Rakhmat Akilov sökte asyl i Sverige 2014. Foto: POLISENRakhmat Akilov sökte asyl i Sverige 2014. Foto: POLISEN
Rakhmat Akilov sökte asyl i Sverige 2014. Foto: POLISEN
Förödelsen på Drottninggatan efter terrordådet. Foto: POLISEN/TT NYHETSBYRÅNFörödelsen på Drottninggatan efter terrordådet. Foto: POLISEN/TT NYHETSBYRÅN
Förödelsen på Drottninggatan efter terrordådet. Foto: POLISEN/TT NYHETSBYRÅN

Rakhmat Akilovs asylfall skulle ha utretts i Polen

Publicerad

Rahkmat Akilov skulle aldrig ha fått asylprövning i Sverige.

Han hade ett polskt visum vilket innebär att Polen skulle ha utrett hans asylskäl.

Trots detta prövade Migrationsverket Akilovs asylansökan – som han gjorde under falskt namn, skriver SvD.

Dublinförordningen säger att den som söker asyl och har ett visum från en EU-stat ska ansökan prövas i det land som utfärdade visumet. Polisutredningen kring Rahkmat Akilov visar att han hade ett polskt visum, vilket innebär att Polen skulle utrett hans asylskäl. Han skulle därför ha förts över till Polen, men trots det gjorde ändå Migrationsverket en prövning av hans asylskäl. 

Rakhmat Akilov sökte asyl i Sverige 2014. Migrationsverket avslog hans asylansökan i juni 2016 och vid tiden för terrordådet på Drottninggatan vistades han i Sverige utan tillstånd.

I förhör säger Akilov att han ordnade det polska visumet när han befann sig i Tasjkent i Uzbekistan. Anledningen var att han ville arbeta i Polen, men väl på plats upptäckte han att det var svårt att få jobb och han ansåg att de polska arbetsgivarna betalade dåligt.

– Jag kom till Warszawa. Fick jobb där men lönen var låg. Sedan kom jag till Gdansk. Där hittade jag inget jobb. Sedan satte jag mig på färjan och kom hit, säger han. 

Förödelsen på Åhléns efter att lastbilen kraschat in i väggen.Foto: POLISEN

LÄS MER: Akilov använde svenska SIM-kort för att hjälpa IS 

Vanlig väg för Uzbeker

Polisen har förhört flera Uzbeker som varit i kontakt med Rakhmat Akilov. Tre av dem kom till Sverige via Polen. En av dem som bodde tillsammans med honom i Vårberg hade ett polskt visum.

I förhör berättar mannen att Polen "är en vanlig väg för uzbeker till Europa".

Varför Migrationsverket valde att utreda Akilovs asylansökan är okänt. Men fler brister uppdagas. Myndigheten registrerade honom med ett falskt namn – trots att Akilovs riktiga identitet var känd, skriver SvD. Han lämnade nämligen in sina ID-handlingar till Migrationsverket i februari 2015 för att få tillstånd att arbeta i Sverige.

Trots att kunskapen om Akilovs riktiga namn fanns korrigerade Migrationsverket uppgiften först den 8 april förra året, dagen efter terrordådet.

När Rakhmat Akilov greps bar han ett LMA-kort, en slags id-handling för asylsökande, med det påhittade namnet "Rahmatjon Kurbanov".

"Efter dådet, 7 april, när vi gick in i ärendet och sammanvägde de handlingar som då fanns i ärendet, menade vi att den senare identiteten var den mest sannolika", skriver Johanna Måhlén vid Migrationsverkets presstjänst i ett mejl till SvD.

 

LÄS MER: Nya bilder visar lastbilens färd längs Drottningatan  

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag