Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen misstänker: Rattfull småbarnspappa dödade gift par i krasch

I ett nytt frivårdsyttrande berättar 41-åringen själv om sitt liv och sina alkohol- och drogproblem. Foto: Privat
Vittnen har berättat hur en svart cabriolet, med två personer i, kom körande i en vansinnesfärd på 120 kilometer i timmen och krockade med flera bilar.Foto: LÄSARBILD / 71717

De gifte sig 1964.

Kraschen med rattfyllot – som enligt vittnen färdades i 120 kilometer i timmen – blev deras död.

Rattfylleristen är en 41-årig småbarnspappa som dömts till fängelse flera gånger. I en ny utredning berättar själv om hur han spårar ur av sprit.

Nu misstänks han för två fall av grovt vållande till annans död.

”Tack för att vi fick låna denna ängel.”

Så skrev den sönerna till den 74-åriga kvinna som dog direkt efter kraschen i Märsta den 3 maj. När uttalandet skrevs var deras pappa, som färdades i samma bil, fortfarande i livet.

Nu berättar sönerna att också pappan gått bort.

Paret hade varit gifta i över 50 år när en rattfyllerist kom farande.

– Jag hörde en bil gasa för fullt, sedan hörde jag smällen, har ett vittne sagt.

– Mannen som körde gick ut själv och klarade sig med skador i ansiktet. De var nog berusade av någonting för de verkade helt borta.

Bakom ratten satt en berusad småbarnspappa. Samma dag hade han varit uppe i rätten som åtalad för grov olovlig körning. Samtidigt väntade han på att ett fängelsestraff för flera andra trafikbrott skulle verkställas. Totalt förekommer han under 15 avsnitt i belastningsregistret och har de senaste åren dömts till fängelse tre gånger.

Han greps snart efter kraschen och sitter nu häktad i väntan på ytterligare ett trafikbrottsåtal. Den här gången alltså med dödlig utgång.

 

LÄS OCKSÅ: Dömdes till fängelse – körde ihjäl kvinna 

Misstänks ha kört ihjäl två

Henrik Olsson Lilja är advokat till den häktade småbarnspappan. Han bekräftar att misstankarna nu – efter att också mannen i paret gått bort – gäller två fall av grovt vållande till annans död.

– Han (41-åringen) mår fruktansvärt dåligt. Dels med tanke på det första dödsfallet och nu även det andra, säger advokaten om sin klient.

Mannen erkänner grovt rattfylleri men nekar till grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

I ett nytt frivårdsyttrande berättar han om sitt liv och sina alkohol- och drogproblem. Småbarnspappan är sjukskriven och lever på försörjningsstöd. Genom åren har ett alkoholmissbruk vuxit fram. Den sista tiden säger han sig också ha tagit kokain varje dag.

Vädjar om hjälp

”NN uppger att han är medveten om att han inte kan hantera alkohol då de flesta kriminella handlingarna är begångna under alkoholpåverkan”, står i yttrandet från frivården.

”NN tycker sig se ett tydligt samband mellan sin alkoholkonsumtion och den kriminalitet han begått. De brott han är dömd för är oftast kopplade till när han har konsumerat alkohol.”

Småbarnspappan uppger att han har svårt att dricka sprit i måttliga mängder. Han dricker tills han är kraftigt berusad och det är då som också droger kommer in i bilden, berättar han.

Under intervjun med frivården vädjar småbarnspappan om hjälp med sitt alkoholmissbruk.

 

LÄS OCKSÅ: En död och tre skadade efter våldsam krasch 

"Vissa kallas tillbaks till himmelen i förtid"

Samtidigt ifrågasätter döda parets söner hur en återfallsförbrytare kan tillåtas begå nya brott i väntan på att en dom ska verkställas.

I samband med kraschen den 3 maj skrev sönerna ett uttalande om mamman.

"Under alla de år vi levt har aldrig ett ord fällts av tredje person om vår mamma som inte fått oss att sträcka på oss lite extra. Det kan tyckas lite väl påklistrat förskönat postumt, men ni som en eller flera gånger träffat henne vet.”

"Vissa människor kallas tillbaks till himmelen i förtid för att himmelen inte klarar sig och kan vara densamma utan dess älskade ängel. Tack för att vi fick låna denna ängel."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.