Rätten: Johanna Möller skyldig till mord

Johanna Möller ska nu genomgå en rättspsykriatisk undersökning innan hon kan dömas.
Foto: SVEN LINDWALL
Göran Möller mördades i sommarstugan i Arboga.
Foto: PRIVAT
Aki Paasila drunknade under mystiska omständigheter.
Foto: PRIVAT
Arbogakvinnan Johanna Möller, 42, är skyldig till mord och anstiftan till mord, enligt Västmanlands tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Sommarstugan i Arboga.
Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN

Arbogakvinnan Johanna Möller, 42, är skyldig på alla åtalspunkter: Hon mördade sin pappa Göran, försökte mörda sin mamma och anstiftade mord på sin make Aki Paasila. Det anser Västmanlands tingsrätt är bevisat.

Polisprofessor Leif GW Persson är kritisk mot delar rättens resonemang:

– Ibland är det tyvärr så att om det finns övertygande bevisning i en del, så åker de övriga delarna med av bara farten.

Rättegången mot 42-åriga Johanna Möller – Arbogakvinnan – och hennes tidigare pojkvän Mohammad Rajabi är över efter 20 förhandlingsdagar.  Och tingsrätten anser att bevisen mot det tidigare paret är "övertygande." I beslutet om en rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad RPU, skriver rätten:

"Övertygande bevisning har förebragts om dels att Mohammad Rajabi gjort sig skyldig till mord och försök till mord den 3 augusti 2016, dels att Johanna Möller gjort sig skyldig till ett fall av stämpling till grov misshandel, i vart fall några fall av stämpling till mord, i vart fall anstiftan av mord den 7-8 augusti 2015 samt mord och försök till mord den 3 augusti 2016, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta och hot mot tjänsteman."

Rättspsykiatrisk undersökning

Lagen säger att den som lider av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället kan få rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse. I inledande paragraf 7-undersökningar slogs det fast att det fanns ett behov för en större rättspsykiatrisk undersökning för både Johanna Möller och Mohammad Rajabi innan de döms.

Nu har ett rättspsykiatriskt team fyra veckor på sig att lämna ett utlåtande till tingsrätten.

Undersökningarna kommer att utföras inom ramen av Rättsmedicinalverket på rättspsykiatrisk undersökningsenhet i Göteborg eller Stockholm. Möller och Rajabi kommer att undersökas av rättspsykiater, psykolog, socialutredare och omvårdnadspersonal.

Utlåtandet grundar sig även på information från andra handlingar och journaler från exempelvis vårdkontakter, Kriminalvården, Migrationsverket, socialtjänst samt referentsamtal med anhöriga.

Omkring 500 rättspsykiatriska undersökningar görs varje år. I knappt hälften döms den åtalade till rättspsykiatrisk vård.

LÄS OCKSÅ: GW kritisk efter beskedet om Johanna Möller


"Johanna Möller håller inte med"

Rätten beslutar att Johanna Möller och Mohammad Rajabi ska genomgå stora rättspsykiatriska undersökningar. Därefter kommer rättegången att återupptas för att meddela dom. Möllers advokat Amanda Hikes konstaterar att rätten gått på en helt annan linje än hon yrkat på, men vill inte kommentera i detalj.

– Vi inte vet några domskäl än. Det får vi avvakta med till domen har kommit, säger hon.

Har du varit i kontakt med Johanna Möller efter beslutet?

– Ja, det är klart. Hon har fått besked om beslutet, säger Hikes.

Vad säger hon om det?

– Hon håller inte alls med om att det finns övertygande bevisning. Vi kommer att överklaga beslutet om restriktioner, säger Hikes.

Mohammad Rajabi har erkänt att det var han som smög in i sommarstugan och knivhögg Johanna Möllers föräldrar. Han har pekat ut Möller som den som övertalade honom, skjutsade honom till stugan och lade kniven i hans hand.

Johanna Möller är skyldig till mord, enligt tingsrätten.
Foto: OLLE SPORRONG

När det gäller det misstänkta mordet på Aki Paasila året innan saknas tekniska bevis och gärningsbeskrivning. Trots det anser tingsrätten alltså att Johanna Möller anstiftat ett mord.


LÄS OCKSÅ: Pengarna, relationerna och kontrollen: Det här är Johanna Möller 

GW:s kritik efter skuldbeskedet

Leif GW Persson – polisprofessor och expert i Brottscentralen i Expressen TV – är kritisk i den delen.

– Att hon är skyldig till de två första (knivattacken på föräldrarna) har jag aldrig hyst några tvivel kring. Men om hon är skyldig till anstiftan i det tredje fallet, då har jag svårt att se vilka som i så fall hållit i det praktiska, säger GW.

Han fortsätter:

– Jag har svårt att se hur man i det långa loppet ska kunna få någon dömd för anstiftan till mord när man inte har en susning om hur det gått till eller vilka som i så fall ska ha gjort vad och så där.

– Ibland är det tyvärr så att om det finns övertygande bevisning i en del, så åker de övriga delarna med av bara farten.

Åklagaren: Möller otäckt iskall

Rättegångens sista dagar – måndagen och tisdagen – ägnades åt slutpläderingar. Åklagaren Jessica Wenna menade att Arbogakvinnan ska dömas för två mord och ett mordförsök, medan Mohammad Rajabi ska dömas för mord och mordförsök.

I sin sista offensiv pratade hon också om Arbogakvinnans otäcka kyla:

– Hon visar ingen som helst medkänsla för sin mamma, inte ett ord om hur hon mår.

Johanna Möller i rätten.
Foto: OLLE SPORRONG

Försvararen Amanda Hikes slutpläderade på tisdagen. Enligt henne saknas bevis för att 42-åringen tagit livet av Aki Paasila, och gällande attacken i sommarstugan ska Mohammad Rajabi hållas ensamt ansvarig.

– Det är klart Mohammad förstår att det är bra att skylla på 42-åringen. Att han har använts som ett verktyg har polisen präntat in i honom, sa Amanda Hikes.

Jessica Wenna tog på tisdagen också upp nya uppgifter – om brev som Arbogakvinnan ska ha försökt skicka till sin mamma och ena dotter under pågående rättegång. 

– De angrips för uppgifter det lämnat i tingsrätten och det är hårda ord, sa Wenna och vände sig direkt till 42-åringen:

– Varken mamman eller dottern vill ha något brev från dig i nuläget.

Arbogakvinnan Johanna Möller, 42.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

VI FÖRKLARAR: Det här har hänt i Arbogafallet 


Tidslinje - det här har hänt:

2016


3 augusti: Attacken i sommarstugan

23.10 larmas polisen till en sommarstuga söder om Arboga. Där hittar de en död 68-årig man – Johanna Möllers pappa Göran – och en skadad 63-årig kvinna, Möllers mamma.


4 augusti: Hustrun anhålls.

Den 63-åriga kvinnan opereras för sina skador och anhålls som skäligen misstänkt för mord på sin make. Men misstankarna skrivs av dagen efter.


12 augusti: Försäkringsbolaget överklagar

Försäkringsbolaget If meddelar att de överklagat en tidigare nedlagd dödsfallsutredning. Dödsfallet inträffade vid sommarstugan söder om Arboga och mannen som dött, Aki Paasila, var då gift med parets dotter.


16 augusti: Möller grips

Parets dotter Johanna Möller grips av polisen när hon är på väg till Thailand. Hennes 18-årige sambo, Mohammad Rajabi, grips när han är på väg från Arlanda flygplats. Åklagaren meddelar sedan att de är skäligen misstänkta för mordet. Tre dagar senare försätts paret på fri fot, fortsatt misstänkta.


21 augusti: Flyger till Thailand

Johanna Möller flyger till Thailand med tre familjemedlemmar. Hon flög från Arlanda till Bangkok och bodde i ett hus med pool. Enligt åklagaren fanns det inget hinder för henne att lämna landet.


29 augusti: Ny förundersökning

En förundersökning inleds angående mord gällande Aki Paasila – 42-åringens dåvarande make – och den mystiska drunkningen vid sommarstugan år 2015.


30 augusti: Grips i Norge

Johanna Möller och hennes pojkvän Mohammad Rajabi grips i Trondheim i Norge. De befann sig då på ett hotellrum och det var norsk polis som gjorde gripandet. De transporterades till Sverige.


2 september: Begärs häktade

Åklagaren begär Johanna Möller och Mohammad Rajabi häktade. De häktas samma dag, på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök.


15 november: Graven öppnas

Tidigt på tisdagsmorgonen anlände polisens tekniker för att öppna Aki Paasilas grav och ta upp kvarlevorna för rättsmedicinsk undersökning.


1 december: Nya misstankar

Åklagare Johan Fahlander berättar att Johanna Möller misstänks för ytterligare ett mord: På hennes make Aki Paasila.


2017


7 februari: Rajabi erkänner

Mohammad Rajabi erkänner mordet på Johanna Möllers pappa Göran och mordförsöket på hennes mamma.


15 februari: Fler misstänkta

Tre personer anhålls av polisen misstänkta för inblandning i Aki Paasilas död. Det rör sig om anhöriga till Arbogakvinnan.


17 februari: 25-åring häktas

En anhörig till Johanna Möller häktas för drunkningsmordet på Aki Paasila. Det är en 25-årig man som på sannolika skäl misstänks för mord. Ytterligare två personer är enligt åklagare fortfarande intressanta i utredningen men försatta på fri fot.


6 mars 2017: Nya misstankar mot Möller

Johanna Möller misstänks för stämpling till mord i flera fall, alltså att ha försökt få andra personer att döda på hennes uppdrag. Det rör sig om att hon ska ha bett främst sina barn att ta livet av Aki Paasila.


17 mars: Ytterligare misstankar

Ekuriren berättar att Johanna Möller misstänks för ytterligare brott, nämligen givande av muta och hot mot tjänsteman. Detta utöver misstankarna om mord och mordförsök, bedrägeri och försök till urkundsförfalskning.


20 mars: Häktad för nytt mord

Johanna Möller häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet på Aki Paasila. Hon begär att häktningsförhandlingen sker inför öppna dörrar – något som avslås.


29 mars: 25-åringen släpps

Den 25-åriga man, som har suttit häktad för mordet på Johanna Möllers make, släpps ur häktet. Enligt åklagarna kvarstår misstankarna – men något åtal blir det inte.


28 april: Möller och Rajabi åtalas 

Johanna Möller åtalas för i huvudsak mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma och stämpling till mord på Aki Paasila. Mohammad Rajabi åtalas för mord och mordförsök.


28 juni: Rättegången slut

Rättegången avslutas. Efter 20 förhandlingsdagar avslutas huvudförhandlingen i mordrättegången.


29 juni: Möller anses skyldig

Rätten fattar beslut om att både Johanna Möller och Mohammad Rajabi ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.