Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rakhmat Akilovs krav: Vill inte dömas till livstid

Rakhmat Akilov körde lastbilen på Drottninggaten den 7 april 2017.
"Hans inställning i skuldfrågan är precis likadan som den varit hela tiden. Än så länge har vi aldrig behövt säga något mer än att vi medger att det är sannolika skäl och att det är han som har kört den här bilen", säger Rakhmat Akilovs försvarare Johan Eriksson. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Fem människor dödades i terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

På tisdag väcks åtal mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, som sedan tidigare erkänt dådet på Drottninggatan.

– Han vill inte ha livstid, så kan man beskriva det, säger hans offentliga försvarare Johan Eriksson till "Brottscentralen" som sänds i Expressen TV.

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov har sedan tidigare erkänt att det var han som körde lastbilen på Drottninggatan den 7 april i fjol. Fem personer dog och femton skadades.

Han misstänks för terroristbrott genom mord, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan. 

– Han vill inte ha livstid, så kan man beskriva det. Vad jag hoppas på, det spelar egentligen ingen roll alls. Jag driver hans linje och hans linje är att han inte vill ha livstid, säger hans offentliga försvarare Johan Eriksson i Expressen TV:s "Brottscentralen" och menar att Akilov vill ha ett tidsbestämt straff.

Rakhmat Akilov vill ha ett tidsbestämt straff

På frågan om hur många år det handlar om svarar Johan Eriksson:

– Vi talar inte i de termerna, vi talar om ett tidsbestämt straff.

Åtalet sköts upp till den 30 januari. Då lämnar vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål in stämningsansökan om terroristbrott.

– Vi behövde mer tid att förbereda oss för rättegången. Det jag gör nu är att jag läser förundersökningen för fullt för att försöka förbereda mig till rättegången och fundera över om det är någonting som behöver kompletteras, säger Johan Eriksson.

"Hans inställning i skuldfrågan är precis likadan som den varit hela tiden. Än så länge har vi aldrig behövt säga något mer än att vi medger att det är sannolika skäl och att det är han som har kört den här bilen", säger Rakhmat Akilovs försvarare Johan Eriksson. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

I målet finns cirka 150 målsägande – offer, anhöriga och andra – som påverkats av dådet.

– Hans inställning i skuldfrågan är precis likadan som den varit hela tiden. Än så länge har vi aldrig behövt säga något mer än att vi medger att det är sannolika skäl och att det är han som har kört den här bilen. Sen kommer jag när åklagaren väcker åtal och jag blir av med mitt yppandeförbud att förklara exakt, säger Johan Eriksson. 

Rättegången om dådet på Drottninggatan

Rättegången väntas pågå under drygt tre månader och inleds i februari i en säkerhetssal i Stockholms tingsrätt. Säkerheten är rigorös med metalldetektor och polisvisitation. Förhandlingarna kommer även kunna följas i en annan sal via skärmar. 

– Det är ett oerhört uppmärksammat mål och ett oerhört speciellt mål förstås. I uppmärksamhetsgrad har jag aldrig haft något som liknar det. Svenska medier är naturligtvis mest intresserade men plötsligt är det ett intresse från medier över hela världen, säger Johan Eriksson. 

– Han väntar nog på rättegång nu. Han har suttit extremt isolerad och jag tror att han behöver någon brytande åtgärd, något nytt som ska hända. För honom är det nog med obehag men kanske är det ändå skönt att det kommer i gång.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!