Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rånaren Mårten Tammiharju gripen igen – misstänkt för nya brott

Mårten Tammiharju greps fyra dagar efter rymningen från Norrtäljeanstalten 2004. Foto: HÅKAN FALK/SCANPIX

Den ökände rånaren Mårten Tammiharju, 41, har gripits misstänkt för förberedelse till ännu ett rån.

Det skriver Fagersta-Posten.

På fredagskvällen greps tre män misstänkta för förberedelse till rån efter att bilen de färdades i stoppats i Fagersta. Polisen hittade bland annat rånarluvor och knivar vid tillslaget. Under natten anhölls de tre.

Nu avslöjar Fagersta-Posten och VLT att en av de gripna är Mårten Tammiharju, 41, som tidigare dömts för flera uppmärksammade brott.

En januarimorgon 2013 körde Mårten Tammiharju och en annan man in en stulen Saab i Handelsbanken Täby norr om Stockholm. Rånarna, som var beväpnade med automatvapen, lämnade platsen bara minuter senare utan pengar.

Mårten Tammiharju. Foto: POLISEN / POLISEN

Polisen besköts – Tammiharju greps på gatukök

När polisen tog upp jakten på bilen öppnade rånarna eld och träffade den efterföljande polisbilen i framrutan.

Efter skottlossningen förföljdes flyktbilen och vid Kungsängens pendeltågsstation sköt rånarna återigen mot polisen som då besvarade elden. Ingen person kom till skada.

Rånarnas flykt fortsatte sedan vidare. De dumpade bilen i ett skogsområde i Bro. Mårten Tammiharju, medlem i det kriminella nätverket ”Fucked for life”, gick sedan in på ett gatukök i Bro. Han beställde mat och stod och väntade på sin beställning när polisen grep honom.

Mårten Tammiharju åtalades för försök till mord, grovt olaga hot, försök till grovt rån och grovt vapenbrott. Han erkände försök till grovt rån och grovt vapenbrott men nekade i övrigt.

Han dömdes till fängelse i fem år och nio månader för försök till grovt rån, grovt olaga hot och grovt vapenbrott men friades från åtalspunkten försök till mord. Enligt rätten var det Tammiharju som körde bilen när skotten mot poliserna avlossades. 

Mårten Tammiharju greps fyra dagar efter rymningen från Norrtäljeanstalten. Foto: HÅKAN FALK/SCANPIX

Fritogs av beväpnade män

År 2004 fritogs Tammiharju, som då avtjänade ett sexårigt fängelsestraff för bland annat försök till mord och grovt vapenbrott, från Norrtäljeanstalten av maskerade och beväpnade män. Efter fyra dagar på flykt greps han och straffades med ytterligare två år. Fyra år senare dömdes han till tre års fängelse för rånförberedelser. Han förnekade brott.

LÄS MER: Här ger han upp

I fredagens tillslag greps också en 33-årige Bandidos-anhängare från Fagersta som år 2017 dömdes till tre års fängelse för sin inblandning i en knivskärning på restaurang Interpool i Gävle. Den tredje gripne är en man i 55-årsåldern.