Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han slapp fängelse för ”ordna upp sitt liv” – misstänks ha kört ihjäl 14-årig flicka

Den 14-åriga flickan kördes ihjäl efter att hon hoppat av bussen. Foto: KENNETH WESTERLUND / DALARNAS TIDNINGAR
En man i 50-årsåldern misstänks för vållande till annans död efter påkörningen. Foto: Privat

De senaste åren har mannen i 50-årsåldern dömts för rattfylleri, olovlig körning, misshandel och narkotikabrott.

För två månader sen dömdes han för en blodig misshandel – och slapp fängelse för att han ”planerat att ordna upp sitt liv”.

I fredags körde han ihjäl en 14-årig flicka i Orsa, erkänner han – samtidigt nekar han till brott.

Mannen från Dalarna förekommer under fler än 20 avsnitt i belastningsregistret.

2013 dömdes han till fängelse i fyra år för misshandel, olaga hot och narkotikabrott. Under 2016 och 2017 dömdes han för övergrepp i rättssak, olaga hot, rattfylleri och olovlig körning. I de fallen blev påföljden dagsböter.

För två månader sen dömdes han till skyddstillsyn efter att ha misshandlat en annan man blodig. Då slog han sitt offer ”upprepade gånger i ansiktet med knutna nävar”, framgår i rättsdokument. Misshandeln orsakade en kraftig blödning och bruten näsa.

På platsen där flickan kördes ihjäl i Orsa har personer lämnat ljus, lappar och gosedjur för att visa sin sorg och sitt stöd. Foto: Elaine Lundgren

Mannen skulle ”ordna upp sitt liv” – slapp fängelse

I domen i Mora tingsrätt skriver rätten att brottet motsvarar drygt en månads fängelse. Men då mannen planerade att ”ordna upp sitt liv” valdes skyddstillsyn som påföljd.

”Misshandel är ett brott av sådan art att det ofta finns skäl för fängelse. NN:s återfall i brott talar även i viss mån för ett fängelsestraff. Tingsrätten finner emellertid att skälen för fängelse inte utesluter en frivårdspåföljd. Med hänsyn till att NN planerat för att ordna upp sitt liv och i detta syfte har tagit kontakter för att påbörja alkoholbehandling finns det även skäl att bestämma en sådan påföljd”, står i domen.

 

LÄS MER: 14-årig flicka död – polisen jagar smitare

 

Mannen skulle gå på alkoholkontroller

Vidare står i domen att mannen berättat att han har alkoholproblem ”som han vill komma tillrätta med”. Det står att mannen försökt komma tillrätta med det tidigare, och att han nu ”tagit kontakt med en alkoholterapeut för att lägga upp en plan innefattande alkoholkontroller och samtalskontakt”.

”Påföljden ska därför bestämmas till skyddstillsyn med föreskrift om att NN ska genomgå alkoholavvänjande behandling.”

Nu, två månader senare, misstänks mannen ha kört ihjäl en 14-årig flicka i Orsa.

Flickan blev påkörd vid 21-tiden på fredagskvällen den 23 november. Hon steg av en buss vid E45, strax söder om Orsa, när en bil körde på henne i hög hastighet. Flickan skadades svårt och fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

 

LÄS MER: Polisens vädjan efter dödsolyckan: Överlämna dig 

 

Körde på flickan – smet från platsen

Föraren stannade inte efter att ha kört på flickan, utan smet från olycksplatsen. Inte förrän två dygn efter krocken hittades den misstänkte mannen.

På onsdagen häktades mannen i Mora tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för vållande till annans död. Han erkänner gärningen, men inte brott:

– Den misstänktes inställning är att han medger att han har kört bilen och han medger kollisionen, men han förnekar uppsåt eller oaktsamhet. Han menar att det handlar om en olycka som han inte kunde påverka, säger åklagaren Ludmila Pronko till SVT Nyheter Dalarna.

Föraren stannade inte efter att ha kört på flickan, utan smet från olycksplatsen. Inte förrän två dygn efter krocken hittades den misstänkte mannen. Foto: Elaine Lundgren

I häktningsframställan menade åklagaren att:

Det finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning.

 Det finns risk för att den misstänkte fortsätter sin brottsliga verksamhet.

https://twitter.com/aklagareSE/status/1067806239751577600