Rasmus Lindvall, 24, döms till 12 år och fyra månaders fängelse för mord efter att ha skjutit ihjäl sin vän. Foto: Från polisens förundersökningRasmus Lindvall, 24, döms till 12 år och fyra månaders fängelse för mord efter att ha skjutit ihjäl sin vän. Foto: Från polisens förundersökning
Rasmus Lindvall, 24, döms till 12 år och fyra månaders fängelse för mord efter att ha skjutit ihjäl sin vän. Foto: Från polisens förundersökning
Rasmus Lindvall avlossade tre skott, det dödande skottet gick in i armen på det 30-åriga offret och vidare in i bröstkorgen. Foto: PolisenRasmus Lindvall avlossade tre skott, det dödande skottet gick in i armen på det 30-åriga offret och vidare in i bröstkorgen. Foto: Polisen
Rasmus Lindvall avlossade tre skott, det dödande skottet gick in i armen på det 30-åriga offret och vidare in i bröstkorgen. Foto: Polisen
Polisen hittade bilder där Rasmus Lindvall poserar med olika typer av vapen i skogen. Foto: Från polisens förundersökningPolisen hittade bilder där Rasmus Lindvall poserar med olika typer av vapen i skogen. Foto: Från polisens förundersökning
Polisen hittade bilder där Rasmus Lindvall poserar med olika typer av vapen i skogen. Foto: Från polisens förundersökning

Rasmus Lindvall, 24, mördade sin kompis

Publicerad

Rasmus Lindvall poserar med två gevär och ler mot fotografen.

På nästa bild: En pistol i högerhanden som han siktar mot kameran.

När 24-åringen hamnade i konflikt beväpnade han sig igen – och sköt sin vän till döds med tre skott.

Tingsrättens dom: 12 år och fyra månaders fängelse för mord.

I april förra året har Rasmus Lindvall, 24, och den 30-årige vännen – båda från Västerås – nyligen tagit upp kontakten efter en tidigare konflikt.

Men det tar inte lång tid innan relationen mellan dem återigen är ett öppet sår.

När Lindvall är otrevlig mot 30-åringens sambo svarar mannen med att bryta sig in i Lindvalls lägenhet och hota honom med kniv.

Kände oro för sin gravida sambo

Konflikten stegras och 30-åringen säger åt sin gravida sambo att inte gå nära fönstren. Han känner sig hotad, berättar kvinnan senare i förhör.

Slutligen bestämmer sig Rasmus Lindvall och 30-åringen, som båda har problem med droger, att träffas. Dels för att rensa luften och försonas, dels för att betala av en kokainskuld.

Tid och plats för mötet ändras flera gånger och i senare förhör berättar mannens sambo att både han och hon vid tidpunkten oroliga för att mötet är en förevändning att hämnas. Att allt är en fälla.

 

LÄS MER: Man sköts till döds vid bostad i Västerås 

 

Offrets sista sms – till mördaren

30-åringen bestämmer sig slutligen för att närvara vid mötet. Han instruerar sambon att, om något skulle hända, berätta för hans nära och kära vad han skulle göra och vem han skulle träffa. Samtidigt beväpnar han sig med en röd morakniv.

Det sista sms:et han skickar går till 24-åringen: "E vid dig".

Men han är inte ensam om att vara beväpnad. Rasmus Lindvall dyker upp till mötet med en skarpladdad pistol i byxlinningen.

Flera vittnen i bostadsområdet i Västerås hör hur det uppstår ett bråk. Sedan avlossas tre skott. Ett av dem går in i armen på 30-åringen och vidare in i bröstkorgen. Det är ett dödande skott.

Telefontrafik visar att mördaren sedan ringer en anhörig från flyktbilen. De pratar. Sedan skickar han ett sms till den anhörige: 

”Allt är ok, jag sov ringer dig i morgon. Älskar dig”.

Polisen har under utredningen hittat flera bilder där Rasmus Lindvall poserar med vapen.Foto: Från polisens förundersökning

Polisens insatsstyrka slog till

Först en månad senare grips Rasmus Lindvall när polisens insatsstyrka slår till mot en bostad i Kopparberg.

Under utredningen har polisen tömt mobiltelefoner och bärbara datorer. Där har man hittat flera bilder där Rasmus Lindvall poserar med flera olika vapen, både gevär och pistoler. I förhör har han själv berättat att han umgås i kretsar där vapen finns och att han själv har provskjutit i skogen.

Under lång tid i utredningen nekade Lindvall till att ha varit inblandad i mordet. I ett sent skede medgav han att han var den som skjutit 30-åringen, men att han gjorde det i nödvärn: Offret kom mot honom med kniv. Eftersom det var tal om att ”göra upp” kunde inte nödvärn hävdas, enligt tingsrätten som skriver i domen:

”Tingsrätten anser att Rasmus Lindvall brukat våld som klart avvikit från vad som behövts för att avvärja (brottsoffrets) angrepp och att det var uppenbart oförsvarligt av Rasmus Lindvall att utöva så allvarligt och livsfarligt våld, som lett till döden”.

Rasmus Lindvalls advokat Lars Jähresten säger att domen kommer att överklagas till hovrätten.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Överklagar till hovrätten

I domen, som meddelades i torsdags, döms Rasmus Lindvall för mord, narkotikabrott, brott mot knivlagen, ringa narkotikabrott och grovt vapenbrott. Straffet: 12 år och fyra månader i fängelse.

Lindvalls försvarsadvokat Lars Jähresten berättar att domen kommer att överklagas. Han menar att det finns goda chanser att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten.

– Min klient hade med sig pistolen för att han kände sig osäker. När den andre väl drar kniv så har han rätt att freda sig. Det gör han på det sätt han kan under det snabba händelseförloppet på nära avstånd, säger Jähresten och fortsätter:

– Han skjuts i armen och benet och skotten är inte riktade mot bröstkorg eller huvudet. Hade min klient haft uppstå att döda hade han inte skjutit i vare sig arm eller ben, då hade skotten suttit någon annanstans.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag