Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vittnenas skräck efter Akilovs dåd

Den första dagen med målsägandeförhör i rättegången mot Rakhmat Akilov kom främst att handla om vad som hände innan den kapade lastbilen nådde fram till Drottninggatan. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det var inför dessa förhör som Rakmat Akilov, som erkänt terrorbrott, för första gången nekade till brott. Foto: HELEN RASMUSEN

De blev vittnen till när Lena Wahlberg, 69, och Marie Kide, 66, mördades på Drottninggatan.

Själva undkom de med blotta förskräckelsen.

På onsdagen lämnade de sina vittnesmål i den pågående terrorrättegången mot Rakhmat Akilov.

– Jag ser honom hur han sitter i förarhytten. Och han gasar och kommer mot oss. Och det går så fort, sa en kvinna.

På onsdagsmorgonen fortsatte terrorrättegången med vittnesförhör med målsäganden som befann sig på den plats som döpts till "Zon B" – en sträcka på Drottninggatan mellan Adolf Fredriks kyrkogata och Olof Palmes gata.

Under dagen förhördes sex personer som befann sig i direkt anslutning till de två första dödsoffren – Lena Wahlberg, 69, och Marie Kide, 66 – i samband med dådet.

– Han sätter foten på gasen och träffar en kvinna med en röd jacka som har identifierats som Marie, som flyger framåt. Jag kastar mig åt vänster in mot den här Barnhusgatan. Sedan träffar lastbilen Lena, med fronten av bilen, berättade en kvinna.

När åklagare Hans Ihrman frågar ett annat vittne som befann sig på platsen vad som händer precis efteråt svarar mannen:

– Först tror jag att jag bara skriker "nej!" och är chockad. Sedan ser jag hur människor sätter sig bredvid de här kvinnorna. Då tar jag upp mobilen och ringer 112. Det är den första handlingen.

Två unga kvinnor, gymnasieelever, befann sig mitt på Drottninggatan när lastbilen kom farandes. De räddades när den ena av dem slet sig själv och den andra mot vägkanten.

– När den körde förbi var den en armlängd ifrån oss, sa en av dem.

Tidigare har Rakhmat Akilov och försvaret bett att få återkomma om sin inställning till flera av de åtalspunkter som riktas mot honom. På onsdagen meddelade försvarsadvokat Johan Eriksson att Akilov erkänner skuld för försök till terroristbrott genom mordförsök på de två unga kvinnorna.

Under tisdagen nekade Akilov för första gången till anklagelser mot honom. En av målsägarna, som hoppade undan när lastbilen kom körande, har yrkat på mordförsök, men Akilov menar att han inte hade för avsikt skada mannen.

Rakhmat Akilovs försvarare Johan Eriksson. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fler än 150 målsägare

Rättegången mot Akilov omfattar totalt 155 målsägare, och Johan Eriksson menar att rätten måste göra en enskild bedömning av Rakhmats Akilovs uppsåt i varje fall.

Johan Eriksson menar att han har ett pussel klart för sig om vilka brott som ska erkännas, men att det kan komma fram ny information som förändrar läget.

– Det är minst hälften i alla fall, som kommer att erkännas, säger Eriksson.

Akilov hävdar att han inte haft för avsikt att skada någon innan det att han kom fram till Drottninggatan, och förklarar påståendet med att han hade för avsikt att ”skada Sverige”, inte skada några enskilda personer.

Under onsdagen väntas sex nya målsägandeförhör i rättegången mot Rakhmat Akilov.

 

LÄS MER: Akilovs egna ord om dådet på Drottninggatan 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!