Den första dagen med målsägandeförhör i rättegången mot Rakhmat Akilov kom främst att handla om vad som hände innan den kapade lastbilen nådde fram till Drottninggatan. Foto: ALEX LJUNGDAHLDen första dagen med målsägandeförhör i rättegången mot Rakhmat Akilov kom främst att handla om vad som hände innan den kapade lastbilen nådde fram till Drottninggatan. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Den första dagen med målsägandeförhör i rättegången mot Rakhmat Akilov kom främst att handla om vad som hände innan den kapade lastbilen nådde fram till Drottninggatan. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det var inför dessa förhör som Rakmat Akilov, som erkänt terrorbrott, för första gången nekade till brott. Foto: HELEN RASMUSENDet var inför dessa förhör som Rakmat Akilov, som erkänt terrorbrott, för första gången nekade till brott. Foto: HELEN RASMUSEN
Det var inför dessa förhör som Rakmat Akilov, som erkänt terrorbrott, för första gången nekade till brott. Foto: HELEN RASMUSEN

Vittnenas skräck efter Akilovs dåd

Publicerad
Uppdaterad

De blev vittnen till när Lena Wahlberg, 69, och Marie Kide, 66, mördades på Drottninggatan.

Själva undkom de med blotta förskräckelsen.

På onsdagen lämnade de sina vittnesmål i den pågående terrorrättegången mot Rakhmat Akilov.

– Jag ser honom hur han sitter i förarhytten. Och han gasar och kommer mot oss. Och det går så fort, sa en kvinna.

På onsdagsmorgonen fortsatte terrorrättegången med vittnesförhör med målsäganden som befann sig på den plats som döpts till "Zon B" – en sträcka på Drottninggatan mellan Adolf Fredriks kyrkogata och Olof Palmes gata.

Under dagen förhördes sex personer som befann sig i direkt anslutning till de två första dödsoffren – Lena Wahlberg, 69, och Marie Kide, 66 – i samband med dådet.

– Han sätter foten på gasen och träffar en kvinna med en röd jacka som har identifierats som Marie, som flyger framåt. Jag kastar mig åt vänster in mot den här Barnhusgatan. Sedan träffar lastbilen Lena, med fronten av bilen, berättade en kvinna.

När åklagare Hans Ihrman frågar ett annat vittne som befann sig på platsen vad som händer precis efteråt svarar mannen:

– Först tror jag att jag bara skriker "nej!" och är chockad. Sedan ser jag hur människor sätter sig bredvid de här kvinnorna. Då tar jag upp mobilen och ringer 112. Det är den första handlingen.

Två unga kvinnor, gymnasieelever, befann sig mitt på Drottninggatan när lastbilen kom farandes. De räddades när den ena av dem slet sig själv och den andra mot vägkanten.

– När den körde förbi var den en armlängd ifrån oss, sa en av dem.

Tidigare har Rakhmat Akilov och försvaret bett att få återkomma om sin inställning till flera av de åtalspunkter som riktas mot honom. På onsdagen meddelade försvarsadvokat Johan Eriksson att Akilov erkänner skuld för försök till terroristbrott genom mordförsök på de två unga kvinnorna.

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

Under tisdagen nekade Akilov för första gången till anklagelser mot honom. En av målsägarna, som hoppade undan när lastbilen kom körande, har yrkat på mordförsök, men Akilov menar att han inte hade för avsikt skada mannen.

Rakhmat Akilovs försvarare Johan Eriksson.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fler än 150 målsägare

Rättegången mot Akilov omfattar totalt 155 målsägare, och Johan Eriksson menar att rätten måste göra en enskild bedömning av Rakhmats Akilovs uppsåt i varje fall.

Johan Eriksson menar att han har ett pussel klart för sig om vilka brott som ska erkännas, men att det kan komma fram ny information som förändrar läget.

– Det är minst hälften i alla fall, som kommer att erkännas, säger Eriksson.

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

Akilov hävdar att han inte haft för avsikt att skada någon innan det att han kom fram till Drottninggatan, och förklarar påståendet med att han hade för avsikt att ”skada Sverige”, inte skada några enskilda personer.

Under onsdagen väntas sex nya målsägandeförhör i rättegången mot Rakhmat Akilov.

 

LÄS MER: Akilovs egna ord om dådet på Drottninggatan 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag