogtester.

Regeringen vill ge Kriminalvården bättre verktyg för att motverka att brottslingar återfaller i brottslighet.

– På det här sättet ger man en större trygghet till dem som har utsatts för brott, säger justitieministern Morgan Johansson till Sveriges Radio.

Regeringen föreslår i dag i en proposition tuffare kontroll av villkorligt frigivna brottslingar från fängelser, skriver SR.

En person blir i dag som huvudregel villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff. Tiden efter kallas prövotid och motsvarar resterande tiden av straffet. Ute i det fria ska den frigivne uppträda skötsamt.

Förslaget vill ge Kriminalvården bättre verktyg för att motverka att brottslingar återfaller i brottslighet.

Bland annat handlar förslaget om en förlängd tid på anstalt för den som är villkorligt frigiven och missköter sig. Personen ska kunna sättas in på anstalt i tre månader, i stället för 15 dagar som det nuvarande regelverket tillåter.

Morgan Johansson bedömer att riksdagen kommer rösta ja till lagförslaget. Foto: SUSANNA PETTERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Elektronisk fotboja

Förslaget handlar också om att brottslingar ska kunna åläggas att bära elektronisk fotboja.

– En poäng är att man med detta till exempel kan föreskriva områden som de inte ska få lov att vistas i. Det kan till exempel handla om områden där brottsoffret bor eller arbetar, säger justitieminister Morgan Johansson till Sveriges Radio.

– På det här sättet ger man en större trygghet till dem som har utsatts för brott. Det är en väsentlig förändring som vi vill genomföra här, säger Morgan Johansson.

Förslaget handlar bland annat om elektronisk fotboja. Foto: ULF RYD / KVP

Utökade drogtester

Dessutom vill regeringen ge Kriminalvården möjlighet att utföra fler drogtester. Det ska enligt förslaget börja gälla från den första juli nästa år. 

Morgan Johansson säger att det är viktigt att frigivna personer inte återfaller i sitt missbruk. Han menar att det finns en tät koppling mellan missbruk och vissa typer av brott, och att det då är viktigt med löpande kontroller.

”Ingripande karaktär”

Remissinsatser pekar på att de nya tvångsåtgärderna är av ”ingripande karaktär”. Regeringen förslår att det i brottsbalken ska stå när dessa åtgärder får användas, och att det bara får användas om de står i rimlig proportion till syftet.

Morgon Johansson ser dock inga bekymmer med större kontroll av villkorligt frigivna och gör bedömningen att riksdagen kommer att rösta ja.

– Man har ju i grunden fått ett fängelsestraff för ett brott man har begått, då får man finna sig i att man blir utsatt för den här typen av övervakningsåtgärder. Det är väl det minsta man kan begära, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!