Rakhmat Akilov körde lastbilen på Drottninggaten den 7 april 2017.Rakhmat Akilov körde lastbilen på Drottninggaten den 7 april 2017.
Rakhmat Akilov körde lastbilen på Drottninggaten den 7 april 2017.
"Hans inställning i skuldfrågan är precis likadan som den varit hela tiden. Än så länge har vi aldrig behövt säga något mer än att vi medger att det är sannolika skäl och att det är han som har kört den här bilen", säger Rakhmat Akilovs försvarare Johan Eriksson. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN"Hans inställning i skuldfrågan är precis likadan som den varit hela tiden. Än så länge har vi aldrig behövt säga något mer än att vi medger att det är sannolika skäl och att det är han som har kört den här bilen", säger Rakhmat Akilovs försvarare Johan Eriksson. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
"Hans inställning i skuldfrågan är precis likadan som den varit hela tiden. Än så länge har vi aldrig behövt säga något mer än att vi medger att det är sannolika skäl och att det är han som har kört den här bilen", säger Rakhmat Akilovs försvarare Johan Eriksson. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Fem människor dödades i terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅNFem människor dödades i terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Fem människor dödades i terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Rakhmat Akilovs krav: Vill inte dömas till livstid

Publicerad

På tisdag väcks åtal mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, som sedan tidigare erkänt dådet på Drottninggatan.

– Han vill inte ha livstid, så kan man beskriva det, säger hans offentliga försvarare Johan Eriksson till "Brottscentralen" som sänds i Expressen TV.

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov har sedan tidigare erkänt att det var han som körde lastbilen på Drottninggatan den 7 april i fjol. Fem personer dog och femton skadades.

Han misstänks för terroristbrott genom mord, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan. 

– Han vill inte ha livstid, så kan man beskriva det. Vad jag hoppas på, det spelar egentligen ingen roll alls. Jag driver hans linje och hans linje är att han inte vill ha livstid, säger hans offentliga försvarare Johan Eriksson i Expressen TV:s "Brottscentralen" och menar att Akilov vill ha ett tidsbestämt straff.

Rakhmat Akilov vill ha ett tidsbestämt straff

På frågan om hur många år det handlar om svarar Johan Eriksson:

– Vi talar inte i de termerna, vi talar om ett tidsbestämt straff.

Åtalet sköts upp till den 30 januari. Då lämnar vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål in stämningsansökan om terroristbrott.

– Vi behövde mer tid att förbereda oss för rättegången. Det jag gör nu är att jag läser förundersökningen för fullt för att försöka förbereda mig till rättegången och fundera över om det är någonting som behöver kompletteras, säger Johan Eriksson.

"Hans inställning i skuldfrågan är precis likadan som den varit hela tiden. Än så länge har vi aldrig behövt säga något mer än att vi medger att det är sannolika skäl och att det är han som har kört den här bilen", säger Rakhmat Akilovs försvarare Johan Eriksson.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

I målet finns cirka 150 målsägande – offer, anhöriga och andra – som påverkats av dådet.

– Hans inställning i skuldfrågan är precis likadan som den varit hela tiden. Än så länge har vi aldrig behövt säga något mer än att vi medger att det är sannolika skäl och att det är han som har kört den här bilen. Sen kommer jag när åklagaren väcker åtal och jag blir av med mitt yppandeförbud att förklara exakt, säger Johan Eriksson. 

Rättegången om dådet på Drottninggatan

Rättegången väntas pågå under drygt tre månader och inleds i februari i en säkerhetssal i Stockholms tingsrätt. Säkerheten är rigorös med metalldetektor och polisvisitation. Förhandlingarna kommer även kunna följas i en annan sal via skärmar. 

– Det är ett oerhört uppmärksammat mål och ett oerhört speciellt mål förstås. I uppmärksamhetsgrad har jag aldrig haft något som liknar det. Svenska medier är naturligtvis mest intresserade men plötsligt är det ett intresse från medier över hela världen, säger Johan Eriksson. 

– Han väntar nog på rättegång nu. Han har suttit extremt isolerad och jag tror att han behöver någon brytande åtgärd, något nytt som ska hända. För honom är det nog med obehag men kanske är det ändå skönt att det kommer i gång.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag