Muhammed Rebar döms nu för narkotikahandeln. Foto: PolisenMuhammed Rebar döms nu för narkotikahandeln. Foto: Polisen
Muhammed Rebar döms nu för narkotikahandeln. Foto: Polisen
Knarket förvarades i en kaffeburk inne i grillkiosken. Foto: PolisenKnarket förvarades i en kaffeburk inne i grillkiosken. Foto: Polisen
Knarket förvarades i en kaffeburk inne i grillkiosken. Foto: Polisen
Polisen beslagtog flera påsar knark. Foto: PolisenPolisen beslagtog flera påsar knark. Foto: Polisen
Polisen beslagtog flera påsar knark. Foto: Polisen

Rebar, 31, sålde knark i kiosken – ska upp i HD

Publicerad

Över disken i grillkiosken på Rinkeby torg såldes kokain och hasch.

Narkotikaligan filmade affärerna med egna övervakningskameror – något som senare skulle bli deras fall.

Nu ska ledaren Rebar Mohammed, 31, upp i Högsta domstolen.

Narkotikahandeln skedde mitt framför ögonen på tunnelbaneresenärer, skolbarn och andra torghandlare. Uppåt 800 timmars film från kioskägarnas egna övervakningskameror inne på grillen dokumenterade deras knarkaffärer, som pågick rakt över disken på Rinkeby torg.

Filmerna skulle bli knarkligans fall.

 

LÄS MER: Rebar, 31, sålde hasch och kokain på grillen

 

Efter en längre tids spaning med hemlig telefonavlyssning mot de inblandade kunde polisens Fenix-grupp slå till i slutet av juli förra året. I kiosken påträffades 28 gram kokain förvarad i en kaffeburk, samt en halvautomatisk Colt .45 med tillhörande ammunition.

På övervakningsfilm syns kioskägarna hantera vapenliknande föremål som de bland annat stoppat i byxlinningar och dolt.

Använde grillkiosken som täckmantel

I mars föll Solna tingsrätts dom mot Rebar Muhammed, 31, och de andra männen som använt grillkiosken i Rinkeby som täckmantel för att sälja cannabis, kokain och tvätta pengar.

– Den 28 juli förra året gjorde polisen tillslaget, påträffade inspelningsutrustningen och kunde säkra hårddisken med filmmaterial. Med tanke på filmerna var det en väldigt speciell utredning där man fick en unik insyn i hur hanteringen hade gått till, har Ulrika Rosén, kammaråklagare i Västerort, tidigare sagt. 

Ligan spelade in sina egna knarkaffärer med övervakningskameror.Foto: Polisen

Männen har hävdat att vapnen var soft air guns som skulle användas till en filminspelning och i brist på tekniska bevis blev männen friade för vapenbrott.

380 000 kronor i sedelbuntar

Rebar Muhammed utpekas som ledare och förekommer sedan tidigare under 13 avsnitt i belastningsregistret. Han har dömts till fängelse för bland annat grov kvinnofridskränkning och grovt vapenbrott.

Ledaren Muhammed Rebar förvarade pengar i stora sedelbuntar.Foto: Polisen

Sammanlagt 380 000 kronor i kontanter och guld från nedsmälta smycken kunde knytas till Rebar Muhammed. I en attachéväska förvarade han 176 200 kronor i sedelbuntar

Tingsrätten dömde Rebar Muhammed för synnerligen grovt narkotikabrott till sju års fängelse för att ha hanterat nästan ett kilo kokain som polisen kunde ta i beslag. Hovrätten minskade sedan fängelsestraffet till fem år och fyra månader och ändrade rubriceringen till grovt narkotikabrott.

Så väl Rebar Muhammed som Riksåklagaren överklagade målet till Högsta domstolen. Den dömde mannen menar att han ska dömas av narkotikabrott av normalgraden och att åtalet i övrigt ogillas. Riksåklagaren anser i stället att han, precis som i tingsrätten, ska dömas för synnerligen grovt narkotikabrott samt få ett längre straff än det som hovrätten delade ut.

Nu meddelar HD att man kommer ta upp fallet.

"Med utgångspunkt från vad hovrätten funnit utrett om gärningen meddelar Högsta domstolen prövningstillstånd i frågorna om brottsrubricering och påföljd för Rebar Muhammed. Det finns inte skäl att meddela prövningstillstånd rörande målet i övrigt", skriver Högsta domstolen i sitt beslut

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag