Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rattfull småbarnspappa åtalas – körde ihjäl par

Småbarnspappan hade 1,8 promille när han satte sig i bilen och körde ihjäl ett gift par. Foto: LÄSARBILD / 71717
Nu åtalas han för två fall av grovt vållande till annans död liksom för grovt rattfylleri, ringa narkotikabrott, vapenbrott och brott mot knivlagen.

"Han flyger förbi så min bil nästan åker åt sidan av tryckvågen."

Så säger en man som blev omkörd av den rattfulle och knarkpåverkade småbarnspappan. Vansinnesfärden slutade med en krasch där ett gift par miste livet.

– Jag ville bara provköra bilen, säger han i förhör – nu åtalas han för två fall av grovt vållande till annans död.

41-åringen hade varit på rättegång på morgonen – som åtalad för grov olovlig körning. Samtidigt väntade han på att ett annat fängelsestraff skulle verkställas. Efter besöket i tingsrätten gick han till Systembolaget. Han drack sig berusad – och satte sig bakom ratten. Det har han erkänt.

– Bilen hade stått i månader och jag ville bara provköra den, säger 41-åringen själv i polisförhör.

Fyllefärden i Märsta gick snabbt – enligt vittnen uppemot 140 kilometer i timmen – på 30- och 50-vägar. Flera gånger åkte han på fel sida vägen innan kraschen som innebar ett våldsamt, dödligt slut. I den påkörda bilen satt en man och en kvinna: Ett par som varit gifta i 50 år. Kvinnan avled direkt och efter en tid på sjukhus gick också mannen bort. 

– Jag hörde en bil gasa för fullt, sedan hörde jag smällen, har ett vittne sagt.

– Mannen som körde gick ut själv och klarade sig med skador i ansiktet. De var nog berusade av någonting för de verkade helt borta.

"Tur att jag inte såg honom"

I förhör berättar en man som blev omkörd av den 41-årige rattfylleristen att hans bil "nästan åkte åt sidan av tryckvågen."

– Han var 30 centimeter ifrån mig. Hade jag sett honom hade jag bromsat. Då hade han förmodligen kört in i mig. Så det var tur att jag inte såg honom.

Mannen såg hur 41-åringen senare kraschade in i det gifta parets bil och brottades ned av polisen.

41-åringen själv uppger att han efter gripandet grät och hoppades att ingen skadat sig.

– Jag körde normalt. Men jag fick panik när jag hörde polisen och drog på lite snabbare.

Förhörsledaren frågar huruvida 41-åringen har körkort.

– Nej, svarar han.

– Jag har haft.

1,8 promille

Nu åtalas han för två fall av grovt vållande till annans död liksom för grovt rattfylleri, ringa narkotikabrott, vapenbrott och brott mot knivlagen. Han greps med 1,8 promille alkohol i blodet – beväpnad med kniv och pennpistol, enligt åtalet.

Kammaråklagare Ann-Marie Green säger att bevisläget är gott.

– Han har framfört bilen en längre sträcka på ett väldigt vårdslöst sätt. När det gäller bevisningen finns vittnesiakttagelser från många olika personer längs färdvägen.

Småbarnspappans advokat Henrik Olsson Lilja har tidigare sagt:

– Han (41-åringen) mår fruktansvärt dåligt. Dels med tanke på det första dödsfallet och nu även det andra.

Mannen erkänner grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik, men har ändrat fram och tillbaka om sin inställning gällande de två fallen av grovt vållande till annans död.

– Han återkommer med sin slutliga inställning nästa vecka, skriver advokaten Henrik Olsson Lilja i ett sms.