Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rånarligan tog Birgits kort när hon handlat på Coop

Stockholmspolisen står handfallna mot ligor som siktar in sig mot gamla. 

Ett av offren är Birgit Bergkvist, 95 år. Ligamedlemmar såg henne knappa in pinkoden på Coop för att sedan förfölja henne ända hem och in i hissen - där blev Birgit rånad på sitt kort.

– Jag blev först irriterad att de var så närgångna, sen förstod jag att de ville mig illa, säger Birgit som blev av med 15 000 kronor

Stockholmspolisen har det trögt i en utredning om en rånarliga och går nu ut med en efterlysning. Flera ärenden har hamnat hos utredarna som handlar om att äldre blir av med sina kontokort efter att de har varit och handlat. 

– Vi har lite kört fast i de här ärendena, säger Andreas Samsioe, förundersökningsledare hos polisen.

Efter att flera liknande fall nått polisen började man se ett mönster kring rånarnas tillvägagångssätt. Samtliga utsatta har varit och handlat, bakom dem står en av tjuvarna och ser på när de knappar in sin bankomatkod. 

Efter att personerna betalat blir de sedan förföljda och avlurade sina plånböcker. 

– Händelserna har snarlika beteenden, i ena fallet kör tjuvarna det klassiska karttricket. Den ena håller fram en karta medan den andra snor damens kontokort, säger Andreas Samsioe, förundersökningsledare hos polisen.  

– Vi samarbetar med Interpool och har lyckats identifierat en av personerna men vi vet inte vart hon befinner sig, hon är internationellt efterlyst, säger han.

”Jag var så rädd”

Ett av flera offer är Birgit Bergkvist, 95 år. I slutet av mars var hon och handlade på Coop i Fridhemsplan i Stockholm. Bakom henne stod en man och såg på när hon knappade in pinkoden till sitt kontokort. Därefter blev Birgit förföljd av mannen och en kvinna hela vägen till hennes bostadshus och in i hissen. 

– Jag blev först irriterad att de var så närgångna, sen förstod jag att de ville mig illa, säger Birgit Bergkvist.

– När jag såg att kvinnan hade handen i min väska nöp jag henne så hon skrek, men hon måste ha varit oerhört fingerfärdig för då hade hon hunnit ta mitt kort. Men jag var så rädd när jag förstod att det var ett rån. 

Paret försvann från hissen och tog sedan ut omkring 15000 kronor från Birgits kontokort. 

– Det svider än fast det var så länge sen, säger Birgit. 

Misstänker utländska ligor 

Polisen har försökt att identifiera fem personer i två olika ärenden men utan framgång. 

– Det är tydligt att det är utländska ligor, vi tror att de går in och ut ur landet säger Andreas Samsioe, förundersökningsledare hos polisen. 

– Filmer är helt avgörande för att sådana här brott ska klara upp, utan bilder kan vi inte identifiera personerna.

Gärningspersonerna är uppskattningsvis i 40-årsåldern och misstänks för grov stöld och bedrägeri. 

– Straffskalan för sådana brott ligger mellan sex månaders fängelse och ändå upp till sex år, säger Andreas Samsioe.

Polisen vill komma i kontakt med de misstänkta personerna på bilderna. Har du sett någon av dem eller har intressant information i ärendet kontakta då polisen på telefonnummer 114 14 eller mejla till tips@brottscentralen.se 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.